Gastelse atleten onderweg (399)

OUD GASTEL – De crossen zijn na de Pekkercross nog niet voorbij. 

Sommige atleten blijven het liefst op de weg lopen, ook in de winter. Dat kon daags voor de Pekkercross bij de Avondkerstloop in Nispen. Met deze organisatie heeft 't Veerke de laatste jaren goede banden opgebouwd. De ervaringen worden uitgewisseld met wat inmiddels in Oud Gastel de Heerlijke Avondloop is geworden. In Nispen deden nog een aantal Gastelaren mee ook. De beste prestatie kwam op naam van de pas 14-jarige Demi Buiks. De Thor-atlete werd derde in 21.38 minuten op de 5 kilometer. Een superprestatie. Veerke-bestuurslid Paul Romme volgde kort daarna als werd 17e in 21.48 minuten. Verder op de 5 kilometer: 21.Sjors van der Straten 22.35; 18.Henriette van de Koedijk 27.09; 78.Sarah Kempenaars 35.15. Op de tien kilometer liep Bart van Driel op een fris, maar gelukkig droog dorpsplein van Nispen naar een 10e plaats in 46.54, André Mol werd 11e M55 in 45.56. Miranda van der Aarssen snelde vanuit de kerk, waar de start was, naar een vierde plaats in 49.05. Marjan de Wild stond wel op het podium. Ze werd tweede V45 in een uitstekende tijd van 48.14. Rina Otto uit Stampersgat tenslotte behaalde brons bij de V55 in 58.19 minuten.

Na de Pekkercross volgde de 50e Kerstcross in Sprundel. Het gouden jubileum trok 175 deelnemers, dat is wel minder dan in voorgaande jaren maar toch nog wel boven de Pekkercross-aantallen. Reden voor 't Veerke en de Kerstcross-commissie om volgend jaar mogelijk een klein circuit op touw te zetten om atleten te stimuleren beide wedstrijden te doen. 15.Nicole Akkermans 18.09; D45: 4.Annette de Bot 15.36; D55: 8.Mien Ossenblok 18.48

Op dezelfde dag was ook nog de TOF-cross in Breda. Precies één Gastelse deelneemster, maar wel een winnares: Romana van Dongen won de Canicross over 3,5 kilometer bij de vrouwen in een tijd van 17.47 minuten.

De 30e Beka-Pekkercross maakte een eind aan een bijzonder Veerke-jaar, waarin alles wat de organisatie ooit bedacht uitkwam of zelfs werd overtroffen. Daarbij werden de tien evenementen ook nog eens gesteund door gunstige, vaak heel goede weersomstandigheden. De Zomertijdloop bijvoorbeeld vond onder haast tropische omstandigheden begin april plaats. De toevoeging van de halve afstand was daarbij een voltreffer. In de week van de wandelvierdaagse regende het overdag steeds, maar 's avonds bleef het voortdurend droog. En zo ging het ook eigenlijk met de Vlietloop, de triathlon en zelfs eind november met de nieuwe Avondloop stonden atleten en toeschouwers na afloop nog tot middernacht op de Markt. En tenslotte: al was de wind venijnig, ook de Pekkercross mocht zich verheugen in gunstige weersomstandigheden. Vanaf de finish van Maartje van de Lindeloof in de vroege ochtend als eerste van de recreanten tot aan Toine van Aalst, die in de middaguren de rij van de wedstrijdatleten sloot, was het weer één groot modderfeest.

Op de langste afstand bij de recreanten was Christian van Caam als eerste terug. Hij werd daarna gevolgd door onder meer Jurgen Lazaroms, hoofdsponsor Ed Arbman en Johan van Opstal. Precies 33 Gastelaren legden vier, drie, twee of een ronde over het altijd zware parcours af. Daarna was het de beurt aan de jeugd. Op het maisveld lag hun start en daarna trokken de kinderen onder aanvoering van Bernard Heshof en Wim Nieuwkerk door de boomkwekerij van de familie Broos, het Gastelse bos en zo naar de finish. Anders dan bij de recreanten maken we voor de kids wel een uitslag op. Jop van Meel en Imke Bolijn waren het meest behendig en het rapst in de modder bij de jongste groepen. Ernson van den Bos en Laureen Dudink uit Bergen op Zoom wonen de groep 5 tot en met 8-categorie. Mijntje van Meel was tweede meisje en beste Gastelse.

Daarna was het de beurt aan de B/C/D-junioren voor hun kleine en grote ronde. Bij de D-juniores was er een tweede plaats voor Milo Buiks in 12.18 en de winst voor Marlijn van Alewijk in 14.17 minuten. Bij de C-juniores was Demi Buiks de snelste in 14.16 en greep Jarno Pluijgers het brons in 13.36 minuten. De B-junioren dan. Een fraaie zege voor Max Donkersloot in 10.33 en Felicia Linders, die per ongeluk bij de seniores was gestart, maar toch won in 18.08 minuten.

Tegelijkertijd ging op het middaguur ook de vrouwenwedstrijd van start voor drie rondes. De Bredase Amy van den Broek won. Jurriena de Vries werd in haar 'thuiswedstrijd' derde. Maar voor het Gastels kampioenschap kwam Wendy Deijkers het verst. Winst bij D35 in 23.50 minuten, met styliste Marga de Rooy als tweede in 24.46 minuten en Heidi Deijkers, de zus van Wendy op drie. Monique Rijsdijk werd keurig vierde in 27.18. Bij de seniores stond Anne van Alphen net naast het podium op de vierde plaats in 24.15. Astrid Willemse werd zesde in 27.30 minuten. Bij de D55 was Mien Ossenblok goed voor brons.

In de door Colin Bekers gewonnen mannenrace verraste Ad Verheijen vriend en vijand met een daverende tweede plaats en de vette winst in bij de M45 in 32.10. De Gastelse titel was terecht voor hem. Brons was er voor senior Gerbert van den Biggelaar in 32.20 evenals voor Roel van Nes in 34.46. Volgende week meer.