Gastelse Atleten Onderweg 90

Johan van Opstal leverde zondag wellicht de beste Gastelse prestatie door als derde binnen te komen in de prestigieuze Singelloop van Breda. Het regende en druilde de hele dag door, maar dat verhinderde ruim 5100 hardlopers niet om naar de binnenstad te komen voor het stadsevenement. Johan kwam als derde veteraan binnen op de halve marathon. Zijn tijd van 1.20.24 uur is de snelste Gastelse seizoenstijd. In de prestatielopen keerde Jan van Sprundel terug op de halve. Hij deed dat niet onverdienstelijk met een negende plaats in 1.28.51 uur. Verder aansprekende resultaten van Paul Musters, zesde op de tien kilometer en van de dames Helma Borlijn en Rina Doomen op de vijftien. De Gastelse resultaten op een rijtje. Halve marathon: M40: 3.Johan van Opstal 1.20.24, prestatie: 9.Jan van Sprundel 1.28.51, 240.Raaf Verhoeve 1.49.28, 15 kilometer: 65.Paul Knook 1.08.28, dames: 12.Helma Borlijn 1.15.02, 13.Rina Doomen 1.15.02, 10 kilometer: 6.Paul Musters 38.10, 141.Hans Berkhout 46.11, 397.Adrie Takx 51.55, 587.Niels Cloïn 56.33, dames: 207.Ingeborg de Jong 58.23.

Daags ervoor regende het niet en dat was maar goed ook, want de Zeeland marathon is al zwaar genoeg. Want er stond wel windkracht zes langs de kust en de temperatuur kwam niet hoger dan 12 graden. En dan moeten de bijna 1000 deelnemers over de Stormvloedkering en daarna ook nog eens flinke stukken over het strand om zelfs te eindigen op een finishverhoog van strandzand. Je bent in Zeeland of je bent het niet. Vorig jaar viel Jurgen Danen in deze slijtageslag nog uit. Dit keer kwam hij terug voor zijn tweede marathon dit seizoen. Jurgen is zuinig met wedstrijden, maar de zware uitdagingen liggen hem wel. Over deze pittige 42 kilometers en een beetje deed onze Veerkebestuurder 4.01.02 uur. Jammer dat hij net niet onder de 4 uur bleef. Maar vergeleken met zijn Rotterdam-marathons bleef Jurgen maar een kwartier boven die tijden. De meeste lopers zitten in en rond Westkapelle veel verder van hun pr vandaan. Krachtig optreden dus voor Jurgen. ’t Veerke is trots op zo’n gedreven bestuurslid. De wedstrijd zelf is sfeervol. Veel deelnemers, veel publiek, kortom een aanrader voor de bikkels. Over Zeeland gesproken. In de Ride for the Roses enkele weken terug door Zeeland, reed ook Patrick van Doormaal nog mee.

 

De Halsterse Melanenloop was een week eerder. Vader en zoon Jonkers waren actief op de Brabantse Wal en met succes want Mitchell won de vijf kilometer. De jonge atleet deed dat in een prima tijd van 21.10 minuten. Vader Kees volgde later op de 10 kilometer als 15e in een tijd van 43.52 minuten. Ook een week geleden de Hart van Brabantloop met AVO’83 op een zevende plaats op 98 teams in een eindtijd van 7.31.12 uur. In die tijd legde het team 15 etappes van in totaal 105 kilometer af. Coach van de sterke Oudenbossche formatie was Johan van Opstal.

Erik-Simon Strijk reisde zondag met zijn coach Frie Verstraten af naar het Nederlands kampioenschap duatlon in Oss. Erik-Simon nam na Almere gas terug en liet zich onderzoeken. Klaarblijkelijk had hij serieuze spierschade opgelopen, zonder dat het op het WK naar behoren was gegaan. In Oss krabbelde hij weer aardig overeind met een achtste plaats in 1.58.29 uur. Het was tevens de zoveelste medaille die hij veroverde in de beloftencategorie. Dit keer lag het brons klaar. Brons haalde ook Wim Nieuwkerk. Beide heren trainen nog even door voor het NK wintertriatlon in Assen over een maandje.

Het wielerseizoen in West-Brabant eindigt aanstaand weekend met de Ronde van Fijnaart. Afgelopen zaterdag was Anouk Rockx van de partij in het hoge noorden. In Hoogezand-Sappemeer deed ze tussen de grote wielernamen mee aan het NK Clubs op de ploegentijdrit. Voor Anouk een hele nieuwe ervaring: 40,5 kilometer zo hard mogelijk stoempen in het teambelang. Samen met de Hoevense rensters Marjolein Claessen en Esmee Jansen bleek Anouks club RSC De Zuidwesthoek een goede middenmoter. De ploeg finishte als 13e van de 28 teams. De tijd was 1.03.22,4. Betekent toch gemiddeldes van tegen de 40 in het uur aan. Op kaarsrechte wegen, waar de wind echter vrij spel had. Rick Blok reed mee in zijn jeugdgroep in de Ronde van de Molen te Oosterhout. De Stampersgatse coureur, rijdt zijn laatste koersen in de jeugdgroep vooraleer de nieuwelingen zich aandienen. In Oosterhout was hij goed voor de 18e plaats.

Geert van Dijk is nog steeds op de baan te vinden. Afgelopen weekeinde was een meerkamp bij Clytoneus in Woerden voor de masters. Geert eindigde er als derde in zijn mastersgroep met 2338 punten. De onderdelen werkte hij als volgt af: 3,73 meter bij het verspringen, 14,96 meter bij speerwerpen, 32,54 op de 200 meter, 15,87 meter met de discus en 7.17,0 minuten op de afsluitende 1500 meter.

De zwemmers hebben het seizoen ook weer hervat met de Westbrabantse kampioenschappen in De Schelp in Bergen op Zoom. Coen de Bruijn haalde drie keer zilver met pr’s op de 50 meter school (33,67), 200 meter vrij (2.09,23) en de 4×50 estafette (1.53,60). In die estafetteploeg zat ook broer Bas, die zelf twee zesde plaatsen behaalde op de 50 meter school (36,32) en 100 meter wissel (1.15,15). De eerste afstand betrof een pr.

En Kees van Zundert wandelde nog de 80 kilometer Kennedymars van de Langstraat in en rond Waalwijk. Kees legde de marathonafstand af in de nacht van 13 op 14 september. De zwemmers zijn ook weer actief en voormalig sportvrouwe van Halderberge Lindy Vermunt (basketbal) werd onlangs doctor in de psychologie. U ziet het: de Gastelse atleten zijn niet alleen onderweg, ze komen ook nog eens goed terecht.

Verder klopte het rood-zwarte hart afgelopen weekeinde weer sneller bij het groots gevierde 75-jarig jubileum van SC Gastel. De club kreeg de KNVB-vlag en er waren vele hoogtepunten. Frank en Wim boden namens ’t Veerke naast de gebruikelijke cheque tien gratis startbewijzen aan voor de 25e Trio-triatlon in 2009. Want eerlijk is braaf: het duurt nog maar 265 dagen en dan is de jubileumaflevering samen met de reünie van ’t Veerke!

Aanstaand weekeinde is het NK marathon in Eindhoven en aan de andere kant van de aardbol  de Ironman Hawaii. Vanwege twaalf uur tijdverschil houdt oud-triatleet voor het eerst een Nacht van de Triatlon in Lage Vuursche. Live meekijken naar Hawaii, onze secretaris Wim gaat het commentaar erbij leveren.