De tweede seizoenshelft levert voor triatleten nog heel veel startgelegenheden op. Zo zelfs dat op een doordeweekse woensdag tussen het Nederlandse Sluis en de Belgische badplaats Knokke maar liefst 900 (!) deelnemers meedoen aan de Zwintriatlon. Een aparte wedstrijd, waar nog steeds 1000 meter gezwommen wordt en stayeren bij het fietsen echt uit den boze is. Het levert grote tijdverschillen op aan de Boulevard van Knokke waar de wind altijd waait en Belgische toppers als Stijn Goris-Luc van Lierde-Rutger Beke de top drie vormen. Achter dat grote geweld weerden onze drie Gastelse triatleten zich kranig.

Een lange reeks verbouwingsactiviteiten en de Criquelion-klassieker in de Ardennen weerhielden Rob Musters niet van een goede prestatie op ‘de Zwin’. Rob verloor tijdens het zwemmen op tweevoudig Hawaiiwinnaar Van Lierde maar een minuutje. Hij eindigde uiteindelijk keurig als 28e in 1.58.18. Daarmee was de snelle leerkracht 21e senior. Broer Paul ‘verloor’ ditmaal het familieduel. Hij liet een tijd net boven de twee uur noteren: 2.00.29 en was 36e oftewel zesde neo-senior. Jurgen Danen – na het zwemmen nog tussen de gebroeders in – arriveerde als 94e (dus van de 900) of 57e senior in 2.08.10. Het ijzersterke deelnemersveld wordt in het tweede gedeelte gevolgd door tal van ludiek uitgedoste deelnemers, culminerend in een groot banket en feest in het casino van Knokke. Dat is nog eens een leuke woensdagmiddagbesteding.

In het weekend waren de Gastelaren in liefst vier verschillende wedstrijden bezig. Wederom aan de Noordzeekust maar dan ook zwemmend in zee, fietsend en lopend in de Westlandse duinen deed ‘tijdelijk-Gastelaar’ Erik-Simon Strijk een geslaagde greep naar de nationale titel. Hij moest daartoe wel zijn broer Sven verslaan. Het was al de tweede titel dit jaar voor Erik-Simon, die ook al het NK midden afstand won. Opmerkelijk trouwens in badplaats Monster/Ter Heijde was de deelname én winst van oud-Kruislander Jeroen van Dijke op de recreatieve afstand. De oud-Pekkercrosswinnaar en topatleet deed zijn allereerste triatlon.

Eerder die zaterdagmiddag was al de politietriatlon van Spijkenisse, voor veel triatleten de seizoensafsluiter en daarom geen sportdrank maar een vers getapt biertje aan de finishlijn. Jurgen Lazaroms deed er mee en keerde als 24e terug in de binnenstad in een tijd van 2.25.14 uur. En al op zaterdagmorgen stond de najaarstriatlon van Bodegraven over de sprint-afstand op de rol. Jan Moerings werd er tweede veteraan (11e overall) in 1.05.49. Rien Buurstee klasseerde zich als zesde veteraan in 1.08.20. Op de minitriatlon voor de jeugd deden de Stampersgatse broertjes De Liefde mee. Joey werd tweede bij de jongens10 in 48.30 en zevenjarig broertje Benny was de vijfde in de jongens tot 10 jaar in 53.32. Voorwaar niet gek. Maarten de Vugt hield de fiets zondag thuis en vond een zwemloop op de kalender in Nuenen, vroeger het strijdtoneel van een van de grootste triatlons in Europa. Maarten mag dan druk in de muziek zijn, hij is het zwemlopen niet verleerd en won over de halve afstand in 32.28 minuten.

De hardlopers konden dichterbij huis blijven. De Zegse Kapelloop was in mei onmogelijk in te passen vanwege Hemelvaart en Standdaarbuiten, daarom was de vijfde editie op 9 september. Bernard Heshof maakte een prima rentree door derde te finishen in meteen maar 35.20. Derde plaatsen ook voor Helma Borlijn bij de vrouwen in 47.14 en op de 6 kilometer voor Tim Egelmees in 23.33. De andere klasseringen van onze plaatsgenoten: 4.Kees van der Straten 26.02, 7.Adrie van Bavel 27.05, 10.Pieter Egelmeers 28.11. Op de 10 kilometer ook Piet Danen weer voortreffelijk als 12e in 40.51 en verder 24.Roel van Nes 43.00, 25.André Mol 43.34, 34.Piet Danen 45.35, 36.Mitchell Jonkers 46.30, 38.Will van Sundert 46.43, 44.J. Jonkers 48.49, 52.Sjef van Oosterhout 54.57.

Dan gaan we tenslotte fietsen. De Kermisronde van Roosendaal won hij diverse malen in zijn lange, lange loopbaan. Vorige week donderdag in de 70e uitgave finishte Ruud Zijlmans als vierde bij de amateurs A. Gaat Ruud er nog eentje winnen in het najaar? De kermiskoers werd overigens gewonnen door Jean-Pierre Verstraten: coureur met Gastels bloed in de aderen. Henny Rovers deed weer eens een tijdrit. In Woubrugge was de nummer vier van de wereld derde tussen de amateurs in 19.02. Die klassering was ook goed voor een derde plaats in de Zuid-Hollandse tijdritcompetitie.

Aanstaand weekend nemen 400 triatleten de boot naar de Tri-Ambla offroadtriatlon op Ameland en hoeven de lopers niet zo ver te reizen. Met de Moerdijkloop in Zevenbergen wordt het Westbrabant Loop Circuit weer hervat. Succes allen, ook aan de organisatoren van de Hoevense Polderloop die deze week bijeen zijn om de uitslag zo goed mogelijk te reconstrueren.