Het lijkt al zo gewoontjes geworden. Henny Rovers, die Nederlands kampioen tijdrijden wordt. Maar je moet het – zelfs als ex-prof – nog wel even doen. Misschien omdat de wedstrijd in het verre Groningen gehouden werd, maar de publiciteit rond deze titel was minimaal. De wedstrijd was immers al op 29 september, maar nergens een regeltje in de krant. Toch trok de Gastelaar het rood-wit-blauw aan op het podium na een tijdrit van 24 kilometer in een tijd van 31.38 minuten, sneller ook dan alle jongere amateurs die dag. Zijn trainingsmaat André Klep, ingedeeld in de groep vijftigplussers behaalde een 17e plaats met een tijd van 37.23 minuten.

Rovers’ partner Annet de Bot deed een week later mee aan het NK duatlon in Oss. En ook voor haar een Nederlandse titel bij de dames 40. Weliswaar eindigden twee dames 45 voor haar, maar het gaat op de NK’s per vijf jaar. Het was voor Annet wel de allereerste titel. Een mooie week dus voor het Gastelse stel. Annets tijd was 2.30.38 uur.

In de top tien van Oss nog een ‘Gastelaar’ en wel Erik-Simon Strijk. Hij finishte op de tweede plaats bij de beloftes slechts negen seconden achter de winnaar Stefan van Thiel. Weer een NK-medaille erbij dus voor Erik-Simon, die in totaal zesde werd in 1.53.17. Overigens is wél Gerbert van den Biggelaar in het Limburgse Sittard terecht gekomen, maar blijft Erik-Simon vanuit Oud Gastel (huize Biggelaar) zijn opleiding volgen. Voor hem zijn de langere afstanden inmiddels interessanter geworden dan het eventuele Olympische doel in Londen. Gerbert (‘Big’ genoemd in de krant) is dus een van de gouden elf triatleten, die Nederland klaarstoomt voor de Spelen. Officieel is hij daarmee Gastelaar af, maar niet voor ons natuurlijk. We blijven hem tot zeker Londen volgen en daarna: op naar Hawaii!

Dan de atletiek van afgelopen weekend. Natuurlijk was daar de zonovergoten Bredase Singelloop met weer duizenden hardlopers. Meest opvallende prestatie kwam misschien wel op naam van Rina Doomen. Ze werd 9e in de prestatieloop over 15 kilometer in 1.14.05 uur. In de wedstrijd had Bernard Heshof het nog niet eenvoudig op de halve marathon. In zijn leeftijdsgroep was er een zevende plaats voor Bernard, maar zijn eindtijd zal niet lang in zijn herinnering blijven: 1.27.05 uur. Bij de recreanten was er een 135e plaats voor Adrie Voeten uit Stampersgat in 1.41.41 uur. Dan de vijftien kilometer: 93.Paul Knook 1.09.43, 112.Michel van der Weegen 1.11.01, 401.Laurens Verhulst 1.21.31. Tenslotte de 7,5 kilometerloop met op een 205e plaats Jan Jonkers in 35.47. Het is al weer 27 jaar geleden dat Jan glorieerde in de amateurklassieker Omloop der Baronie (ook finish in Breda), nu pakt de ex-prof – die afgelopen zomer zo mooi geportretteerd werd door Mart Smeets – de sportieve draad weer op met hardlopen. Het loopvirus sloeg nog verder door in de familie Jonkers, want Monique kwam als 818e dame binnen in 54.15 samen met Femke van Rijsbergen als 819ed in 54.16 minuten. Bedenk wel dat er in totaal weer zo’n 3000 recreanten meededen aan deze Singelloop!

Adrie van Bavel gaf niks om al die drukte en koos voor een stratenloop van de Sint Jozefbasisschool in Essen. Hij kwam als 16e binnen op de vijf kilometer en was daarmee derde veteraan. Zijn tijd: 22.17 minuten.

In de zwemsport kwam Tanja Knook in de competitie voor haar club Daphnia uit in Sint Oedenrode. Ze werd 2e op de 100 meter wissel in 1.23,79, 2e op de 100 meter vrij in 1.14,93 en 1e met de ploeg op de 4×50 meter vrij in 2.20,24.

En in de categorie ‘vreemde eend in de bijt’ hebben we sinds vorige week ook een Nederlands kampioen westernrijden in de persoon van Jan Pieter Koopman met zijn paard SR Ginin Starlite en nog wel op vier onderdelen. Het gebeurde allemaal in het Mariënheem.

Op het loopmenu komend weekend de Bergse Klaverveldenloop en wie zich in de picture wil lopen: de marathon van Eindhoven, want immers rechtstreeks op Omroep Brabant. De renners zijn na de Ronde van de Fendert klaar op de weg. De veldritten gaan beginnen.