De veertigste aflevering al weer van deze rubriek in de Halderberge Bode. Niet elke week hebben we veel uitslagen, maar toch blijven er steeds wel enkele plaatsgenoten hardlopen, fietsen of zwemmen of alle drie achter elkaar. Maar ook andere duursporten komen natuurlijk in aanmerking. Wie weet hebben we wel goede schaatsers in huis, langlaufers, mountainbikers of welke afstandsport dan ook.

Het was het weekend van de Ironman Hawaii, de bakermat van de triatlonsport en dichterbij huis de marathon van Eindhoven. Beiden kwamen rechtstreeks op televisie op respectievelijk de Duitse zender en Omroep Brabant. In beide evenementen geen Gastelaren. Wel op de Klaverveldenloop in Bergen op Zoom, die geen deel meer uitmaakt van het WBLC-circuit en dat merkt zo’n loop toch wel. Veel atleten uit de Zuidwesthoek, maar nauwelijks uit onze contreien. Uit Gastel trokken dan ook maar drie deelnemers naar de bossen van Lievensberg rondom de jeugdherberg. Adrie van Bavel – zo’n beetje de 5-kilometerspecialist aan het worden – eindigde op een derde plaats in 21.58 minuten. Op de 20 kilometer was André Mol goed voor de 14e plaats in 1.34.32 uur en liep Piet Danen als 20e binnen in 1.43.41 uur.

Dan hadden we nog de baanatletiek met good-old Geert van Dijk. Op een meerkamp in Woerden haalde Geert een puntentotaal van 2634. Die bouwde hij op door 4.20 meter ver te springen, 32.04 over de 200 meter te lopen, de discus 18,59 meter ver weg te werpen en de 1500 meter in 7.02 minuten af te leggen. Die prestatie leverde hem in zijn categorie 70-plussers de tweede plaats op.

Kijken we wat breder dan zien we dat de teamsporten het afgelopen weekend goed gedaan hebben met winst voor SC Gastel en De Schutters (nu respectievelijk 2e en 4e in de stand) en ook de volle punten voor KV Juliana. Verder is deze rubriek ook doorgedrongen tot de regionale pers, want plots stonden de titels van Annette de Bot en Henny Rovers toch nog in de krant. Henny maakte meteen bekend volgend jaar nog meer tijdritten te rijden en op jacht te gaan naar de wereldtitel – hij is dan immers 50-plusser.

In het wielrennen werd vooral de balans opgemaakt van het wegseizoen. Zoals in het door twee Gastelse sponsors gesteunde wielerklassement onder de naam Babyplanet/Sweere. In de amateurs A-groep zag Ruud Zijlmans zijn naam als 15e terug met 85 punten en werd Wil Buurstee 29e met precies 50 punten. Niet zo gek als je bedenkt dat er bijna 250 coureurs in de eindstand staan. In de elitegroep hebben we voorlopig even geen eigen renners. Geboren Gastelaren Jean-Pierre Verstraten en Martijn Kromdijk eindigden respectievelijk 4e en 55e.

Van het triatlonfront kunnen we melden dat de 24e Kumasol-triatlon volgend jaar doorgaat op zaterdag 28 juni. De laatste jaren was dat een rustig triatlonweekend, nu moet Holten een keer wijken naar dezelfde datum. Toch bijt dat elkaar niet zo. Bovendien heeft de NTB ons permissie gegeven om bij de 25e editie de 1/3e afstand weer eens uit de kast te halen. Bovendien heeft de Werkgroep Sport ’t Veerke een verzoek gekregen van de Roparun – de marathonloop in teamverband tussen Parijs en Rotterdam – om eens te zien of Oud Gastel een passageplaats kan worden in het parcours. Daar hebben wij op voorhand geen nee tegen gezegd, want het is toch een mooi stukje promotie voor de loopsport. Als dat doorgaat is het op zijn vroegst ook in 2009, ons zilveren bestaansjaar.

Aanstaand weekend is de Gebroeders Oomenloop in Rucphen de finale van het West-Brabant Loop Circuit, waarvan na tien edities nog niet helemaal duidelijk is of er volgend jaar nog een circuit bestaat. Dat zou toch jammer zijn, want de loopevenementen versterken elkaar zeker. En een vaste groep atleten struint alle wedstrijden in het circuit af. Ook als de sponsoring onverhoopt wat lager mocht uitpakken, kan een klassement – met minder prijzengeld – uitstraling hebben. We wachten de ontwikkelingen maar even af. De Vlietloop en Cheltenhamrun blijven geïnteresseerde partners voor het circuit. Verder staat aanstaande zondag de volgende marathon al weer op de rol namelijk in hoofdstad Amsterdam. Opnieuw 20.000 lopers ingeschreven. Wij zijn al bezig met de Pekkercross, die een prominent plaatsje krijgt in het komende nummer van Atletiek Wereld.