Twee grote sportevenementen afgelopen zondag in de Westbrabantse bossen. In Hoogerheide kon iedereen zien dat de organisatie van de GP Adrie van der Poel klaar is voor het WK veldrijden volgend jaar. Ik heb bij voorzitter Jan Prop, jarenlang trouw deelnemer aan onze triatlon, maar eens een balletje op gegooid om volgend jaar bij ons zilveren bestaan een aantal prominente deelnemers mee te laten doen aan de trio-triatlon. Jan had zondag uiteraard niet veel tijd, maar hij gaat zich sterk maken voor een aantal teams vanuit Hoogerheide met onder meer Adrie van der Poel en Michael Boogerd. Dat zou mooi zijn. Uiteraard willen we volgend jaar op allerlei manieren uitpakken met veel oude bekenden, maar ook een aantal prominenten. Voor de commerciële kant van onze organisatie hebben we deze week een goed gesprek gehad met een potentiële nieuwe hoofdsponsor. We komen er op terug.

En dan is er de website www.tveerke.nl Op veler verzoek zijn de parkoersen van onze evenementen inmiddels ook te zien als Google earth-programma. Verder zijn álle afleveringen van deze rubriek inmiddels gearchiveerd op onze site. Samen met de jaarlijsten van 2007, vele oude uitslagen en fotomateriaal geeft dat toch een steeds completer beeld van bijna een kwart eeuw duursportevenementen in het Gastelse. Voor de wandelaars kunnen we melden, dat de Werkgroep Sport ’t Veerke inmiddels ook officieel is aangesloten bij de nationale wandelbond. Daarmee krijgt de Avondwandelvierdaagse – dit jaar van 19 tot en met 22 mei – net iets meer status. We gaan er in elk geval alles aan doen om het aantal wandelaars weer te laten groeien. Dan heeft een aantal van onze vrijwilligers inmiddels met succes de jaarlijkse cursus verkeersregelaar afgerond. Vorige week was het op enkele bureaus mogelijk om de cursus te volgen. Uiteraard zijn er later nog meer gelegenheden, maar je kunt het bewijs alvast maar op zak hebben. Dank uiteraard aan iedereen, die toch steeds weer de moeite neemt om de bijeenkomsten bij te wonen. En politie dank voor de cursus en de verdere samenwerking dit seizoen.

Actief was geen enkele Gastelaar op de veldritten in Hoogerheide. Diezelfde dag crosten er wel een aantal hardlopers door de bossen bij Ulvenhout voor alweer de 39e Sprint-cross. Nu eens niet gedomineerd door de Afrikanen, maar vooral een Belgisch-Nederlandse aangelegenheid en uiteraard wel alle crosstoppers bijeen. In dit soort deelnemersvelden bij de eerste twintig eindigen is een hele kunst. Bij de mannen-35 is bijvoorbeeld de 15e plaats van Roel van Nes zeer verdienstelijk. Roel liep de 9,5 kilometer in 35.44 minuten. We zijn benieuwd welke snelheid hij straks op de weg ontwikkelt, want nu hij traint bij AVS is de progressie alleen maar toegenomen. Bij de senioren is Erik-Simon Strijk als 24e terug in 36.45 minuten, maar dat dan over 10,2 kilometer. En bij de dames is Wendy Deijkers goed voor een 17e plaats in 26.18 op de 6 kilometer cross. Diezelfde klassering loopt Tim Egelmeers bij de jongens C: 10.25 minuten over 2,8 kilometer. De Roosendaalse Koetsenruytertjes doen het in de juniorengroep voortreffelijk. Bij de B-meisjes de enige top 10-klassering van de dag voor Anne van Alphen. Uitstekende cross voor haar in 12.54 minuten op 3,1 kilometer. Bij de C-meisjes eindigen Laura Broos en Jannie van Merrienboer respectievelijk 27e en 29e met tijden van 10.05 en 10.07. Hun afstand was 2,2 kilometer.

En tenslotte ontdekken we in de prestatiecross opnieuw een oud-Veerkemedewerker. Martijn van den Bosch (van de Meir, nu Breda en deelnemer aan de 1e Gastelse triatlon) loopt als 11e binnen: 23.28 over 5 kilometer.

Waar we zeker trots op mogen zijn, zijn de Gastelse zwemprestaties van de laatste weken. De Brabantse winterkampioenschappen in Den Bosch openden het jaar 2008 fantastisch. Want de broers Coen en Bas de Bruijn werden allebei Brabants kampioen (en dat betekent dat ze nu in rijtjes met namen als Pieter van den Hoogenband (!) en Thomas Dol voorkomen). Coen won de 50 meter vrije slag in 26,82. Diezelfde vijfde januari scoorde hij nog brons op de 50 school in 34,28. Een derde plak kwam erbij op de tweede dag op de 50 meter rug in 32,77. Aangevuld met twee zevende plaatsen op de 100 meter school in 1.19,61 en 100 meter vrij in 59,37 kon zijn weekend niet meer stuk. Zouden er al veel plaatsgenoten zijn, die 100 meter kunnen zwemmen binnen een minuut? Laat het ons weten. De koek was daarmee voor huize De Bruijn nog niet op, want Bas werd Brabants kampioen op de 100 meter schoolslag in 1.22,08 en haalde zilver op de 50 meter school in 36,91. Verder deed hij de 200 meter wissel en werd 6e in 2.53,75 en op de 100 meter rug was hij 8e in 1.20,80. De derde Gastelse Hieronymuszwemmer Jules van Zundert haalde twee tiende plaatsen op de 50 en 100 meter school in respectievelijk 35,57 en 1.20,51. Tanja Knook vertegenwoordigde Daphnia en tikte op de 50 meter vlinder als 29e aan 37,84 en op de 100 meter rug als 24e in 1.24,11. Van deze talenten mogen we wellicht weer genieten tijdens de scholentriatlon op 11 juni. Minder goed was het sportnieuws voor vader Kees de Bruijn, die bij een crosstraining op de mountainbike met maatjes Jan Moerings en Rien Buurstee zwaar ten val kwam. Kees ging over de kop en viel op zijn schouder met als gevolg een sleutelbeenbreuk, ontwrichte schouderkap en scheurtjes in het schouderblad. Rien en Jan vingen Kees direct op, maar hij moet het voorseizoen laten schieten. De knieblessure leek juist hersteld en Kees had zijn zinnen op de langere triatlonafstanden staan. Maar ik kom terug!, laat hij ons strijdlustig weten.

Tenslotte nog felicitaties aan atleet en immer snelle starter Kees van der Straten. Hardlopen is topsport, maar 25 jaar toneelspelen bij De Nieuwe Comedie is dat ook. Kees van harte!