De wedstrijd met de meeste hardlopers in Nederland is de Dam tot Damloop tussen Amsterdam en Zaandam. Ook dit jaar stonden maar liefst dik 30.000 (!) hardlopers aan het vertrek voor deze race over 10 Engelse Mijl. Als bij de Vlietloop de laatste deelnemer zo’n beetje na anderhalf uur lopen binnen druppelt, moeten er in de Dam tot Dam nog zeker 5000 atleten binnen komen. Als je dus temidden van al die duizenden lopers de tunnel door raast en als 81e aan de Zaanse kant bent, doe je het natuurlijk niet slecht. Bernard Heshof ervaart nog wel dat de hamstringblessure, die hem afgelopen zomer uit competitie hield hem op de langere afstanden parten speelt. Door trainingsachterstand was het doel binnen het uur te finishen. Dat lukte nipt, want na 3 kilometer was de souplesse er al af. Bernard sloeg aan het rekenen en moest na 12 kilometer nog versnellen om de uurbarrière te slechten. Hij arriveerde in 59.58, de laatste binnen het uur. Daarmee was hij negende bij de mannen 35. En nogmaals: de enorme massa moest toen nog komen. Je kunt ook zeggen: hij houdt 29.920 lopers achter zich. Op de 4 Engelse Mijl kwam in het massaveld de Gastelse debutante Yvonne Luijten als 264e vrouw binnen in 39.40 minuten.

In Halsteren was de bekende Melanenloop een aardig tussendoortje. Niet in circuits of grote wedstrijdkalenders, maar wel aardig bezet. Bij de mannen werd André Mol netjes negende in een tijd van 42.50 minuten op de 10 kilometer. De vijf kilometer werd een Gastelse overwinning voor Tim Egelmeers. De Thor-atleet, die het de laatste weken steeds beter gaat doen, liep al binnen na 20.15 minuten. Een prima race voor Tim dus, die even later zijn vader Pieter als zevende zag finishen in 22.24 minuten.

Op de fiets komen we wederom Wil Buurstee tegen, die in de amateurs 40+ koers van de Trimbelangen Midden-Zeeland in Ovezande tot een 21e plaats kwam. Dan werd op Texel het Nederlands kampioenschap tijdrijder der vrije renners gereden. Annette de Bot heeft het tijdrijden van geen vreemde – haar partner is Henny Rovers – en ze finishte dan ook als zesde bij de vrouwen 35-plus.

Duursport, maar dan van een heel ander kaliber, is het autocrossen. Ronald Akkermans mocht zich vorig weekend in Maurik na een zege laten huldigen als de nummer twee van Nederland in de Sprint 2000-klasse. Crossen is al net zo Gastels als hardlopen en tri- of duatlon. Over dat laatste gesproken. Aanstaand weekend kan het weer in de regio met de bekende run-bike-run van Molenschot op 30 september. Voor de specialisten een opwarmertje voor het NK in Oss een week later.