De Gastelse gemeenschap nam deze week afscheid van een zeer markante dorpsgenoot. Bert Kempenaars overleed veel te vroeg op 60-jarige leeftijd. De man van het oud papier was eigenlijk niet weg te denken uit het verenigingsleven. Net als zoveel clubs, is ook de Werkgroep Sport ’t Veerke hem grote dank verschuldigd. Bij elke Vlietloop vulde hij de prijzentafel aan, Bert stond als een van de grotere sponsors op de triathlonshirts, maar hij gaf ook graag advies hoe een evenement nog beter kon worden. In de beginjaren was Bert zelfs deelnemer aan de Oranjelopen, toen de Vlietloop nog niet bestond. Bert, bedankt voor alles en de familie veel sterkte toegewenst. Het leven, de sportevenementen. Ze zullen anders zijn zonder Bert.

Het is een cliché, maar het leven gaat voort. Zo was het zondag al weer tijd voor de New York City Marathon, de moeder aller marathons. Een slordige 40.000 lopers, waaronder bijna 2000 Nederlanders. Tussen de BN-ers Thomas Acda, Jeroen Latijnhouwers, Bart ‘Big Brother’ in ’t Veld en Paul Rosenmoller ook twee Gastelaren. Roel van Nes moest in het snikhete Rotterdam nog vroegtijdig de aftocht blazen, maar werd in het verdere seizoen steeds sterker. Als laatste test net als Marti ten Kate nog de halve van Etten-Leur gedaan en daarna op naar New York. Han Walet had een soortgelijke aanloop met dat verschil dat Han de Rotterdam marathon nog wel enigszins had kunnen voltooien. Nu stonden ze daar voor zeven uur ’s ochtends op de Verrazano-Narrows Bridge om ruim drie uur later te kunnen starten voor de race door Big Apple. Roel en Han liepen allebei een zeer stabiele race. Roel liep elke vijf kilometer tussen de 23-24 minuten, was halverwege op 1.44.39 uur en finishte de race in 3.25.39 uur. Daarmee was hij de 2898e man en de 70e Nederlander. Ook Han kende weinig verval met een gemiddelde van 29 minuten per vijf kilometer. Zijn tweede helft was zelfs nog iets sneller, zodat Han in 3.56.18 in Central Park arriveerde. Hij was er de 8483e man mee, er zouden er nog duizenden volgen. Han verbeterde zijn marathon besttijd en passant met 19 minuten. Een geslaagde missie van het Gastels duo derhalve en wie weet krijgen we in de toekomst een echte ploeg dorpsgenoten, die de NYC Marathon doet. Het blijft immers een legendarische loop, waar je ook zeven uur over mag doen. Oud-Vlietloopwinnares en recordhoudster Marlies Jongerius was overigens de 25e vrouw in de wedstrijd in 2.50.00 uur.

Zoals oud-Pekkercrosswinnaar Simon Vroemen onlangs ook ijzersterk marathondebuut liep in Beijing in 2.24 uur.

Over crossen gesproken. In de bossen bij Welberg luidde de 32e Diomedoncross het veldloopseizoen in. Was er vorig jaar nog een hoofdrol weggelegd voor Paul Musters, dit keer was de Gastelse inbreng nog bescheiden. Tim Egelmeers haalde een podiumplaats bij de C-junioren. Hij werd derde in 6.31,6 minuten. Jannie van Merrienboer was in 6.45 minuten binnen op de 1500 meter en klasseerde zich als elfde. Eenzelfde klassering voor Adrie van Bavel bij de 45-plussers. Adrie heeft zich aangesloten bij het Loopteam Ed Slighers en doet dus in de wedstrijden mee. Daniek Hoorn werd 19e bij de A-pupillen en de gewezen Gastelaren Florence van Rijsbergen (2e), Wendy Deijkers (3e) en Hans Raaaijmakers (11e) presteerden goed in deze eerste cross. Volgende week staat al de grote Sprintcross in Breda op het programma. En over ruim een maandje is het ouderwets ploeteren geblazen op de Pekkercross. Aanmelden kan al via de website www.tveerke.nl