Gastelse atleten onderweg (254)

Met sint en piet op de daken waren de Gastelse atleten actief in nationale zwembaden, op modderige Gastelse dijkjes of in Zeeuwse binnenstadjes. Of ze kregen pepernoten van piet aan de finish, zoals bij de Surpriseloop in Halsteren. Ad Verheijen mocht daar als tweede zijn handen open houden voor het lekkers. Ad was klaar met de sfeervolle loop over 10 kilometer in 36.36 minuten.

In Zierikzee werd de tweede Sport2000 Ten Miles gehouden. Onder het toeziend oog van burgemeester Gerard Rabelink kwam diens oud-plaatsgenoot Gerbert van den Biggelaar reeds als derde terug in 55.38 minuten. Dat was toch mooi een minuut sneller dan zijn pr van drie jaar geleden in Oirsbeek. Het is ook sneller dan welke Gastelse atleet ook de laatste vijf jaar op deze ‘Vlietloop-afstand’ heeft gelopen. Het Gastels record is overigens al bijna twintig jaar oud: Frans Reuvers won de Vlietloop in 1992 in 52.07 minuten. Ook Piet Wagemakers en Bernard Heshof doken ooit onder de 55 minuten. Rob Musters op zijn beurt recupereert weer van zijn marathondebuut. Hij liep in Zierikzee de 10 EM in 59.06 minuten en werd er vijfde mee. Adrie van Bavel koos voor de 8 kilometer en werd achtste recreant in 39.43 minuten.

Cliff

Dan de Open Nederlandse kampioenschappen zwemmen in het Pieter van den Hoogenband zwemstadion in Eindhoven. Alle grote namen bijeen om zich te kwalificeren voor de Spelen in Londen. Voor de Gastelse zwemmers komen die Spelen te vroeg, maar bij de jeugdcategorie deden ze overtuigend mee voor de medailles. Meest succesvol was Marijn van Zundert. De zwemmer van EON-NZA behaalde twee keer goud: op de 50 meter schoolslag in 29,91 en op de 100 meter schoolslag in 1.06,33. Bovendien brons op de 200 meter schoolslag in een dik pr: 2.28,21. Bas de Bruijn zwom in diezelfde series en soms ook finales. Zijn beste prestatie was nummer zeven van Nederland worden op de 200 meter school in 2.33,19. Verder werd Bas tiende op de 50 school in 31,93 en elfde op de 100 school in 1.09,93.

Uiteraard een terugblik op de WBVC veldrit in Oud Gastel. Spectaculaire sport toch dat veldrijden. Over het parcours rondom de surfvijver waar over twee weken de Pekkercrossers acteren, gingen nu de mannen en vrouwen met de fiets in de modder in. Dat maakte de cross wederom zwaar en zo heeft de organisatie (wielercomité Stampersgat) al dezelfde reputatie als ’t Veerke op veldloop gebied. Maar de liefhebbers smulden van het traject met de heuveltjes en andere hindernissen erin. Jammer dat Thomas en Jurgen Bartelen voor het laatst als Gastelse atleten uitkwamen. De familie verhuist naar Nispen, waar pa de kwekerij kan laten groeien. Podiumplaatsen waren er voor Anouk, Thomas en Cliff, maar over de hele linie presteerden de coureurs voor eigen publiek uitstekend. Uitslagen WBVC-veldrit Oud Gastel: 8 jaar: 9.Moreno Tak, 9 jaar: 7.Luuk Bierkens, 12/13 jaar: 2.Thomas Bartelen, 3.Cliff de Peijper, 5.Tim Bierkens, 14 jaar: 6.Jurgen Bartelen, masters: 15.Peter Bierkens, 23.Corné de Peijper, dames: 3.Anouk Rockx, senioren: 12.Corné Hagenaars. Een mooie dag, die op 18 december een vervolg krijgt met de Pekkercross. Tot slot: veel sterkte gewenst aan de nabestaanden van Jeannot Mutschler. Bistro d’Oude Post begon in 1985, precies in het jaar van de Vlietloop. Een traditie werd de dinerbon voor de winnaar en de Jeannots Oranjediner na afloop.