Voor het overzicht van de Gastelse atleten beginnen we op donderdagavond 13 september. De 36e Ronde van Giessen lijkt een wielerkoers, maar is een hardloopwedstrijd. Een thuiswedstrijd voor alle Typhoonleden ook, dus Bernard Heshof aan de start. Hij finisht als derde in 16.45 minuten. In totaal werd Bernard achtste. Piet Damen keerde in 19.18 minuten als 38e terug, maar dat was wel goed voor de tiende seniorenplaats. Het rondje Giessen werd gewonnen door oud-Vlietloop- en Pekkercrosswinnaar Martin Lauret.

Op vrijdag krijgt de tri- en duatlonwereld het droeve nieuws dat Benny Vansteelant uit het Belgische Torhout plotsklaps is overleden na eerder te zijn geschept door een auto. Het blijft oppassen wielrenners, maar ook hardlopers. Zeker straks als de dagen weer korten. Benny sierde de poster van het NK junioren in Oud Gastel een paar jaar terug. Een groot verlies voor de sport, maar ook als mens.

Zondag wordt het West-Brabant Loop Circuit weer hervat met de bekende Rabo-Moerdijk loop in het centrum van Zevenbergen. De recreantenwedstrijd wordt verrassend gewonnen door Roel van Nes. Hij loopt de 10 kilometer in een uitstekende tijd van 36.43 minuten. Andere podiumplaatsen zijn er voor Marjan de Wild in de wedstrijd bij de vrouwen 45-plus in 46.16 minuten en Cor Koetsenruyter in dezelfde leeftijdsgroep in 37.39 minuten. Ook onze jonge talenten deden het voortreffelijk. De snelle Anne van Alphen was op de 5 kilometer tweede in 21.53 minuten, terwijl Jannie van Merrienboer na de zomerstop een prima eerste wedstrijd meemaakte door als vierde te finishen in 24.00 minuten. Zij deed overigens als enige C-meisje mee tussen de iets oudere A- en B-meisjes. Goed was ook de vierde plaats van haar oom Mark van Merrienboer bij de 45-plus in 38.55 minuten. Michel van der Weegen eindigde in die categorie als 14e in 44.23. Na Roel kwamen nog meer recreanten uit onze plaatsen (Gastel/Stampersgat) binnen: 19.Kees Jonkers 43.57, 22.Piet Danen 44.30, 36.Will van Sundert 47.17, 40.Jan Jonkers 48.01. Op de 5 kilometer werd Tim Egelmeers zesde in 19.27 minuten. Daarna kwam Adrie van Bavel als 16e binnen in 22.30, de vader van Tim Pieter Egelmeers finishte als 19e in 22.50 en leuk om te melden is dat ex-Gastelaar – nu Zevenbergenaar – Adwin van As 20e werd in 22.58. Adwin was de nummer twee van de allereerste Gastelse triatlon in 1985 achter Gerard Mulders en voor Jan Kemps.

Gefietst wordt er ook nog steeds. Henny Rovers had even geen tijdritten in de buurt en deed dus maar de amateurkoers van Hoogerheide. Hij kwam als 24e binnen, zes plaatsen voor Wil Buurstee.

De Tri-Ambla was voor een delegatie van de triatlonorganisatie Oud Gastel een aardig uitstapje naar een bijzondere wedstrijd op de Waddeneilanden. Daar lieten wij voor het eerst de plannen voor een 1/3e triatlon in Oud Gastel in 2009 vallen en daar waren de reacties erg positief over. Het idee is geboren vanwege het dan 25-jarig jubileum om deze ouderwetse afstand nog eens terug te halen. Daarmee komt voor dat jaar de kwart triatlon te vervallen. Uiteraard zullen de 1/8e en de trio-triatlon op het programma blijven staan. Op Ameland kwam – zonder Gastelse deelnemers – een einde aan het triatlonseizoen 2007.

Maar zover is het nog lang niet. Eerst de komende weken even doornemen. De Dam tot Damloop aanstaande zondag met Bernard, de duatlons van Molenschot en het NK in Oss en in de oktobermaand natuurlijk de najaarsmarathons en de Singelloop. Daarna gaan we weer crossen. Op Ameland kwam – zonder Gastelse deelnemers – een einde aan het Nederlandse triatlonseizoen 2007. Plannen voor een marathon dit najaar? Laat het ons weten: wim-broek@home.nl