Wedstrijd groeit uit tot landelijke bekendheid

OUD GASTEL – Het is al 31 jaar een in de sportwereld bekende wedstrijd: de Verwer & Janssenstriathlon van Oud Gastel. Komende zaterdag krijgt het evenement ook landelijke aandacht, want dan zijn de camera's van het EO-programma Rennen voor Twee op de sporters gericht. Meer specifiek op vier koppels.

In dit nieuwe programma wat vanaf donderdag 25 juni op NPO1 te zien is worden vier bijzondere teams gevolgd in hun voorbereiding op de triathlon op 27 juni in Oud Gastel. Bijzonder, omdat de teams bestaan uit een vader of moeder met een gehandicapt kind, of in één geval een broer met zijn broertje. De vier teams worden begeleid door zwemcoach Maarten van der Weijden, fietscoach Leontien van Moorsel en hardloopcoach Erben Wennemars. Stuk voor stuk voormalig topsporters met Olympische allure.

rennenvoortweeDe presentatie is in handen van Bert van Leeuwen, die de vier teams acht maanden lang volgt in hun voorbereiding op één van de grootste prestaties van hun leven: 1,5 kilometer zwemmen in de Roosendaalse Vliet, 40 kilometer fietsen door de Gastelse polders en 10 kilometer hardlopen: de Olympische triathlon. De teams nemen hun gehandicapte zoon/dochter/broer met zich mee. Tijdens het zwemmen in een bootje, bij het fietsen op een aangepaste fiets en bij het hardlopen in een speciale rolstoel. Alles gebeurt onder begeleiding van de speciale coaches, die zaterdag ook de hele dag te gast zijn in het triathlon-maffe dorp. In vijf afleveringen worden de teams en hun gezinnen gevolgd in de aanloop naar de triathlon. Hierin staat niet de handicap, maar het kind centraal. De grote vraag is: lukt het de teams om samen de triathlon te volbrengen?

Wie niet wil wachten tot de laatste uitzending op woensdag 1 juli, kan het ook 'live' komen bekijken in Oud Gastel. De teams gaan om 11.15 uur van start.

Maar dat is slechts een van de vele hoogtepunten op de sportdag, die om 9 uur begint met de internationale 1/3e afstand. en grote kampioenen als Gerrit Schellens, Bart Colpaert, Sven en Erik-Simon Strijk, Chris Brands en Richard de Groot en bij de dames Mirjam Weerd, Sandra Wassink, Cora Vlot en Marleen Honkoop. Daarna de sprint en de kwart afstanden en de 1e divisie met toppers uit het hele land. Op 12.15 start dan het officiële Nederlands kampioenschap voor paratriatleten. En tot slot om 14.30 uur zo'n 100 trio-teams!

Aan de vooravond, vrijdag 26 juni, is de 22e jeugdtriathlon. Bijna honderd kinderen vanaf groep 3 tot en met de middelbare schooljeugd hebben zich hiervoor ingeschreven. Late beslissers kunnen nog aansluiten. Aanmelden via de website www.tveerke.nl