97 Gastelse atleten onderweg

We naderen zoetjes aan de honderdste aflevering van deze rubriek. En elke week weer gebeurt er wel wat als je alle Stampersgastelse sport wil volgen. Neem nu de roeisport, dichtbij huis te beoefenen op de Vliet bij de Roosendaalse Roeivereniging en met jaarlijks de Suikerrace als visitekaartje. Deze race tussen de voormalige suikerfabriek van Roosendaal en de Stampersgatse trok dit jaar 110 boten. In zeker eentje was de Gastelse inbreng nadrukkelijk. In de vier met stuurvrouw (Roosendaalse 7) roeiden Jolanda Hermans, Marjo de Leng en stuurvrouw Corina Kriesels naar een zesde plaats. De 7 kilometer lange vaarroute werd afgelegd in 32.41, dat is een gemiddelde snelheid van 12,8 kilometer per uur. Lang niet gek voor deze vrouwenboot. Leuk om ook weer eens andere duursporten te melden.

Dan naar het veldrijden, waar Anouk Rockx helemaal in haar element is in de bossen. Vorige week in Ossendrecht reikte ze naar een derde plaats en afgelopen zondag was ze al weer een stukje dichterbij een eerste cyclo-crosszege. Alleen eeuwige rivale Rebecca Talen was beter. Het was al wel de derde opeenvolgende week dat Anouk op het podium stond. Meisjes, die haar eerst nog klopten, eindigen nu achter haar. Een mooie manier van overwinteren. Ze mag wat ons betreft op de dag van de Pekkercross haar fiets best meenemen als opwarmrondje.

Over crossen gesproken. De legendarische Warandecross in de gelijknamige bossen bij Tilburg was reeds aan haar 50e editie toe. Feestvarken was collega Frans Heffels, die alle vijftig crossen speakerde en waarvoor vele oud-winnaars naar het besneeuwde bos waren gekomen. Bij een temperatuur van 1 graad werden toch fantastische prestaties geleverd. Van Gastelse zijde door twee kanjers. Bernard Heshof werd derde bij de mannen 35 in een tijd van 27.10 minuten over de 7,5 kilometer. Jammer genoeg was Armand van der Smissen (Pekkercrosswinnaar 1986!) verkeerd ingedeeld, zodat het leek of Bernard vierde was. Daarom stond hij bij de Tilburgse ‘berenkuil’ niet op het podium. Subliem was ook het optreden van Celine de Wild, die elfde werd op de 3,3 kilometer in 11.22 op slechts 21 seconden van de winnares. Even liep ze in dit internationale gezelschap zelfs nog in vijfde positie te lopen, pas op het laatste verspeelde ze nog een paar plaatsen. Celine werd vijfde Nederlandse, maar hielde nog vier meisjes uit de Oranjeselectie achter zich. De KNAU-heren mogen nu beslissen of de Gastelse op enig moment toch ook voor Oranje mag uitkomen. Wij gaan daar wel van uit.

Vanwege het winterse weer leek het veel atleten beter om dichtbij huis in Standdaarbuiten het dorpsbos in te schuiven. De Dorpsboscross leverde Anne van Alphen een fraaie thuiszege op. Ze crosste 2 kilometer door het bos aan de overkant van waar ze woont (de Schans) en deed dat in een tijd van 8.38 minuten. Wendy Deijkers volgde haar later met ook een zege. Wendy legde de 4,6 kilometer af in 20.44, een riante overwinning. Bij de senioren kwam Gerbert van den Biggelaar voor de tweede maal deze winter op het podium. Hij werd derde achter onder meer Wim Nieuwkerk. De 10 kilometer zaten er voor Gerbert op in 38.47 minuten. Adrie van Bavel werd 13e bij de masters 45. Zij legden acht ‘haast Pekkercross-waardige’ kilometers af in 41.22 minuten. Een week eerder was Adrie nog de enige Gastelaar op de maandelijkse Kievitloop van Bergen op Zoom. Met zijn 5 kilometer was hij daar klaar in 21.46, wat hem een tiende plaats opleverde. Wie echt niet de bossen in wil, kan op de weg nog altijd terecht. Zondag was bijvoorbeeld de immer sfeervolle 10 Engelse Mijl van Essen van de plaatselijke club Esak. De wedstrijd is in de volkswijk Horendonk, een typisch Belgisch evenement. Kees Jonkers had wel trek in deze Vlietloopafstand. Hij werd 48e over-all en 14e bij de M40 in een tijd van 1.13.06 uur. Het was nog in de vroege uren dat de atleten daar liepen, toen de sneeuw de Benelux nog niet met een dik pakket had verblijd. Will van Sundert deed in Essen mee aan de 10 kilometer familieloop. Hij werd 38e in totaal en 11e bij de M45, hetgeen wel aantoont dat die categorie goed bezet was. De atleet uit Stampersgat was klaar in 48.14 minuten. De komende weken gaan we vooral de sponsorborrel van 20 december en de 24e Pekkercross van 21 december goed in de picture zetten. Op de website www.tveerke.nl wordt u van de laatste parcoursnieuwtjes op de hoogte gehouden. De sponsorborrel in het Veerhuis is ook de aftrap naar de 25e West-Brabant triatlon, die immers ook al over 215 dagen plaats vindt.