Gastelse atleten onderweg (397)

OUD GASTEL – De week voor de Beka-Pekkercross houden de meeste atleten de benen stil. De dertigste editie is voor de Gastelaren uitdaging genoeg om zich even te sparen. Adrie van Bavel toog nog wel naar Zierikzee voor een 5 Engelse Mijl-loop tijdens de zogeheten Sport 2000 TenMiles. Hij werd elfde op die afstand in 42.42 minuten. Bij het veldrijden in Moergestel deed Stan van den Bergh het zaterdag best goed: hij finishte in een sterk veld als dertiende.

Nk Tegenwind -74

Maar de hoofdmoot van het afgelopen weekeinde vormde toch de finale van de West Brabantse Veldrit Competitie (WBVC) met ook jaarlijks een wedstrijd in Oud Gastel. Aan de wedstrijden hebben tientallen coureurs mee gedaan en ook de Gastelse en Stampersgatse delegatie bleef niet onopgemerkt. De finale speelde zich af in Hoogerheide, toch al het veldritmekka bij uitstek. Tim Bierkens stond nest naast het podium op de vierde plaats, broer Luuk Biekens werd negentiende en vader Peter bij de 40-plussers achttiende. Plaatsgenoot Ludy Reijnders verraste door bijna de top tien in de rijden: de laatbloeier werd elfde. Stan van den Bergh reed een dubbel programma dit weekend. In Hoogerheide finishte hij als negentiende. Eendrachtig reden de gebroeders Horians hun slotcross alvorens komende zondag de fiets te verruilen voor de benenwagen in de Pekkercross. Het ging de mannen goed af op de Brabantse Wal. Renee werd vierde en pal daarachter kwam André als vijfde onder het finishdoek door. De Horians-broers worden steeds sterker, ook in het crosswereldje. 's Avonds in De Kloosterhof kwam de beroemde speaker Kees Maas de prijsuitreiking doen en daar werd Renee door de Etten-Leurse spreekstalmeester nog herinnerd aan zijn onlangs gewonnen Gastelse GAO-trofee.

De eindklassementen van het Pack Solutions klassement zijn als volgt: 11/12 jaar: 11.Luuk Bierkens; 13/14 jaar: 14.Stan van den Bergh; 15/16 jaar: 2.Tim Bierkens; 40-plussers: 4.Renee Horians; 9.André Horians; 14.Ludy Reijnders; 19.Peter Bierkens.

Heel bijzonder is wel het Nederlands kampioenschap Tegenwindfietsen op de Oosterscheldekering in de meest winderige provincie van Nederland Zeeland. Luc Hoevenaars is er zwaar liefhebber van. Op gewone fietsen leggen de deelnemers 8,5 kilometer met de wind op kop af. De organisatie wacht net als de Elfstedentocht net zo lang tot het hard genoeg waait. Dat was op donderdag 11 december. Luc stoempte met onder meer Bart Brentjens als tegenstander tegen de felle wind in. Met zijn startnummer 38 haalde hij bovendien een 38e plaats keurig in de middenmoot. Lucs tijd was 22.31, dat was een viertal minuten langzamer dan de winnaar Wouter Mesker.

De Brabantse zwemkampioenschappen leverden opnieuw veel eremetaal op voor de gebroeders Coen en Bas de Bruijn. Coen haalde goud op de school- en zilver op de wisselslag en zilver op de vrije slag. Bas werd tweede op de vrije slag. Ook hen zien we terug op de Nederlandse kampioenschappen volgend jaar. Wessel Heijnemans zwom op de sprintkampioenschappen pr's op de 50 meter vrij en 50 meter school en top 15-tijden.

Zondag is alles gericht op de 30e editie van de Pekkercross. Da's lopen en 'zwemmen' tegelijk.