Gastelse atleten onderweg (261)

Alsof hij niet de hele zaterdagavond had gekwist, zo vloog Gerbert van den Biggelaar een half etmaal later door de bossen en velden op de Kogelvanger bij Etten-Leur. Daar was de crossduathlon van de WBTV. Alleen de onbekende Belg Paulussen bleef de Gastelse duursporter voor. Gerbert volgde een minuut later. Op de eerst koude sportdag van deze winter keek hij na het lopen tegen tien seconden achterstand aan. Dat werd 1,45 minuut bij het mountainbiken op de Belgische specialist, maar vervolgens knabbelde Gerbert daar nog een halve minuut vanaf.

Ook in de quiz en in de Westbrabantse openingswedstrijd zat Koen van Elteren. Eerst zijn TOGA-team ‘geestelijk’ bijgestaan, daarna vlammen in de bossen van zijn geboorteplaats. Koen werd 24e senior. Ook Annette de Bot was op de quiz, maar dan vooral om partner Henny bij te staan die een indoor-berg beklom. Bijtijds ging ze naar huis om de dag erop zevende te worden bij de vrouwen, tevens tweede veterane. Uitslagen crossduathlon Etten-Leur: 2.Gerbert van den Biggelaar 1.29.53, 24.Koen van Elteren 1.51.04, D40: 2.Annette de Bot 2.01.13.

In het Bredase binnenbad leverden Janne en Roos Englebert mooie prestaties op de Speedo-races. Op de 100 vrij zwom Janne een pr in 1.17,70 goed voor brons. Hij haalde zilver op de 100 rug in 1.29,98. Roos haalde goud op de 50 vlinder in 43,46 (flink pr) en zilver op de 100 school in 1.47,52.

Dan de Pop- en Sportquiz van ’t Veerke natuurlijk. Zaterdagavond puilde ’t Hart van Gastel uit: 33 teams, 165 deelnemers. Halverwege de avond zag het er nog niet naar uit, maar in de laatste reeks muziek en sportvragen sloegen het Markland College toch weer toe. De tweede Pop- en Sportquiz van ’t Veerke is wederom gewonnen door het docententeam van captain Corné van Dorst. Alle teams mochten tien hits optekenen uit de trompet van het jonge Gastels Fanfare-talent Rumon Hagenaars, maar moesten zich ook door tien hard-rockvragen heen worstelen. Er waren tien eigenaardige volksliederen te raden en vragen over sporttermen, Westbrabantse sportevenementen, tunes van sportprogramma’s, legendarische cols, de Olympische stad Londen en talentenjachten. Liedjes werden achterstevoren gedraaid of versneld. Niet eenvoudig waren de cryptische omschrijvingen van de hits, die nu in de Top 40 staan. Bij de tien Nederlandse wereldkampioenen was Marianne Vos nog wel te doen, maar dat Nederland ook wereldkampioen bridge is en laserzeilen, was minder bekend. In het rode draadspel op de tafels moesten de kandidaten tien foto’s herkennen van Veerke-winnaars en tien bands die ooit in het Gatelse jongerencentrum speelden.

Intussen beklom Henny Rovers namens het Gastelse team Alpe d’Huzes virtueel deze beroemde berg. Aan de quiz-deelnemers de vraag zijn eindtijd te raden en daar ook nog een donatie aan toe te voegen voor KWF. Frans van Merrienboer zat het dichtst bij de 1.00.33 uur, die de voormalig tijdritkampioen over de 14 kilometer lange klim deed.

Uitslag tweede Pop- en sportquiz: 1.Markland College, 2.Team Lambregts, 3.Skiteam Halderberge. In de strijd om de Veerkebokaal is de Zomertijdloop op 28 maart het volgende evenement.

Aanstaand weekeind de Mastboscross in Breda. ’t Veerke staat 4 februari net als het team Alpe d’Huzes met een infostand bij de opening van de nieuwe winkel van René de Peinder Bikeservice.