Toch wel prettig dat hardlopen gewoon een sport is van zo snel mogelijk van a naar b. Bij jurysporten is de winnaar altijd aan stemmingen van juryleden afhankelijk. Dat ondervond ik zaterdagavond weer eens in Ahoy Rotterdam, waar een goed liedje van drie Fijnaartse zusjes toch niet verder dan een elfde plaats kwam op het Eurovisie Songfestival. Dan maar terug naar dat eerlijke hardlopen.

Hoewel het veldloopseizoen lang niet bij elke Gastelse atleet favoriet is, kwamen het afgelopen weekend toch weer wat meer atleten in actie. Ook al omdat het zondag natuurlijk weer Pekkercross is. En crosser of niet, de gemiddelde Gastelaar loopt daar toch even mee. En is dan soms weer voor een jaar genezen van het baggeren in de blubber. Hoewel de ondergrond soms bar en boos is, zijn de weersomstandigheden op de velden bij het Bremswegje vaak toch wel aardig. Hetzelfde ondervonden onze collega’s van Spado Bergen op Zoom. Het parcours uitzetten deden ze op zaterdag in de stromende regen, zondag was het best aangenaam crossweer in de bossen van Lievensberg. De Gastelse oogst was drie derde plaatsen. Bij de meisjes B was Anne van Alphen goed voor brons, bij de veteranes 45 kreeg José de Vugt dezelfde kleur medaille en op de prestatiecross liep junior Tim Egelmeers tussen alle recreanten naar een keurige derde plaats. Goed op dreef waren ook de triatleten Erik-Simon Strijk (AAV ’36) en Anouk Rockx (LADB), die de wintermaanden aangrijpen om aan hun loopconditie te sleutelen. Wie weet zien we ze zondag ook in de Pekkercross. Daar is niet Gerbert van den Biggelaar. Hij is in Sittard inmiddels lid geworden van AVON en deed na vijftien weken uit competitie weer eens een wedstrijd. De eer ging naar de Sjef van Ooyen Kapellerbosloop in Landgraaf. Zijn trainer Guido van Weert temperde al te hoge verwachtingen, omdat er alleen maar aan duurtraining was gedaan de afgelopen weken. Van den Biggelaar ging voorzichtig van start om vervolgens nog heel wat atleten ‘op te rapen’. Uiteindelijk eindigde hij zevende in een sterk bezet evenement. Over de 7,2 kilometer deed hij 26.31 minuten. Omdat een grote cross in Eijsden zondag voorrang krijgt is Gerbert er in Gastel niet bij. Maar hij probeert volgend jaar de hele Olympische triatlongroep mee te brengen naar de Pekkercross.

Terug nog naar de Spado-cross en de volledige uitslagen. Senioren: 4.Erik-Simon Strijk 37.03, heren 35: 11.Hans Raaymakers 42.40, heren 45: 6.Cor Koetsenruyter 34.17, dames: 6.Wendy Deijkers 20.46, dames 35: 2.Florence van Rijsbergen 19.16, dames 45: 3.José de Vugt 22.32, juniores B: 3.Anne van Alphen 8.39, 6.Anouk Rockx 9.45, meisjes C: 9.Jannie van Merrienboer 6.43, meisjes A-pupillen: 19.Daniek Hoorn 5.36. Prestatieloop: 3.Tim Egelmeers 17.55, 33.Pieter Egelmeers 28.10.

Geen Adrie van Bavel in actie? Jawel hoor, maar dit keer in Zeeland. Hij deed zondag mee aan de eerste Stelleloop in Ouwerkerk over 5 Engelse Mijl. Adrie kwam op die afstand als tweede aan in een tijd van 36.17 minuten.

In de speciale editie van Groot Gastels Kerstfeest ook aandacht voor de 23e Pekkercross. Als bestuur van de Werkgroep Sport ’t Veerke zijn we daar blij mee. Verder hebben we de kalender voor volgend jaar uitgezet. Daarbij is onze triatlon voor de derde keer kandidaat gesteld voor het Nederlands kampioenschap jeugd en junioren. Dat gegeven plus het feit dat we een jaar later op grootse wijze ons 25-jarig bestaan willen vieren, kan uiteraard aantrekkelijk werken voor het bedrijfsleven. Als er interesse is, kan daar altijd contact over worden opgenomen: wim-broek@home.nl

De agenda is duidelijk aanstaand weekend: de 23e Pekkercross. Daarover meer elders in De Bode.