OUD GASTEL – Het is even wennen: geen Vlietloop meer op 30 april. Maar ook op Koningsdag, dit jaar zaterdag 26 april, zet 't Veerke de traditie van de stratenloop voort. De bekende 5 en 10 Engelse Mijl-wedstrijd verhuist van Koninginne- naar Koningsdag.

Het betekent ook dat we van vorig jaar dinsdag nu weer op een zaterdag zitten.  Het middagprogramma opent spectaculair met een prominentenrace op de elliptigo's van De Peinder Bikeservice. Van deze loop-fietsen heeft eigenaar René er twaalf ter beschikking, maar mensen die thuis een elliptigo hebben mogen om 13.00 uur aansluiten voor een demonstratie-wedstijdje over drie rondjes op het parcours van de Oranjeloop. De organisatie nodigt een aantal sponsors en relaties uit om mee te doen.

Met ruim honderd kinderen beginnen we daarna om 13.15 uur voor alweer de 36e Oranjeloop. Vrijwel alle Gastelse jeugd heeft wel eens meegedaan aan deze loop die begint met de groepen 1 en 2 voor een afstand van 300 meter. Start en finish liggen op de Markt. Als rond 14.15 uur alle kinderen en jongeren de streep in een van de vijf startgroepen hebben gehaald, begint de prijsuitreiking en de mogelijke huldiging van deelnemers, die vorig jaar voor de 15e of 20e keer de Vlietloop hebben voltooid.

Na een korte pauze, waarin organisatie 't Veerke en jury Thor zich opmaken voor de wedstrijd, begint klokslag 15.00 uur de 30e Vlietloop. Gezien de enorme deelname aan de Zomertijdloop begin deze maand toen maar liefst 240 atleten mee deden, wordt ook aan de inschrijftafels van de Vlietloop een grote drukte verwacht. Ook het souvenir aan de finish is weer van 'koninklijke' allure, een collectors-item dat niemand mag mislopen. De Vlietloop heeft in de loop der jaren grote winnaars opgeleverd, waarvan er nu zeker weer terugkeren. Vanwege de zevende lustrumeditie mogen alle oud-winnaars van de 10 Engelse Mijl gratis mee doen. We kijken dus uit naar atleten als tienvoudig winnaar Jeroen van Damme, maar ook naar Toon Heeren, Huub Maas, Dennis Klasen, Martin Lauret en uit de beginjaren Jos Koniuszek en Ton van 't Veer. Bij de dames zijn Marlien van Beek, Liset van Oosterhout, Manon Broumels, de Belgische Els van Hooydonk en de Gastelse Naima Bosman benaderd. En dan is er natuurlijk weer de Gastelse inbreng met vele kanshebbers: Ad Verheijen, Bernard Heshof, Roel van Nes, Gerbert van de Biggelaar, Rob Musters en Robert Kempenaars.

De deelnemers weten zich altijd gedragen door het talrijke publiek en de entourage van alle Oranje-activiteiten naast de loop. De finish van de winnaar wordt rond 15.50 uur verwacht. De 5 Engelse Mijl start ook om 15.00 uur. Daarvan zijn de eersten voor half vier terug. De verwachting is dat op die afstand een recordaantal van liefst 100 Gastelaren van start gaat. Inschrijven en nadere info op de website www.tveerke.nl Inschrijven op de dag zelf bij Zaal 't Hart van Gastel van deelnemer Toine van Aalst, die een half uur van zijn record wil afhalen. Tot 26 april bij de 30e Vlietloop!