OUD GASTEL – Nog even terug naar de marathon van Rotterdam. U weet dat het na 3,5 uur eigenlijk einde oefening was. Een aantal atleten kon door. In hoeverre zij allemaal de 42 kilometer hebben gelopen zal wel nooit helemaal duidelijk worden. Jammer voor de echte marathonfanaten natuurlijk. André Mol kon het niet bolwerken. Net voor het 30 kilometerpunt stapte hij uit. Hij was nog niet verschrikkelijk moe, maar kon zijn warmte niet meer kwijtraken. Om verdere blessures te voorkomen gaf hij de pijp aan Maarten. Dat gold een paar kilometer eerder ook voor Bernard Heshof, die zich zo veel hard voorgesteld van deze marathon. Daar konden een knieblessure en hooikoorts niets aan veranderen.

Op de warmste aprildag sinds de weermetingen was het echter onbegonnen werk. De eerste 5 kilometer gingen te hard, daarna liep hij tot 15 kilometer samen met haas Ronald Voeten het juiste tempo. De volgende vijf moest Bernard gas terugnemen, een tijd onder de 2.35 uur zat er toen al niet meer in. Keuvelen met Ronald vervolgde hij z’n weg tot 28 kilometer, waar coach Jack Wouters hem aanraadde de benen niet verder te beschadigen en te stoppen. Teleurgesteld accepteerde Bernard zijn uitstappen om vervolgens weer op te fleuren bij de wereldprestatie van teamgenoot Martin Lauret. Bernard heeft al aangekondigd bij de Vlietloop alle trainingsarbeid om te zetten in een daverende prestatie. De concurrentie is gewaarschuwd!

Dat de rubriek Gastelse atleten populair is, bewees een mailtje van Chris Wouters. Hij is tandarts in Fijnaart, lid van Thor in Roosendaal en woonachtig in Oudenbosch. “Dan doe ik toch genoeg dingen rondom Gastel om in de rubriek te worden opgenomen?”, dacht Chris. Vooruit, voor deze keer dan. Wat Chris Wouters leverde wél een prima marathon af in 3.05.45, werd hij tiende bij de mannen 50 en in totaal 194e. Daarmee was hij bijna de beste regionale hardloper. Adrie van Bavel liep in Rotterdam de Rijnmondloop – onderdeel van het drukke programma – over 10 kilometer. Hij finishte als 395e in 52.14 minuten. Een week later stond Adrie al weer aan het vertrek van de Bergse Monumentenloop. Ditmaal voor de 5 kilometer en nu goed voor een 27e plaats in 22.26 minuten. In diezelfde race werd de deze zondag 14 jaar geworden Jannie van Merrienboer uit Stampersgat 23e dame in 25.31. Jannie had de pech dat ze bij de warming up ten val kwam en met bebloede knie haar eerste 5 kilometer-race aflegde. Jannie loopt trouwens veel. Eerder die week won ze de Steenbergse Kassenloop op een doordeweekse avond. Ze legde de 4 kilometer af in 18.29 minuten. En daartussen op zaterdag debuteerde ze voor haar club Thor op de baan met een 1000 meter in 3.34 en een 80 meter sprint in 13 seconden. Er waren nog twee atleten die de Bergse Monumentenloop liepen. Gastelaar Harrie Koopman klokte 28.46 (123e) op de 5 kilometer. En Court Cameron uit Stampersgat kwam als 66e binnen op de 15 kilometer in 1.11.24 uur. De loop door de Markiezenstad lokte 460 lopers op een wederom warme dag, maar het was veel beter uit te houden.

In Lewedorp stonden de amateurs 40-plus aan de start. Henny Rovers reed als vierde binnen, net naast het podium. Jan Palings kwam als 15e over de meet.

Voor de grootste prestatie zorgde afgelopen weekend Erik-Simon Strijk. De Gastelaar maakte het volledig Brabantse podium op het Nederlands kampioenschap Powerman-duatlon compleet. Na topduatleten Armand van der Smissen en Wim Nieuwkerk greep hij het brons in deze prestigieuze wedstrijd in Horst aan de Maas. Erik-Simon kon mee met het moordende tempo in de eerste run. Na ook een sterk fietsonderdeel kwam hij als vierde Nederlander van de fiets. Lopend stoof hij op naar plaats drie. Bovendien was Erik-Simon de beste neo-senior, hetgeen hem titelprolongatie opleverde. Zijn voorsprong op nummer twee was groot. Een goede zet van de man, die vanwege zijn studie een kamer in Gastel heeft. We gaan hem ongetwijfeld in bloedvorm terugzien op het NK halve triatlon van Nieuwkoop.

De Vlietloop is nu over vijf dagen. Train nog wat, maar neem ook op tijd rust!