Carnaval of niet, sporters weten altijd wel eventjes aan het feestgedruis te ontkomen. Zelfs in de regio ging de DJA-cross van Zundert gewoon op zondag door. Nu is Zundert meer een corso- dan een carnavalsdorp, dus daar keken ze niet op van de veldloop op het Frans Baantje. En de vast crossers deze winter, ontbraken ook in Zundert niet. Zo was er wederom een zege voor José de Vugt, die langzaam maar zeker het WBAC-crossklassement naar haar hand gaat zetten. Ook alle andere Gastelse atleten klasseerden zich in de top tien. De uitslagen: 5 km. vrouwen: 2.Wendy Deijkers 20.02, V55: 1.José de Vugt 21.28, 10,5 km. M35: 9.Roel van Nes 40.16, 8,5 km. M45: 4.Cor Koetsenruyter 34.14, juniores C: 8.Jannie van Merrienboer 8.17, junioren C: 7.Tim Egelmeers 12.13.

Verderop was de Kruikenloop in Tilburg met zelfs een topbezetting en Wim Nieuwkerk op een sterke derde plaats in 49.40 op de 15 kilometer. In Zeeland kon zelfs al een halve marathon worden gelopen. In Cadzand-Bad werd de 17e Midwinter halve marathon gelopen. Johan van Opstal ging erheen en kwam met een 31e plaats in 1.25.01 uur terug. In zijn categorie mannen 35 werd Johan er elfde mee.

De wielrenners stoorden zich al helemaal niet aan polonaise of hoempapa. Zij popelden om de trainingsritten op te pakken en we zien zelfs nieuwe namen uit Gastel aan het vertrek. Zo was Corné Hagenaars een prima achtste finisher bij de nieuwelingen en trapte Anouk Rockx zich naar de tweede plaats bij de nieuwelingen-dames. Bij de masters-amateurs sprintte Wil Buurstee naar de 21e plek. In Breda-Moleneind op dezelfde carnavalszondag een rit voor masters onder en boven de 50. In die laatste groep was Dré Klep de nummer elf en komen we met de nummer 32 zowaar een nieuwe naam tegen: Marinus Lockefeir.

Schaatsen dan, want de hele week waren er op de Weissensee schaatswedstrijden uitmondend in de Alternatieve Elfstedentocht. En op verschillende afstanden deden Gastelaren mee. Jan Pluijgers is een ervaren schaatser op lange afstanden. Hij bedwong de klassieke 200 kilometer in de eerste Alternatieve Elfsteden Toertocht op 25 januari. Als 145e zette hij zijn schaatsen stil na 8.05.13 uur, dat is een gemiddelde snelheid van bijna 25 kilometer/uur! Henk Musters deed diezelfde dag ook mee, maar dan aan de halve afstand. De 100 kilometer gleden onder Henk weg in iets meer dan 5 uur: 5.00.35. Hij werd er 54e mee in een moyenne van 19,96 km/uur. Tenslotte meldde ook de onverwoestbare Adrie van Merrienboer zich op 31 januari voor de 3e toertocht. Adrie maakte acht ronden vol, dat is 150 kilometer Weissensee. Hij was er 28e mee op die afstand in 6.49.07 tegen een gemiddelde van 19,55 km/uur. Voor deze drie schaatsmatadoren voorwaar een prestatie van formaat. Wie weet krijgen zij in de toekomst nog meer liefhebbers mee naar deze klassieker, nu het met de Hollandse winters zo kwakkelen blijft. Lars Hoogeboom won trouwens de echte Alternatieve Elfsteden.

Maar ook onze zwemmers zitten middenin hun winterseizoen in de binnenbaden. En dat gaat buitengewoon goed. Op 26 januari bijvoorbeeld, de Nederlandse Juniorenkampioenschappen in Terneuzen, waar Marijn van Zundert de nummer drie van Nederland wordt op de 100 meter schoolslag in een tijd van 1.14,71. Verder scoort Marijn een zesde plaats op de 200 meter school in 2.44,07 minuten. In beide gevallen is Jelle Derksen de landskampioen.

En bij zwemwedstrijden van DIO in Etten-Leur flitsen de broers De Bruijns door het water. Ze behalen daarbij steeds nieuwe persoonlijke records. Bas wordt derde op de 200 meter school in 2.58,52 en 11e op de 100 meter rug in 1.20,84. En Coen haalt een 3e plaats op de 50 meter vrij in 26,63 en een 4e op de 400 vrij in 4.48,73.

In de duatlon van Alphen aan den Rijn is Erik-Simon Strijk uitgevallen. In het huisgezin Van den Biggelaar, vervangt hij Gerbert die in Limburg woont. Maar maakte ook het Limburgs carnaval niet mee. Hij is met de nationale triatlonselectie naar Zuid-Afrika om daar een trainingsstage mee te maken in de aanloop naar het nieuwe seizoen.

En dan hebben we – temidden van al die snelle Gastelse atleten – ook weer drie wereldkampioenen in huis, waarvan er twee nauwe affiniteit met de activiteiten van de Werkgroep Sport ’t Veerke. Want trouwe medewerkers Karel Paantjens en Christ van Meer (voorrijdwagen) hadden naar het Belgische Hasselt de mooiste vogeltjes ter wereld gestuurd. Hulde aan deze noeste vogelkwekers.

Volgende week de duatlon van Waalwijk en de Atledocross in Dongen. En wie weet waar we allemaal zwemmen, fietsen en schaatsen.