Ons 23e seizoen zit er op. De Pekkercross sluit traditiegetrouw het seizoen van de Werkgroep Sport ’t Veerke af. Met een programma dat al jaren exact hetzelfde is. En toch. Toch kwam Johan van Opstal anderhalve minuut te laat, zodat hij aan een stevige inhaalrace moest beginnen. Johan zou nog dertig atleten inhalen en uiteindelijk nog vijfde worden in zijn leeftijdsgroep. Johan zal het nooit meer vergeten: de mannenrace start al 23 jaar om 12.45 uur. Het was koud, maar zonnig. Het was zwaar, maar goed te doen. De cross trok zondag wel weer de pure veldlopers naar Oud Gastel. Zij, die het leuk vinden om te ploeteren over grasvelden, maïsstoppels en akkerland op de velden van de familie Van Oosterhout en manege Reigershof.  De twee jeugdcrossen trokken helaas minder deelnemers dan voorgaande jaren. In totaal twintig dapperen durfden de strijd tegen de elementen aan. Op de korte cross over 750 meter was Pieter van Zundert in 3.44 minuten de snelste voor Aniek van Alewijk en Silke van den Broek. Benjamin van de cross was Tim Lazeroms op een mooie vierde plaats. Dan  de 1500 meter voor de bovenbouw. Jorre Broeren snelde in 7.17 minuten naar de zege voor Cliff de Peijper en Gijs Hermans. Daarna volgden Andre Mol, Alex Haverkamp, Merijn van Sprundel en Bas van de Riet. Bij de meisjes won de Gastelse Thor-atlete Daniek Hoorn voor Kirsten Balemans, Gaby Roovers en Danique Bos. De rij werd gesloten door twee Eindhovense kinderen, zij waren op familiebezoek in het Gastelse Bremswegje in huize Van Oosterhout. De eerste drie jongens waren van De Linde. Qua snelheid top, qua aantal deelnemers deed de Joannesschool nog net even beter. Zij wonnen daarom de beker en de wisselbeker omdat ze percentueel het meeste meededen aan onze jeugdevenementen. Dat zijn de Oranjeloop, wandelvierdaagse, jeugdtriatlon en Pekkercross. De Linde – vorig jaar winnaar – werd nu tweede, de Bernardus derde. Uitdrukkelijk zeggen we erbij dat het geen scholenstrijd is, de wisselbeker is in het leven geroepen puur om de deelname aan onze evenementen onder de jeugd te stimuleren. Bij de andere drie sportevenementen is die deelname overigens prima te noemen, van alle drie de scholen. Wie ideeën heeft om dat ook bij de Pekkercross voor elkaar te krijgen, is welkom.

Dan de juniorencategorie. Een sterke kop-staartzege van Maarten de Vugt, klaar in 14.32 minuten. De Gastelaar lijkt klaar voor een goed zwemloopseizoen. De jongere junioren legden 1950 meter af. Beste plaatsgenote was opnieuw Anne van Alphen (AVS) op een tweede plaats bij de meisjes B in 8.34. De winst bij de C-meisjes ging naar Jannie van Merrienboer (THOR) in 10.13 en clubgenoot Ger de Rooij debuteerde als de jongste verdienstelijk in 10.33 en de zege bij de D-jongens. De vrouwen dan. De schoonzusjes José en Els de Vugt hielden de Gastelse eer hoog. José werd tweede bij de dames 45, Els vierde. Hun tijden: 19.20 en 22.10. De voormalige Gastelse vrouwen deden een aardige duit in het zakje. Florence van Rijsbergen – die mooie promotie maakte voor haar Poolcirkelonderneming – tweede D35, Wendy Deijkers vijfde dame en de jarige Mien Ossenblok vijfde D45. Bij de recreanten op de korte cross deed Dirk van Alewijk mee. Hij klaarde de zware klus in 18.44 minuten.

Nadat we al die prijsuitreikingen achter de rug hadden was het tijd voor de mannenwedstrijd. Weg ging de groep van 45 man, echter nog even zonder Johan van Opstal. Vooraan nam Paul Musters direct de leiding, maar kort daarna kwamen de latere winnaar Martin Lauret en diens runner-up Michiel van Nispen hem voorbij. Paul, die deze winter zuinig met zijn krachten omspringt, finishte na 9 kilometer als vijfde en derde senior in 33.59 minuten. Roel van Nes bevestigde andermaal zijn vorm door als tweede Gastelaar de fuik in te lopen op een twaalfde plaats in 36.36. Hij stond daarmee maar net naast het podium van zijn groep. Derde Gastelaar én derde H45 werd Cor Koetsenruyter in 37.26. De volgende plaatsgenoot was tiende senior van de dag: Christian van Caam maakte een goed debuut op de seniorencross in 39.11 nipt voor een atleet uit de Bommelerwaard. Maar die had dan ook drie dagen zonder stroom gezeten en probeerde zich in de Pekkercross warm te lopen. Gelukkig waren er ook nog een paar Gastelaren, die wel niet echt in het crossseizoen zijn gestapt, maar voor de Pekkercross een uitzondering maken. De plaatsen 8 tot en met 10 in de H45 groep waren derhalve voor Mark van Merrienboer in 42.14, Piet Danen in 43.48 en André Mol in 43.59. Tenslotte klasseerde Adrie van Bavel zich als elfde H35 in 46.52.

Over-all winnaars van deze Elfstedentocht onder de crossen waren Liset van Oosterhout en Martin Lauret. Beiden zijn vertrouwde atleten geworden in het Gastelse en we zijn altijd blij met hun deelname. Frans Reuvers was er niet, maar over dit ‘Moddermonster’ stond wel een hilarisch verhaal in de krant. Voor alle taaie deelnemers was er ditmaal een tasje met opschrift. Daar deden de meeste atleten na afloop de wintermuts en sjaal in, die ze bij de vorige twee edities kregen. De prijzen werden uitgereikt door de kersverse voorzitter van de Werkgroep Sport ’t Veerke Frank Hopstaken. Frank is de derde voorzitter in de geschiedenis. Inmiddels is Frank ook een beetje aan het hardlopen geslagen. En da’s maar goed ook, want de vorige twee voorzitters hebben allebei marathonervaring. Bernard deed een aantal jaren terug enkele keren in Rotterdam en Etten-Leur mee. En sinds kort heeft ook Jan Kemps in zijn eigen Ierland een marathon volbracht. Jan liep op maandag 27 oktober de Adidas Dublin Marathon (als Ier trouwens). Hij deed dat in een nette tijd van 3.34.34. Jan kwam daarmee als 1301e binnen, en was 76e in de groep Male 50. Wie weet zien we Jan in het zilveren jubileumjaar 2009 aan de start van de Vlietloop. Een ander oud-bestuurslid Pieter Mies – tegenwoordig fysiotherapeut in Prinsenbeek – fietste in de veldrit van Oosterhout naar een 12e plaats. En over fysiotherapie en fitness gesproken. Body Active, maar ook Van Zuilichem gaan aan de weg timmeren om zo veel mogelijk hardlopers klaar te stomen voor de Vlietloop volgend jaar. Een initiatief dat wij als organisatie natuurlijk van harte toejuichen. Binnenkort meer daarover. Eerst wenst ’t Veerke u prettige Kerstdagen. Vergeet niet te gaan lopen op de Kerstcross van Sprundel!