Koninginnedag nog eenmaal Vlietloop-dag

OUD GASTEL – Het zal even wennen worden: uitgerekend de 30e editie van de Vlietloop zal volgend jaar niet op 30 april worden gehouden. De bekende 10 Engelse Mijl-wedstrijd verhuist mee van Koninginne- naar Koningsdag. En dus is het volgend jaar op zaterdag 26 april en de jaren daarna de 27e, de verjaardag van de nieuwe vorst.

Zo ver is het nog niet. Eerst de editie van komende dinsdag nog. Met ruim honderd kinderen beginnen we het middagprogramma om 13.15 uur voor alweer de 35e Oranjeloop. Vrijwel alle Gastelse jeugd heeft wel eens meegedaan aan deze loop die begint met de groepen 1 en 2 voor een afstand van 300 meter. Start en finish liggen op de Markt. Als rond 14.15 uur alle kinderen en jongeren de streep in een van de vijf startgroepen hebben gehaald, begint de prijsuitreiking en de mogelijke huldiging van deelnemers, die vorig jaar voor de 15e of 20e keer de Vlietloop hebben voltooid. 

 

Na een korte pauze, waarin organisatie 't Veerke en jury Thor zich opmaken voor de wedstrijd, begint klokslag 15.00 uur de Vlietloop. Ondanks de gebeurtenissen bij de inhuldiging in Amsterdam, houdt de organisatie en ook de Stichting Bijzondere Activiteiten vast aan het bestaande programma. En dat blijkt te werken, want uit de voorinschrijvingen valt op te maken dat veel atleten gewoon willen hardlopen die dag. Bovendien staat er een groot scherm op de Markt voor wie niks wil missen. Ook het souvenir aan de finish is dit jaar van 'koninklijke' allure, een collectors-item dat niemand mag mislopen. De Vlietloop heeft in de loop der jaren grote winnaars opgeleverd, waarvan er nu zeker weer terugkeren. De naam Jeroen van Damme is als tienvoudig winnaar voor altijd verbonden aan de Vlietloop en Jeroen wil weer meedoen. Ook oud-winnaars als Toon Heeren, Huub Maas, Dennis Klasen, Martin Lauret en uit de beginjaren Jos Koniuszek staan mogelijk weer aan de start. Bij de dames zijn alle ogen gericht op de Gastelse favoriete Naïma Bosman. Ook Marlien van Beek, Liset van Oosterhout, Manon Broumels en de Belgische Els van Hooydonk, titelverdedigster zijn mogelijk van de partij. Uit de nieuwe lichting van het West-Brabant Loop Circuit, waarin per se 1 lange afstandswedstrijd moet worden gelopen komen wellicht Tom Koetsenruyter, Martijn de Kok, Barry van Beers en Jeffrey Faes zich melden. En dan is er natuurlijk weer de Gastelse inbreng met vele kanshebbers: Ad Verheijen, Bernard Heshof, Roel van Nes, Gerbert van de Biggelaar, Rob Musters en Thierry Frik, de laatste is bezig aan een goede come-back.

De deelnemers weten zich altijd gedragen door het talrijke publiek en de entourage van alle Oranje-activiteiten naast de loop. De finish van de winnaar wordt rond 15.50 uur verwacht. De 5 Engelse Mijl start ook om 15.00 uur. Daarvan zijn de eersten voor half vier terug. De verwachting is dat op die afstand een recordaantal van liefst 100 Gastelaren van start gaat. Inschrijven en nadere info op de website www.tveerke.nl Inschrijven op de dag zelf bij Zaal 't Hart van Gastel van deelnemer Toine van Aalst. Tot aanstaande dinsdag 30 april bij de 29e Vlietloop!