De seizoenstijden 2007 van de Gastelse en Stampersgatse atleten sparen we even op voor volgende week. De vijftigste aflevering van deze rubriek bestrijkt immers de voorbije twee weken en daarom zijn er nog wel wat uitslagen in te halen. Zoals uit het weekend van 22 december toen in Middelharnis de 14e Pallandtloop werd gelopen. Adrie van Bavel ging erheen en kwam met een 18e plaats op de 5 Engelse Mijl terug. Zijn tijd 37.17 minuten. Dat was dus een hardloopevenement waarvan er twaalf in een dozijn gaan. Zo niet daags tevoren op de 21e december.

Vrijdag nota bene, maar wel de eerste dag van de winter. Q Music organiseerde in Rotterdam de allereerste Q Santarun over 5 kilometer. Voorwaarde voor alle 2000 deelnemers was wel dat iedereen als Kerstman verkleed meeliep. Opgejut door live muziek van Leaf en de speakers Menno Barneveld en Nellie Cooman ging dit illustere kerstgezelschap van start. En jawel hoor, maar liefst vier Gastelse Kerstmannen struikelden niet over baard en rood pak en liepen ook mee. De eerste ‘rendieren’ die arriveerden waren Rob Musters en Jurgen Danen op de 292e resp. 293e plaats met allebei een eindtijd van 25.58 minuten. Een tweede Gastels koppel eindigde 870e en 871e te weten Wessel Hartman en Jeroen Bos in 36.22 minuten. Meedoen was uiteraard belangrijker dan winnen, maar een uitslagenlijst werd toch gemaakt. Leuk idee. En ook een bewijs dat je als organisatie steeds weer moet denken aan nieuwe invalshoeken, al valt dat natuurlijk niet altijd mee.

Dan komen de kerstdagen eraan en is er ook weer volop keus om kalkoen en haas te laten zakken. In Baarle-Nassau bijvoorbeeld de TOF-cross. TOF is een vriendenatletiekclubje waar vooral Bredanaars bij zijn aangesloten. Anouk Rockx was daar de Gastelse inbreng. Zij werd op de 4,5 kilometer bij de vrouwen negende in de prima tijd van 22.24 minuten.

Nog populairder onder de Gastelaren, omdat het ook dichterbij huis is, is de 43e Kerstcross in Sprundel, de oudste cross in de wijde omtrek. In vergelijking met de Pekkercross hebben ze toch beduidend meer deelnemers daar, dit keer 218 in getal. Terwijl ook dit een zware cross betreft op de terreinen van de tweede Vlietloopwinnaar in 1987 Ad de Rooy. In de wedstrijdcross was er een zege voor José de Vugt in 15.25 minuten over de 3,2 kilometer. Diezelfde afstand liep ook Esther Perez een nieuw talent uit Stampersgat. Zij werd zesde bij de seniores in 17.07 minuten. Dan de 8 kilometer met looptrainer Christian van Caam op een 13e plaats in 34.54 minuten en een 4e plaats voor Cor Koetsenruyter bij de mannen 45+. Cor was klaar in 32.41 minuten, zodat hij toch weer een goed cross-seizoen draait. En zijn Roosendaalse neefjes Tom en Daan doen het ook meer dan voortreffelijk. Adrie van Bavel was 25e terug na 40.11 minuten.

Het weekend tussen kerst en oudjaar. Vroeger bezaait met snertlopen van allerhande voetbalverenigingen, nu is SVC in Standdaarbuiten nog een van de weinig overgeblevene. Drie Gastelaren en drie ereplaatsen. Je zou voor minder. Adrie van Bavel – toch hij weer – won de 5 kilometer bij de senioren in 21.50 minuten. Hij moest wel twee junioren voorlaten. Anne van Alphen won eveneens. Zij bij de meisjes tot 16 jaar, slechts 15 seconden achter Adrie. De derde podiumplaats was voor Cor Koetsenruyter bij de mannen op de 10 kilometer. Na twee AVS-atleten liep Cor in 37.38 binnen. Op naar de snert en een biertje in de nieuwe kantine van SVC. Het oude jaar is met de Sylvestercross knallend beëindigd en inmiddels is het nieuwe al weer hardlopend in gezet met de Nieuwjaarsloop van Thor. Aanstaand weekend volgt meteen de 10e Pagnevaartcross van onze AVO-vrienden al. En in de tweede week meteen de eerste zwemloop van Vlissingen en de altijd prachtige halve marathon langs de kust van Egmond. Maar wie nog niet zo ver is stapt eerst in de loopcursussen, die overal in Gastel de komende dagen van start gaan. Een mooi, gezond 2008 namens de Werkgroep Sport ’t Veerke toegewenst.