OUD GASTEL – Het zal wennen zijn: na dit jaar geen 10 Engelse Mijl meer als onderdeel van de  Van Zuilichem-Vlietloop meer op 27 april. Maar ook op Koningsdag, dit jaar maandag 27 april, zet 't Veerke de traditie van een 10 en 5 Engelse Mijl stratenloop nog één keer voort.

Het middagprogramma op deze Konings-maandag opent als vanouds met de Oranjeloop. Met ruim honderd kinderen beginnen we  om 13.15 uur voor alweer de 37e Oranjeloop. Vrijwel de hele Gastelse jeugd heeft wel eens meegedaan aan deze loop,  die begint met de groepen 1 en 2 voor een afstand van 300 meter. Start en finish liggen op de Markt. Als rond 14.15 uur alle kinderen en jongeren de streep in een van de vijf startgroepen hebben gehaald, begint de prijsuitreiking en de mogelijke huldiging van deelnemers, die vorig jaar voor de 15e of 20e keer de Vlietloop hebben voltooid.

Vlietloop-74

Na een korte pauze, waarin organisatie 't Veerke en jury Thor zich opmaken voor de wedstrijd, begint klokslag 15.00 uur de 31e Vlietloop. Gezien de enorme deelname aan de Zomertijdloop begin deze maand toen maar liefst 210 atleten mee deden, wordt ook aan de inschrijftafels van de Vlietloop een grote drukte verwacht. Ook het souvenir aan de finish is weer van 'koninklijke' allure, een collectors-item dat niemand mag mislopen. De Vlietloop heeft in de loop der jaren grote winnaars opgeleverd, waarvan er nu zeker weer terugkeren. Maar ook de burgemeester, de bakker en de slager, ja zelfs meneer pastoor (Paul Verbeek) hebben ooit meegelopen aan de Vlietloop.

Als vanouds mogen alle oud-winnaars van de 10 Engelse Mijl gratis mee doen. We kijken dus uit naar atleten als de Belgische titelverdediger Steffen Fieuws, maar ook Toon Heeren, Huub Maas, Dennis Klasen, Martin Lauret en uit de beginjaren Jos Koniuszek en Ton van 't Veer. Bij de dames zijn Marlien van Beek, Liset van Oosterhout, Manon Broumels en de Belgische Els van Hooydonk kansrijk. En dan is er natuurlijk weer de Gastelse inbreng met vele kanshebbers: titelverdediger Gerbert van de Biggelaar, terug van de marathon Roel van Nes, Havenloop-winnaar Ad Verheijen, Bernard Heshof, Rob Musters en Kurt van Dessel.

De deelnemers weten zich altijd gedragen door het talrijke publiek en de entourage van alle Oranje-activiteiten naast de loop. De finish van de winnaar wordt rond 15.50 uur verwacht. De 5 Engelse Mijl start ook om 15.00 uur. Daarvan zijn de eersten voor half vier terug. De verwachting is dat op die afstand een recordaantal van liefst 100 Gastelaren van start gaat. Inschrijven en nadere info op de website www.tveerke.nl Inschrijven op de dag zelf bij Zaal 't Hart van Gastel van deelnemer annex kastelein Toine van Aalst, die opnieuw sneller wil zijn dan vorig jaar. Tot maandag 27 april bij de 31e Vlietloop!