Gastelse atleten onderweg (289)

OUD GASTEL – Ooit droomde de jonge triatleet Gerbert van den Biggelaar van Olympische deelname in Londen 2012. Zo ver is het niet gekomen. De Gastelaar haakte vroegtijdig af en uiteindelijk haalde geen enkele man het Olympisch platform. Wel twee vrouwen, Rachel Klamer en Maaike Caelers, maar zij konden het uiteindelijk niet waarmaken. Opvallend dat Maaike Caelers in 2004 en 2005 nog twee keer brons haalde op het NK junioren in Oud Gastel, maar feitelijk tamelijk in de achterhoede (achter Anouk Rockx en Maarten de Vugt bijvoorbeeld) eindigde.

draaikaaimegens

Dit verhaal begon met Gerbert, die in plaats van in Londen naar de Belgische Ardennen was gereisd om er zijn derde halve triathlon van het seizoen te doen. Als tweede uit het water en derde na het fietsen, zag het er voor de Gastelaar goed uit. Maar het lopen viel tegen: Gerbert kon niet versnellen en liep de halve rond de 1.26 en daarmee zag hij nog acht tegenstanders langzij komen. Voor de Davilex-triatleet resteerde uiteindelijk een 11e plaats in 4.13.06 uur. Hij had op meer gehoopt. Dat moet dan op de halve van Almere, die is toegevoegd aan de klassieke afstand. En Christian van Caam doet volgende week en halve Ironman in Wiesbaden.

Wél bij de Spelen maar dan als supporters zijn Paul Musters en Lotte van de Boom. Ze volgen alles: van zwemmen tot beachvolley, hockey en natuurlijk de triathlon. Voor dat laatste was Wim van den Broek actief als Eurosport-commentator al was de uitzending grotendeels op het digitale kanaal te volgen. Ook in Engeland, maar dan in Cornwall waren de broertjes Bierkens op vakantie. Ze hadden hun racefiets bij dus reden en passant maar een koers mee. Luuk werd tweede bij de jeugd en Tim debuteerde alvast tussen de nieuwelingen en drukte zijn wiel als vierde over de meet.

De criteria gaan in Nederland tijdens de Spelen gewoon door. Op de Draai van de Kaai kwam Anouk Rockx inclusief val tot een 33e plaats. Corné Hagenaars ‘draaide’ als 36e binnen. In Zevenbergen zat hij een week later korter: negentiende. In de doordeweekse koers in Zundert werd Corné 27e. Over de Volksronde hadden we het al wel in de vorige aflevering, maar niet over de ID-koers. Voor lekker veel publiek reden Perry en Sven Megens zaterdagavond naar een keurige derde plaats.

Nog één keer terug naar de Spelen. In Gastel wordt nog steeds onderzoek gedaan naar de gouden medaille die handboogschutter Janus van Merrienboer in 1920 veroverde. De tweede Gastelaar op de Spelen was Ad Tak. In de wegwedstrijd van Montreal 1976 werd hij 50e. Andere Gastelaren die net niet meemochten naar de Spelen waren Cees Aanraad (wielrennen 1952), Jos Aanraad en Ben Buurstee (judo 1964) en Cees van Dongen (wielrennen 1972). Op twee Paralympics kwam de huidige trio-triatleet Harry Oomen uit: Atlanta 1996 en Sydney 2000.

Hardlopen in de zomer doet vooral Adrie van Bavel. In de derde Aemstierun in Haamstede werd Adrie tweede op de 5 in 23.49. Hij deed de Hotel Bom Bokaalloop in Haamstede: 26e plaats (H45) in 48.42 op de tien. De Stratenloop Westkapelle: 8,5 kilometer in 41.19 (31e H45) en de 10 van Domburg in 50.06 (41e H45).

Volgende week dinsdag zullen aanmerkelijk meer plaatsgenoten de loopschoenen weer uit het zand halen, want dan is de Hoevense Polderloop, die traditioneel de tweede seizoenshelft in luidt. Ook nog te zien deze maand: de prachtige fototentoonstelling van Veerke-fotografe Petra Huijmans in de Roosendaalse bieb.