Uiteraard draaide het voor de Gastelse atleten afgelopen weekend allemaal op de 23e Kumasol-triatlon in Oud Gastel. Ze deden in groten getale mee en presteerden uitstekend. En een enkeling had pech. Zoals zo vaak liggen vreugde en verdriet dicht bij elkaar in de topsport.

Met groot gejuich werd Gerbert van den Biggelaar binnen gehaald als de eerste Gastelse winnaar van de open triatlon. Zijn voorganger in de geschiedenis was Paul van Duyvebode, die in 1987 nog de laatste puur Gastelse triatlon won. Precies in het geboortejaar van Gerbert. De winnaar kende een kop-staart finish. Met anderhalve minuut voorsprong kwam hij uit het water. Dat verschil werd door drievoudig winnaar Bert Flier weg getrapt, maar daarna kon de 21-jarige Gastelaar weglopen bij de grote man uit Barendrecht. Gerbert klokte een tijd van 1.56.34, daarmee de negende tijd ooit gerealiseerd in Gastel. Het was prima sportweer, de ambiance was goed. Het publiek aan de finish genoot van de thuiswinst. Ook Jurgen Danen deed het een week na de halve triatlon van Brasschaat prima. In zijn woonplaats was hij de tiende senior die de streep passeerde in 2.11.39.  En dat dus na die krachtsinspanning in de Belgische Parkstad. De beide Jurgens uit Gastel deden daar overigens mee in de ‘recreatieve’ serie ter omlijsting van het EK. Maar wel een halve dus. Even tussendoor de uitslagen uit Brasschaat dan maar. Jurgen Danen 36e in 4.38.30 bij zijn debuut op de halve. Jurgen Lazaroms 113e in 5.14.17 uur. Goed gedaan van beiden.

Eigenlijk nestelde zich nóg een Gastelaar in de top tien, maar de NTB-jury oordeelde anders. Paul Musters kwam weliswaar als zesde binnen, maar werd gediskwalificeerd op basis van vermeend stayeren. Moeilijk te beoordelen vanaf de zijlijn, maar Paul heeft weinig aan samenfietsen, want hij moet na het zwemmen altijd zo hard mogelijk naar voren zien te komen. Jammer voor de winnaar van de nationale race in Zundert. ‘Halve Gastelaar’ Erik-Simon Strijk finishte nu op een zesde plaats, al had hij er na de tegenvallende prestatie van Stein nu meer van gehoopt. De oudste van de drie Stijkbroers is zoekende naar de juiste vorm.

Op de kwart bondswedstrijd was er nog bijna een podiumplaats voor Christian van Caam, die in 2.06.26 een zeer opmerkelijke come-back maakt in de wedstrijdsport dit seizoen. En dan te bedenken dat hij slechts 25 seconden achterstand had op de winnaar, de Belg Koen Meeus. Had Christian bij het fietsen net even harder doorgetrokken en we hadden een tweede Gastelse winnaar gehad. Een ongekende weelde. Jurgen Lazaroms kon het een week na Brasschaat nog wel opbrengen, op de eindstreep beloond met een 18e plaats in 2.17.35.

En dan was er natuurlijk de bijzondere deelname van Frie Verstraten, die al enkele jaren niet meer had meegedaan omdat hij nu eenmaal een aantal talentvolle triatleten begeleidt. Dit keer waren de rollen omgekeerd en Nederlands kampioene Anne Kwist besloot Frie te coachen in de race. Op het looponderdeel zagen we pas dat Frie met een EHBO-hesje rondliep. En daarover kwam hij nog melden dat er vorig jaar 3500 euro uit de EHBO-kas was ontvreemd en dat Frie met zijn eenmalige deelname dat geld weer bij elkaar gezwommen, gefietst en gelopen heeft. Met recht een bijzondere prestatie, die alom respect afdwong.

Dan de 1/8e of sprint triatlon met opnieuw een Gastelse podiumplaats, dit maal een tweede stek voor Rob Musters in 1.01.42 slechts luttele seconden achter Niels Strijk, het jongste broertje. En zou ook de sprintafstand in categorieën prijsuitreikingen kennen dan stond ook Jan Moerings op het hoogste schavotje als zijnde beste veteraan 40+ in 1.07.15. Jan doet het meer dan voortreffelijk in de triatlons. Dat kan ook gezegd worden van Kees de Bruijn, die 3e veteraan werd in 1.08.31. Anouk Rockx werd pas in de slotfase geklopt in de strijd om het brons. Anouk scoorde toch verdienstelijk in 1.14.19, daarmee tweede jeugdtriatlete. Sjors van den Lindeloof kan ook triatlonnen. Dat bewees hij vroeger in de jeugdtriatlon, dat liet hij nu zien op de 1/8e: 40e in 1.14.37 en twaalfde senior. Dan Rien Buurstee, die er hoogstpersoonlijk voor zorgde dat we keurige dranghekken hadden. Dank nog Rien. Als deelnemer eindigde hij als achtste veteraan, 42e overall in 1.14.55. Dan was Isabel de Vugt bijtijds terug uit Afrikaanse oorden om 6e dame te worden in 1.29.02. Ma Els werd vervolgens derde veterane 50-plus in 1.32.12. En er waren twee debutanten, die tevreden terug mogen zien: Kees Bastiaanse werd 81e in 1.29.09 oftewel zeventiende veteraan. En Patricia de Liefde uit Stampersgat, maar in haar Gastelse tijd bekend als Patries Vergouwen was de zevende vrouw in de eindrangschikking in 1.33.20. Dat was 89e in totaal. Maar je moet het maar doen!

En dan de trio’s met liefst 34 Gastelse teams, waarvan Rotoko met Gijs Willemse, Edgar van Meer en Cor Koetsenruyter als vierde en beste terug. Daarna kwamen al die andere trihelden, waarvan we het volgende willen zeggen: het was formidabel Rens, Christian, Mark, Kees, Jan, Rob, Carlos, Paul, Jurgen, Johan, Sjors, Jelle, Koen, Andre, Mark, Rene, Peter, Kees, Marco, Ralf, Niek, Christian, Maarten, Stef, Toon, Adri, Janus, Kees, Will, Koen, Rob, Erik, Remco, Ed, Jimmy, Rinie, Antoon, Kees, Tess, Stefan, Collin, Maaike, Piet, Dirk, Rinie, Edgar, Pierre, Koen, Gijs, Bauke, Joke, Jos, Bob, Alex, Sander, Toon, Richard, Hans, Ad, John, John, Johan, Thomas, Jeroen, Patrick, Michiel, Joey, Corné, Peet, Hans, Bas, Jan, Davy, Rene, Tanja, Kees, Maartje, Liesbeth, Daan, Piet, Jurgen, Patricia, Joey, Kees van Nijnatten (voor de 15e keer!), Kees, Marja, Ivo, Jan, Laurens, Jeffrey, Marco, Jan, Maartje, Evelien, Linda, Ella, Dirk, Sandra, Rhinaldo, Daan, Mitchel, Michele, Martin en Karin. En ook voor Wouter, Rindert, Maarten die niet door mochten na het zwemmen omdat het team een valhelm was vergeten mee te nemen….

Behalve de triatlon werd er ook weer gekoerst. Terwijl schoonzoon Koos Moerenhout naar de Nederlandse titel in Maastricht snelde, werd Andre Klep zeventiende bij de masters in de Ronde van Hoeven. En in Kruiningen eindigde Henny Rovers als derde. De komende weken wordt het wat rustiger aan het loopfront, maar wedstrijden blijven er uiteraard wel. Te beginnen voor de triatleten in sfeervol Holten (1000 deelnemers en 274 uit Holten zelf!)