Gastelse atleten onderweg (94)

Nog meer marathons afgelopen weekend. Honderden atleten reisden af naar Terschelling voor de klassieke afstand en liefst 2000 (!) Hollanders trokken naar New Amsterdam, tegenwoordig beter bekend als New York voor de NYC Marathon. Geen Gastelaren dit keer, wel nog twee Halderbergenaren die we toch maar niet onvermeld laten. Want Oudenbosschenaar Ad Jongenelen nam wel zijn uit Stampersgat mee naar de Big Apple. Hij klokte trouwens een voor die race prima tijd van 3.36.36 uur, daarmee als 5985e over de streep. René Renne uit Bosschenhoofd was drie minuten eerder binnen en dat scheelt daar meteen achthonderd plaatsen in de eindrangschikking. De atleet met de toepasselijke achternaam ‘rende’ naar 3.33.00 uur, goed voor plek 5196. Ook de Dublin Marathon was weer, maar moest het – ondanks zijn inschrijving – zonder de deelname van Jan Kemps stellen. Jan start volgend jaar wel op de zilveren evenementen van ’t Veerke: Vlietloop en/of triatlon.

Terug naar eigen land, waar we nog wat nadruppelende uitslagen van Etten-Leur hebben binnen gekregen. Helma Borlijn bijvoorbeeld, die namens haar werkgever het Franciscus ziekenhuis met haar team vierde werd in de bedrijvenloop. Helma finishte op de halve in een tijd van 1.46.37 uur. Dan was de 5 kilometer vorige week nog niet helemaal bekend. Maar nu wel. Anne van Alphen werd er de vierde vrouw op in een nette tijd van 21.45 minuten. Laurens Verhulst liep dezelfde afstand in 25.48 minuten, goed voor een 77e plaats.

Van het asfalt en klinkertjes naar de zachte ondergrond. In Steenbergen begon van oudsher het cross-seizoen met de 32e Diomedoncross. Anne van Alphen maakte de overstap moeiteloos, want ze werd meteen de snelste bij de B-juniores, de categorie waarin ze nog even uitkomt. Op de 1680 meter rond de voetbalvelden en het bos van Steenbergen (Diomedon heeft tegenwoordig ook een nieuw parcours) klokte ze 6.30 minuut. En let op: Anne gaat straks nóg harder lopen nu de vijf windmolens op haar dijk zijn gerealiseerd.

Een zege was er eveneens voor Wendy Deijkers, nota bene een week na de halve marathon. Wendy trok hard door op de 4 kilometer en kwam binnen in 16.38 minuten, goed voor de zege bij de masters 35 en dat was haar nog niet vaak overkomen. Drie seniores gingen nog even sneller. De mannen openden met een 8 kilometer wedstrijd. Daar bewees Gerbert van den Biggelaar pijnvrij te kunnen lopen inmiddels, wat vertrouwen geeft voor het volgend seizoen waarin hij zich meer op de langere afstanden zal laten zien. Gerbert werd in deze cross achter erkende Sprint-atleten prima vierde in 28.41 minuten. Roel van Nes behaalde wel een podiumklassering. Hij werd in 29.08 derde bij de masters 35. In de masters 45 tenslotte sloot Adrie van Bavel op een 17e plaats de rij in zijn categorie in een tijd van 37.53 minuten. Overigens wordt ons wel eens de vraag gesteld waar de naam ’t Veerke vandaan komt. Diezelfde vraag krijgen onze Steenbergse collega’s ook wel eens voorgelegd. Hun clubnaam is er eentje om te koesteren. Diomedon staat namelijk voor: Door Inspanning Ontspanning Met Energie De Overwinning Nabij. Klinkt ingewikkeld.

Zoals vorige week gemeld alvast een tip van de sluier over de 24e Pekkercross nieuwe stijl. Waarom zijn wij als organisatie weg uit het Bremswegje, waar we toch jarenlang gastvrij ontvangen zijn door de familie Van Oosterhout en eerder ook de familie Broos? Het antwoord is simpel: er kwamen steeds minder deelnemers. Of dat aan de zwaarte van het parcours lag of omdat het wat ver uit het centrum van Oud Gastel is gelegen, weten we niet. Wel dat we de negatieve spiraal de laatste jaren niet meer wisten om te buigen. Omdat het Gastels Kerstsfeerke op dezelfde zondag inmiddels uitgroeide tot een volksgebeuren, hebben we gemeend de cross te moeten verleggen en wel achter de wijk Blankershove. Wie op onze site www.tveerke.nl de Pekkercross aanklikt komt via een Google Earthprogramma bij het parcours uit. Kenners zien dan meteen dat start en finish bij het scoutinggebouw liggen, dat de lopers langs de rand van het Gastelse bos scheren en vervolgens de velden in van het oorspronkelijk Kèperkepad en door over de dijk langs de grote vijver. Met name deze dijk zal de kuitenbijter worden in het nieuwe parcours, waar de echt drassige stroken minder zijn. Zwaar blijft de cross toch wel. Het tijdschema blijft hetzelfde (want we willen niet hebben dat Johan van Opstal opnieuw te laat komt…), maar knoop de datum alvast in de oren: zondag 21 december. Overigens daags tevoren houden we als introductie aan ons zilveren jubileumjaar voor de allereerste keer een sponsorborrel. Verdere details volgen nog. Maar we wachten er ook niet te lang mee, want over 237 is al de 25e West-Brabant triatlon!