OUD GASTEL – Na de eerste weekends met veel crossen is afgelopen weekend ook het duatlonseizoen begonnen. Althans daar rekenen we de zwemlopen ook meer even onder. De zwemloop in Vlissingen is sinds jaar en dag de seizoensopening voor triatleten. De wedstrijd werd gewonnen door een Gastelaar, die wellicht niet bij elke dorpsgenoot bekend zal zijn: Erik-Simon Strijk was de snelste over 1 kilometer zwemmen in het binnenbad van Vlissingen en 10 kilometer lopen over Walcheren. Achter zijn naam stond dus Oud Gastel en dat klopt wel degelijk. Erik-Simon, een talentvolle triatleet die al vier keer Nederlands kampioen werd in verschillende disciplines en in verschillende leeftijdsgroepen, is sinds het begin van dit schooljaar bij de familie Van de Biggelaar gaan wonen. Hij studeert aan de academie voor kunst en vormgeving in Breda en wilde graag dichtbij school verblijven. Bovendien kan hij nu trainen met Gerbert van de Biggelaar. Dat zal beide atleten stimuleren tot nog grootser prestaties. Ze maken trouwens allebei deel uit van hetzelfde semi-professionele triatlonteam Davilex onder leiding van voormalig top-triatleet (en ex-winnaar van de Gastelse triatlon!) Jan van der Marel.

Erik-Simon was klaar na 48.08 minuten en bleef de nummer twee Koole bijna twee minuten voor. Een royale zege dus. Uiterst knap was verder de prestatie van Maarten de Vugt, die veel goedmaakte tijdens het lopen en de andere junioren onder wie Oudenbosschenaar Dennis van Oosterbosch wist te verschalken. Meteen greep Maarten zijn eerste juniorenzege in 26.55 minuten. Verrassend was de veteranenzege van Jan Moerings, klaar met de klus in 29.04 minuten. Deze familie kan dus meer dan paardrijden alleen. Trainingsmaatje Rien Buurstee liet ook nog heel wat zwemlopers achter zich en finishte als vierde veteraan in 32.20 minuten. Het groepje Gastelse zwemlopers was nog niet groot, maar liet wel een uitstekende indruk achter. Op de Sprintcross kwamen we in de uitslagen juniore Jannie van Merrienboer weer tegen. De Thor-atlete uit Stampersgat was bij de meisjes C goed voor een 21e plaats, keurig in de middenmoot van dit beresterke veld. Bij de trimcross liepen Toine Brok en André Mol mee, beiden waren terug in 26.40 minuten als 53e en 54e.

Behalve Tanja Knook, die trouwens in een competitiewedstrijd in Oudenbosch weer een paar goede resultaten neerzette, waren onlangs ook de Gastelse Hieronymuszwemmer op de Brabantse winterkampioenschappen. Coen en Bas de Bruijn zwommen er samen maar liefst zes persoonlijke records op negen starts en Jules van Zundert ging buitengewoon hard door het water op de 50 meter schoolslag.

Aanstaand weekend komen de duatleten in de regio in actie op de veldduatlon van de WBTV in Etten-Leur. Voor het eerst valt dat evenement samen met de THOR-cross van onze zustervereniging uit Roosendaal. Die is weg uit november om nu dus een minder drukke (atletiek-)datum te vinden. Alle Gastelaren: veel succes. Voor nog actueler atleten- en triatlonnieuws surf naar www.tveerke.nl