Gastelse atleten onderweg (240)

Hét grote triathlonweekeinde was eind augustus. In Almere waren vele ogen gericht op Erik-Simon Strijk na zijn fantastische tweede plaats vorig jaar. Helaas kon hij die prestatie dit jaar niet herhalen. ES kwam prima in de kopgroep uit het Gooimeer na de lange zwemtocht en lag na een snelle wissel snel voorop. Alleen de latere kampioen Dirk Wijnalda kwam nog langszij. Voor hem ging de marathon prima, Erik-Simon kreeg halverwege een hongerklop waardoor hij gas terug moest nemen. Dit jaar een zesde plaats voor hem op de lange afstandsklassieker en wel in een tijd van 8.54.42 uur. Hij verhuist zo binnenkort naar Limburg om daar aan zijn zwemmen te werken. Uiteraard was de teleurstelling voor de man, die alles op de race in Almere had staan, groot. En ook de Brabantse speakers moeten weer een jaartje wachten op de eerste Brabantse overwinning in deze wedstrijd. Wellicht volgend jaar met Gerbert van den Biggelaar, die dan zijn debuut maakt.

Gerbert wist overigens zijn titel op de halve van Eupen niet te verdedigen. Dit keer eindigde hij achtste in 4.11.25.

De dag erna kwam Christian van Caam maar niet in zijn ritme bij het fietsen door de Achterhoek. Het lopen op deze Stroombroek triathlon van Doetinchem ging gelukkig wel beter. Hij eindigde op de kwart als 23e in 2.12.07 uur. Vanaf volgend jaar gaat Christian ook over op het langere werk, getraind onder meer door Marc Herremans.

Wél een topweekend had Rob Musters. Hij had zijn zinnen gezet op de triathlon van Aalsmeer, maar zag zijn kansen slinken toen het zwemwater bleek afgekeurd. Het zwembad bleek hier wel het alternatief. Veertig baantjes trekken en Rob als tweede aan de kant en als derde op de fiets. Op de spekgladde wegen reed Rob met de gaskraan open naar de koppositie. Alleen moest hij nog wel rekening houden met de veteranen in een andere serie. Net als in Kamperland was Frans van Heteren de belangrijkste concurrent. De eindtijden waren belangrijk en dus trok Rob hard door temeer omdat in zijn serie Richard de Groot (in Gastel derde dit jaar) dichterbij kwam. Aan de streep werd snel duidelijk dat Rob in de snellere serie zat. De eerste winst op een nationale triathlon was binnen. De eindtijd van de Gastelse winnaar, die zich in het rijtje van Sander Berk-Frans van Heteren plaatste, was 1.50.18 uur.

Adrie van Bavel was wederom in Burgh-Haamstede, waar hij in het voorprogramma van de halve marathon de 12 kilometer trimloop op een 17e plaats uit liep in 59.49.

In Maassluis regenden de jeugdrenners haast van het parcours. Het leverde Luuk Bierkens een 11e en Tim Bierkens een 19e plaats op. Zondag was het klimcriterium van Munstergeleen en daarop bleek dat Tim met de besten omhoog kan. Hij klauterde op de 19 procentheuvel naar een derde plaats, Luuk was daar achtste. Klimmen deden Perry en Sven eerder ook op de Rijzendeweg in Woensdrecht waar ze tweede werden, winnaars bij de tandems. Het ging loeihard naar beneden. Dré Klep werd 14e in een BWF-koers in Oosterhout, 17e op een tijdrit in Waarde. Even niet zo actief in de atletiek, maar wel op de fiets: Celine de Wild won de legendarische Hel van de Pin in Wouwse Plantage, de zware platte sturenkoers. Moeder Marjan werd in dat veld derde.