Dit jaar viert de brandweervereniging Oud Gastel haar eeuwfeest. Honderd jaar zekerheid dankzij het ijverige brandweerkorps. Het hele jaar door houdt de brandweer festiviteiten, van jeugdwedstrijden tot demonstraties, van feestweekeinde tot receptie. De actieve sportgroep 't Veerke wil een steentje bijdragen aan het honderdjarig bestaan van de brandweer en heeft daarom de landelijke brandweer sportbond gevraagd om net als enkele jaren geleden het Nederlands kampioenschap triathlon voor brandweerlieden te mogen organiseren.

De kampioenschappen werden de laatste jaren georganiseerd door de triathlonorganisatie van Spijkenisse. De organisatie ligt daar in handen van de politievereniging en dus lag de link met andere hulpdiensten gekoppeld aan een NK voor de hand. Een kwart triathlon werpt echter voor sommige brandweerlieden net een te hoge drempel op.

Op verzoek van de organisatie van de Triathlon Oud Gastel en de Gastelse brandweervereniging is contact gelegd met de Brandweer Sportbond. Die stond niet onwelwillend tegenover een tweede kampioenschap naast dat in Spijkenisse. De nadruk in Oud Gastel zou echter komen te liggen bij een lage instap en dus korte afstanden. Bovendien is in het West-Brabantse dorp de trio-triathlon zeer populair. Vorig jaar deden 105 trio's mee bestaande uit 1 zwemmer, 1 fietser en 1 loper. In overleg met Erwin Bartels, secretaris van de Brandweer Sportbond is besloten  een NK toe te wijzen aan de 1/8e afstand en de trio-triathlon eveneens over de 1/8e afstand. Voor de niet-ingewijden: de 1/8e triathlon gaat in dit geval over 500 meter zwemmen, 20 kilometer fietsen en 5 kilometer lopen. Bij de trio's is het zo dat de zwemmer de chip om de enkel doet en na dat onderdeel overhandigt aan de fietser, die hetzelfde doet bij de wissel fietsen-lopen. Tenslotte is het regel dat het team/trio in zijn geheel de laatste 500 meter lopend aflegt. Dus de zwemmer en fietser wachten de loper feitelijk 500 meter voor de streep op een verzamelpunt op.

Zwemmen is in open water, een wetsuit is niet verplicht. Een valhelm daarentegen wel bij het fietsen.

Inzet van de dag zijn dus de titels bij de brandweermannen en -vrouwen op de 1/8e afstand: goud-zilver-brons en de drie beste brandweerteams/korpsen op de trio-triathlon. De prijzen zullen worden uitgereikt door de brandweercommandant en mogelijk ook de burgemeester van de gemeente Halderberge, waartoe Oud Gastel behoort.

De Nederlandse kampioenschappen triathlon voor brandweer zijn op zaterdag 22 juni.

Het programma:

NK 1/8e triathlon (sprint)                                12.15 uur

NK trio-triathlon (sprint)                                 14.30 uur

 

Inschrijven kan alleen via de website van 't Veerke:

www.tveerke.nl

via het tabblad 'inschrijven' naar 'inschrijven triathlon' dan opent zich het menu met de inschrijfmogelijkheden. Voor het NK brandweer geldt het in rood weergegeven 'inschrijven' achtste triathlon individueel en daaronder voor de trio's het ook in rood weergegeven 'inschrijven' achtste triathlon estafette.

Vervolgens vult u alle velden in. Indien u een NTB-licentie heeft, gelieve dat ook aan te geven. De rest wijst zich vanzelf.

Zijn er vragen. Secretaris Wim van den Broek zal ze te allen tijde beantwoorden op telefoonnummer 06-13781446.

Heel veel succes in de voorbereiding en tot 22 juni in het gezellige Brabantse land.