Gastels atleten onderweg (336)

OUD GASTEL Zoals vorige week al gemeld, was Gerbert van den Biggelaar voor een weekje in Twente neergestreken om te trainen en wedstrijdjes te doen. In die hoek van Nederland wordt jaarlijks de Twentse Triathlon Tour gehouden, over vier soorten wedstrijden uitgesmeerd. De winnaar is degene, die opgeteld er het korst over doet. Gerbert begon de week met een vierde plaats op de proloog, een individuele tijdrit over 8,2 kilometer in Lonneker. Daarna volgde de aquathlon op de campus van de TU Enschede. Deze tamelijk unieke wedstrijd, waarbij de atleten eerst zwemmen, dan lopen en tenslotte weer zwemmen , werd gewonnen door de Gastelaar. Zijn eindtijd van 18.29 minuten was een dikke minuut sneller dan de concurrentie. Gerbert werd meteen de nieuwe leider, die overigens niet zoals in de Tour in een gele trui gehesen wordt. Wel kreeg hij van de organiserende studentenvereniging Aloha, de Aloha-halve kokosnoot. Een prestigieuze prijs overigens, refererend aan Hawaii. 

 

Zo ver is Gerbert nog niet, maar daags erop was hij ook op de duathlon in het kleine plaatsje Azelo de beste van het pak. Na 31.08 minuten was de loop-fiets-loopcombinatie achter de rug, zes seconden sneller dan de duathlonspecialisten. Op de slotdag, zaterdag wachtte nog de sprint triathlon in Oldenzaal. De pers in Twente speculeerde al over de eerste Brabantse winst in twaalf jaar TTT. En zo geschiedde. Gerbert moest wel Mark Oude Bennink voor laten gaan op de triathlon, maar klasseerde zich in 52.57 minuten als tweede. Het was genoeg om royaal het eindklassement naar zich toe te trekken en dat in de totaaltijd van 1.53.50 over de vier onderdelen. Een mooie opsteker met het oog op het NK in Veenendaal eind augustus.

De hardlopers houden zich een beetje gedeisd deze zomer. Behalve dan Adrie van Bavel. Hij was drie zaterdagen achtereen actief aan de Zeeuwse kust. Eerst de Domburg stratenloop over 10 kilometer in 48.54 en 36e bij de M45. Dan de stratenloop van Westkapelle over 8,5 kilometer in een tijd van 42.08 en 35e M45. Tenslotte de Hotel Bom Bokaalloop in Haamstede over 10 kilometer. Dat ging in 48.58 en was goed voor een 31e M45-plaats.

De wielrenners laten zich ook niet onbetuigd. In de Ronde van Nispen snelden Cliff de Peijper en Niels de Bruijn naar respectievelijk een negende en achttiende plaats. De jeugd is ook weer begonnen. Tim Bierkens won vrijdag de Ronde van Woensdrecht, waar Stan van den Bergh tiende werd en de tandem Sven en Perry Megens op de vierde plaats binnen denderden. Jeugdkoers ook in Bergen op Zoom met Tim zondag op een derde, broer Luuk Bierkens op een vijftiende en Stan van den Bergh op een 31e plaats. In Baarn trapte Wil Buurstee naar een 34e plaats en in Steensel was Corné Hagenaars eerst goed voor een 16e plaats in de tijdrit en daarna 39e in de rit in lijn. Het Nederlands kampioenschap voor WFN-renners tenslotte was in het Limburgse Beegden. Daar is de trio-triathlonspecialist Renee Horians 21e van ons land geworden en Dré Klep twintigste bij de 60-plussers. Deze week de Hoevense Polderloop waarover volgende week meer.