Rustige weken voor de Gastelse atleten. Een beetje de conditie op peil houden op de campings of in verre oorden. Dat is het momenteel wel. Echter niet voor Gerbert van den Biggelaar, die in het Finse Kuopio meedeed aan een belangrijke wedstrijd namelijk het Europees kampioenschap der beloftes. Dat zijn triatleten tot 24 jaar, een categorie waarin Gerbert dit jaar voor het eerst uitkomt. Eerder al werd hij in die groep derde van Nederland. Op het grote Europees platform eindigde hij als 39e in 1.53.08 op vijf minuten van de Britse winnaar Nichols. Alleen landgenoot Edo van der Meer deed het ietsje beter op een 33e plaats en achttien seconden eerder.

Gerbert was met die prestatie een goede middenmoter. In totaal deden iets meer dan zeventig van de beste triatleten uit Europa mee aan dit frisse EK, want Kuopio ligt nog altijd vijf uur noordelijker dan Helsinki. Vooral de fietsprestatie van Gerbert sprak tot de verbeelding. Zijn tijd onder het uur was een van de beste van de dag. Jammer genoeg kon hij dat daarna niet continueren tijdens het lopen. Maar nogmaals: de komende drie jaar staat hij waarschijnlijk ook nog aan de start van dit EK en wellicht ook van de WK’s.

Verder viel alleen Wil Buurstee nog in de prijzen in de zomeravond competitie in Breda. De coureur reed op 18 juli in zijn startgroep naar een 28e plaats. De come-back na zoveel jaren afwezigheid is best opmerkelijk.

En dan waren er ongetwijfeld vorige week weer een aantal Gastelse en Stampersgatse wandelaars van de partij in de Nijmeegse Vierdaagse. Misschien een week daarvoor ook wel in de Apeldoornse. Voor ons zijn ook dat echte atleten. Gefeliciteerd. Graag nemen we hun namen op in een volgende aflevering van deze rubriek. Dan even mailen naar wim-broek@home.nl