Gastelse atleten onderweg (334) 

OUD GASTEL – Afgelopen zaterdag was in Vinkeveen een bijzondere zwemloop. Atleten zwemmen in de Vinkeveense Plassen en komen daarbij langs alle twaalf eilandjes waar ze (met zwemschoentjes) overheen rennen. Hoewel een vreemde eend in de bijt, is het evenement toch zeer in trek bij de triatleten waarvan er liefst 540 op kwamen dagen. Vele toppers ook zoals Rob Barel, maar ook Gastelaar Gerbert van den Biggelaar. Na een soort van tijdrit, waarin de beste dertig zich kwalificeren voor een directe finale was ook Gerbert daarbij. In die lange voorronde was Gerbert klaar in 41.38 minuten. In de sterkbezette sprintfinale werd hij twaalfde in 14.58 minuten. De halve van Eupen, die hij enkele jaren geleden won, liet Gerbert zondag aan zich voorbij gaan. 

 

Eind juli was Peet Willemse op familiebezoek in het Ierse Kilkenny. Hij besloot het aangename met het nuttige te combineren en op 27 juli mee te doen aan de internationale Kilkenny triathlon, waar liefst 1400 triatleten aan mee deden. Alles speelt zich af tegen het schitterende decor van Kilkenny Castle. Op de sprint afstand zwom de Gastelaar in de rivier Nore, daarna 24 kilometer fietsen met een gehuurde racefiets over de heuvels, waarbij zijn ketting afliep. Tenslotte 5,4 kilometer lopen in Castle Parc. Peet kwam als beste (en enige) Nederlander over de finish in 1.33.23 uur. Het leverde hem een zesde plaats op bij de 50-plussers. Maar het was vooral een grootse ervaring tegen een fabelachtig decor. Ongetwijfeld gaat de Toga-triatleet trachten zijn teamgenoten over te halen volgend jaar ook mee te doen in Ierland.

Half juli deden een TOGA-kwartet nog mee aan de stadstriathlon van Utrecht, die na Oud Gastel als volgende race meetelde in de Apex 1e Divisie. Beste TOGA-man was Jan Moerings die 43e werd in 1.08.13. Koen van Elteren klasseerde zich als 63e in 1.10.34 en Ed Arbman was de 91e finisher in 1.15.14. Het viertal werd gecompleteerd door John Bierkens die 116e werd in 1.21.34. In de Olympische afstandrace werd Gerbert van den Biggelaar achter 'Gastel-winnaar' Remy Vasseur tweede in 2.00.48.

Renee Horians, de beste fietser op de trio-triathlon dit jaar, werd zondag in het voorprogramma van het profomnium Zevenbergen veertigste. In Zundert werd Corné Hagenaars 61e. In Alblasserdam spurtte hij naar een negentiende plaats. Op de kermiskoers van Heerle werd Corné 30e en Wil Buurstee 54e. Cliff de Peijper was in Philipinne goed voor een achtste plaats net als Moreno Tak in de jeugdcategorie. In Gouda werd Moreno dertiende.

De tandem Sven en Perry Megens draaide ook weer op volle toeren de afgelopen weken. In het voorprogramma van de profronde van Maastricht reden ze voor 30.000 toeschouwers naar een derde plaats. In een tijdrit bij Osterlo/Geel werd het duo tweede, de wegwedstrijd moest vanwege onweer gestaakt worden. Dan de Volksronde in Roosendaal waarin uiteraard Ad Tak weer de koers voor oud-profs reed en Perry en Sven derde werden in de sprint na een zware achtervolging toen de ketting eraf liep.

Op de Kermisloop van Heerle eindigde Ad Verheijen derde in 36.10. Oswald de Bruijn kwam als 34e binnen in 45.39 en Mien Ossenblok was elfde vrouw in 57.34. Successen voor de Gastelse ruiters op de Brabantse Ruiterdagen waren er ook. Springruiter Bart Gommeren werd tweede net als Daphne Vergouwen bij dressuur. Twee overwinningen waren er voor ruiter M. Maan.