OUD GASTEL – Met het eerder aanleveren van berichten konden we in deze Bode nog niet berichten over de verrichtingen van de Gastelaren in de zwemlopen van Bergen op Zoom en Roosendaal of van de Kidney Run in datzelfde Roosendaal. Beide organisaties waren overigens niet gelukkig met het samenvallen en begrijpelijk.

Zonder wedstrijdverslagen kunnen we mooi even vooruitblikken op zondag 15 april. Uiteraard in Gastel de dag van de 60e Wielerronde door het comité Gastel Vooruit met het nieuwe parcours. We zijn benieuwd of dat onze plaatselijke coureurs inspireert tot grootse daden. En in Rotterdam lopen duizenden atleten de marathon. Van vier Gastelaren was al bekend dat ze meedoen. Hoe hebben zij zich voorbereid? Wat zijn hun verwachtingen enzovoorts.

Allereerst Bernard Heshof, die toe is aan zijn vierde marathon en tweede keer Rotterdam. Bernard wil onder zijn pr uit 1997 lopen (2.35.54 uur in Eindhoven). In tien trainingen maakte Bernard weken tot 140 kilometer. Begin maart had hij nog knieklachten, maar die zijn met rust verholpen. Fris leeft Bernard naar de marathon toe, waarin hij wordt gehaast door twee FIRST-trainingsgenoten Ronald Voeten uit Etten-Leur en Marcel Kijkuit uit Hardinxveld. Zijn vrouw José zorgt dat hij dezer dagen rust neemt en tjokkievol gegeten aan de start verschijnt.

Dan Jurgen Danen, debutant. Toch is dat niet helemaal waar, want in de Holland Triatlon van Almere deed Jurgen vorig jaar in een trio-team mee en nam de afsluitende marathon voor zijn rekening. Dat ging toen nog grotendeels in de avonduren in 4.23 uur en daar moet naar eigen zeggen nu heel wat van af kunnen. Jurgen had toen een matige voorbereiding van zes weken en kwam na 28 kilometer de man met de hamer tegen. Naast zwemmen en fietsen ging hij in januari langere duurlopen doen. Om blessures te voorkomen is alles rustig opgebouwd en pas vorige week liep hij dik 35 kilometer aan één stuk. Hij had aanvankelijk een streeftijd van 3,5 uur staan, maar na de laatste bovenverwachting verlopen training is dat bijgesteld naar 3 uur en 15 minuten. ‘Als ik maar kan blijven lopen.’

Voor Mark van Merrienboer breekt wel de eerste marathon aan. Hij heeft al wel de Ropa-run  gedaan en vorig jaar besloten maar eens voor de marathon te gaan trainen. Hij loopt al jaren, maar is pas twee jaar terug lid geworden van AVO’83. Zijn AVO-trainer Piet Danen stelde een schema op van vijf dagen in de week met als langste afstand 35 kilometer. Omdat tevens het KPN-kampioenschap wordt gehouden, doet Mark daar aan mee. Zijn streeftijd is 3.20 uur, maar dat is alleen haalbaar als er genoeg mensen langs de kant staan die hem over eventuele dode punten heen helpen.

André Mol heeft zich warm gelopen voor zijn tweede marathon. Vorig jaar was André ook in Rotterdam actief en klokte hij 3.52.52. Dat hoopt de ‘snelle ambtenaar’ zondag in elk geval te gaan verbeteren. ‘En ik duim voor een goede tijd voor Bernard!’ laat hij weten.
Op de valreep kwamen we er achter dat ook Han Walet en Roel van Nes gaan debuteren op de klassieke afstand in Rotterdam. Bernard, Jurgen, Mark, André en inmiddels ook Han en Roel: heel veel succes! Wie weet zal uit de uitslagen blijken dat het niet bij dit zestal is gebleven.

Toch kunnen we nog wat uitslagen meenemen in deze rubriek, omdat die uit het eerste aprilweekend nog niet waren doorgegeven. Zo was de uitslag van de 10 van Halsteren nog niet compleet, want net als zijn wel vermelde zoon Mitchell liep ook Kees Jonkers daar mee. Kees was de 35e man-35 in een tijd van 43.52. De cijfers drie en vijf keren dus nogal eens terug. En het First Running team zocht het buiten de regio en nam met een grote groep deel aan de Nike City Run in Hilversum. Daar gingen 6000 lopers van start (in Utrecht waren dat er op tweede paasdag zelfs 10.000!) en in dat illustere gezelschap was het stuivertje wisselen in de titanenstrijd tussen Paul Musters en Bernard Heshof, dit keer in het voordeel van Bernard. Hij werd 28e in 34.29, Paul volgde als 33e in 35.13 minuten. Op de 5 kilometer deed Celine de Wild het goed: ze klasseerde zich als 13e in 22.07 minuten. En in Zutphen deed André Mol tussen 4000 ambtenaren mee aan het NK veldloop. Hij finishte als 44e in zijn leeftijdsgroep (45-49 jaar) in een tijd van 56.11 op de twaalf kilometer. Zeg dus nooit meer dat ambtenaren lui zijn!