Gastelse atleten onderweg (288)

OUD GASTEL – Het is de tijd van de criteria na de Tour. De kermiskoersen van Boxmeer, Stiphout, Chaam, Roosendaal, Zevenbergen en Etten-Leur onder andere. En natuurlijk waren onze Gastelse coureurs daar present. Zo was er op de derde dag na de Tour uiteraard weer de Acht van Chaam. Corné Hagenaars reed hem mee en werd 74e in het beresterkte peleton van de legendarische Acht. Voor de zusjes Rockx waren nog kortere klasseringen weg gelegd. Anouk eindigde 27e in het prestigieuze criterium, drie dagen na de Tour, zus Simone werd 33e bij de nieuwelingen.

Het eerste moment waarop het publiek zich kan vergapen aan de profs is Boxmeer op de maandag na de Tour. Bij de vrouwen greep Anouk Rockx naar een sterke tiende plaats in het eerste criterium na de Ronde van Frankrijk. Via Stiphout gaat het dan naar Chaam met de eerder genoemde klasseringen. Dan volgen Wateringen, Heerlen, Steenwijk, Tiel en Roosendaal. Allemaal erkende criteria na de Tour, waar de toppers zich ten gelde maken. Al bleek ook dat dit jaar tegen te vallen, vanwege het bijna samenvallen met de Olympische Spelen.

Zaterdagavond stond Roosendaal al op zijn kop met de Volksronde met deelname van Ad Tak en Jan Jonkers, temidden van 15 oudprofs. Het ging de beide mannen goed af, ook Jonkers was het hardfietsen zeker niet verleerd. Op zondag dan de CMC, overgewaaid uit Antwerpen en nu dwars door de binnenstad van Roosendaal. De gebroeders Bartelen deden mee aan dit spectaculair evenement: Jurgen werd tweede en Thomas vijfde bij de nieuwelingen over de vele hindernissen in hartje Roosendaal en Nispen. De organisatie, vrienden van ´t Veerke, kregen veel eer van hun debuut op dit onderdeel. Na eerder de mountainbiketocht en de kerstmannenrace was dit het zoveelste kunstje van de Kaaimannen wat enorm aansloeg bij deelnemers en publiek. Compact, spannend, spectaculair en overzichtelijk. Dat waren de trefwoorden na afloop van deze vernieuwde editie van de CMC. Met de Kaaimannen is ´t Veerke sinds dit jaar in zee gegaan voor nog meer gezamenlijke kustevenementen. Met hen komt er wellicht op termijn ook een gezamenlijk Roosendaals en Gastelse evenement op het gebeid van stedelijke duursport.

Dan de Draai van de Kaai zelf met Anouk Rockx op een 33e plaats. In de vorige Gastelse Atleten Onderweg stond dat Rien Buurstee de beelden had gefilmd. Dat moest uiteraard zijn broer Maurice zijn. Zijn werk en dat van vele andere fotografen en cameramensen is vanaf oktober te bewonderen in ´t Gastels Sfeer. Als ´t Veerke wordt nog een speciale filmavond met commentaar belegd.

Volgende week meer criteria na de Tour, Olympisch nieuws en halve en kwart triathlonuitslagen. Eerst Londen triathlon op 4 en 7 augustus! In Stiphout werd Anouk trouwens tiende.

De komende dagen houden de Spelen ook de triathlonwereld in de ban, daarna volgen de triathlons in onder meer Almere en Spijkenisse.