Gastelse atleten onderweg (257)

Hardlopen geeft ook een boel plezier en kan ook erg vermakelijk zijn om naar te kijken. Een fraai staaltje daarvan beleefde Roosendaal afgelopen kerstvrijdag toen op de streep van de Draai van de Kaai 250 atleten stonden te popelen om mee te doen aan de allereerste Kerstmannenloop. Het idee is niet nieuw, eerder hadden grote steden als Rotterdam en Antwerpen ook al zo’n loop. De formule is simpel: 15 euro inschrijfgeld voor een Kerstmannenpak en het goede doel (Roparun). Deelnemer trekt rood-wit pak aan, doet baardje om en schaart zicht tussen de anderen. Het idee kwam overigens uit de koker van Veerke-bestuurslid en Roosendaals marktmeester Corné Kriesels. In vier weken tijd werd het plan via Sundance-Events uitgevoerd en de reacties waren meteen positief.

Kerst

 

Uiteraard haalde Corné veel plaatsgenoten over de streep, dus stond een leuke ploeg Gastelse Kerstmannen aan het vertrek. De beste van die meute was Paul Musters, die de drie kilometer binnenstad inclusief overdekte gedeeltes Passage en Roselaar binnen tien minuten aflegde. Hij moest alleen de jonge Tom Koetsenruyter voor laten gaan. Voor de meeste Kerstmannen en -vrouwen was meedoen belangrijker dan winnen. Bovendien had de organisatie voorzien in een muzikale kerst-afterparty in Erato en ook dat bleek een regelrechte topper. Ger Haverkamp keerde na een lange blessure weer terug in het lopersveld. En ondanks het Kerstmannenpak zijn door het talrijke publiek ook de volgende Gastelaren herkend. Eerst de kerstvrouwen: Astrid Willemse, Isabelle Nuijten, Ella Takx, Corina Kriesels, Daphne Pluymaeckers. En de Kerstmannen: Rob en Paul Musters, Ger Haverkamp, Wil Buckens, Ron Wierikx, Adrie Takx, Wesley Kuijstermans, Jurgen Danen, Corné Kriesels zelf en – keurig naast elkaar over de streep na 17 minuten – Veerke-voorzitter Frank Hopstaken en Veerke-secretaris Wim van den Broek. Na hen zouden nog vele Kerstmannen volgen en bleef het nog lang onrustig in de stad.

Bij de Kievitloop in Bergen op Zoom hoeft niemand als kievit verkleed te gaan. De uitslagen volgen altijd pas enkele weken later. In de tweede Kievietloop werd Ronald Englebert elfde op de 15 kilometer in 1.10.03. Ruud Hoondert was 23e in 1.16.09 en John van Dam 29e in 1.19.07. De derde viel samen met de Pekkercross, daar zullen wel niet veel Gastelaren bij geweest zijn.

De veldrijders sloten het WBVC-seizoen af met de finalewedstrijden in Galder. Thomas en Cliff waren opnieuw goed voor een top vijfklassering. Ze hebben een geweldig veldritseizoen gedraaid. De uitslagen: 9 jarigen: 13.Luuk Bierkens, 12 jaar: 3.Thomas Bartelen, 4.Cliff de Peijper, 17.Tim Bierkens, 14 jaar: 12.Jurgen Bartelen, senioren: 18.Renee Horians, 45.André Horians, veteranen: 18.Peter Bierkens. Jurgen had daags tevoren de zware GVA-veldrit in Essen gereden, waar hij 23e werd. Eerder op de regiokampioenschappen was hij achtste geworden in Nieuwegein.

Rob en Paul Musters waren het snelst ‘hersteld’ van de Kerstmannenloop. Zij deden op Tweede Kerstdag al mee aan de Kerstloop van Vlissingen. Een mooi parcours door duin, bos en strand. Rob werd op de 9,1 kilometer vijfde in 33.07, Paul sterk negende in 33.49.