Gastelse atleten onderweg (287)

Zoals elk jaar na de Nijmeegse wandelvierdaagse meer aandacht in deze rubriek voor de Gastelse wandelsporters. Anders dan bij wedstrijden is na deze wereldberoemde meerdaagse geen lijst beschikbaar van mensen, die de vierdaagse hebben voltooid. Daarom steeds een oproepje vooraf, zonder te pretenderen compleet te zijn. Elly den Ouden, zelf wederom deze 96e Vierdaagse tot een goed eind gebracht, noteert altijd zoveel mogelijk namen. Daar maakt de AVO’83-groep natuurlijk een belangrijk  onderdeel van uit. Van Gastelse zijde waren dat Wim van Oosterhout, Jopie Berk, Kees van Zundert, Nico Saarloos, Toine en Gerda Damen, Wim en Annie van Hees, Amelee Langeweg, Leo van Est, Ad Verstraten, Kees van der Straten, Jan, Dianta en Sanne Doomen en Kees en Jeannette Akkermans. Stuk voor stuk gedreven wandelaars, die we in mei al zagen op met name de langste afstand (15 kilometer) van de Gastelse wandelvierdaagse van ’t Veerke. Sommige mensen combineren het wandelen zelfs met hardlopen (Kees, de beide Wimmen, Toine en Gerda, Amelee en Ad zijn daar voorbeelden van). Rosemarie Englebert-Verstraten maakte tussen de winkel door tijd om te trainen voor haar debuut. Met succes. En ook Gastels nestor Janus Oerlemans liep weer mee. Zij allen legden 30, 40 of 50 kilometer dagelijks af naar gelang leeftijd en geslacht. In totaal wisten 38.144 wandelaars onder lang niet zulke zomerse omstandigheden de tocht te volbrengen. Een prestatie die het waard is vermeld te worden te midden van de Gastelse Atleten Onderweg.

Niet ver van huis een echte Ironman triathlon bekijken, kon afgelopen zondag in Antwerpen. Op de eerste zomerse dag leverde Erik-Simon Strijk een topprestatie door zevende te worden in een wereldveld en ook nog eens de snelste looptijd te realiseren. Hij finishte in 3.53.14 uur en was daarmee bijna twee minuten sneller dan tweevoudig Hawaii-winnaar Luc van Lierde.

Deelnemer zou ook Marcel van Deursen uit Hoogvliet geweest zijn, maar hij overleed zaterdag op 48-jarige leeftijd aan een hartstilstand. Tussen 1999 en vorig jaar deed Marcel vijf keer mee aan de Gastelse triathlon. Hij werd onder meer vijfde master in 2006 en had zich voor volgend jaar al weer willen aanmelden. Zijn familie veel sterkte toegewenst.

De wielrenners maken zich dezer dagen op voor de lucratieve criteria na de Tour. Eerst waren er nog koersen in Monster, waar Anouk Rockx veertiende werd en Poeldijk met Corné Hagenaars op een 59e plaats. Na de vakantie keren ook de hardloopwedstrijden en nationale triathlons weer terug. Op 14 augustus met de populaire Hoevense Polderloop en op 18 augustus de triathlon van Kamperland bijvoorbeeld. Voor sportliefhebbers blijft er volop te genieten met de Olympische Spelen in het verschiet. Nu geen Gastelse deelnemers (na Janus van Merrienboer in 1920 en Ad Tak in 1976), maar dat kan in 2016 in Rio de Janeiro wel eens anders uitpakken.

’t Veerke komt in het najaar overigens met twee extra activiteiten. Eerst komt er een filmavond, waar de mooie montage van TV Halderberge (gemaakt door Maurice Buurstee) te zien is samen met foto’s van de triathlondag. Daarna op 17 november de reünie van Jeugd en Jongerenwerk ’t Veerke. Binnenkort meer info hierover in De Bode.