Gastelse atleten onderweg (89)

Hij kan toch maar mooi zeggen dat ie directe tegenstander was van Haile Gebreselassi, de man die het wereldrecord op de marathon aanscherpte tot 2.03.59. In het kielzog van de beroemde Ethiopiër finishte immers ook Richard Wierikx op de Berliner Marathon onder de Brandenburger Tor. Het was zondagmorgen tussen de 12 en 16 graden, windstil en dus perfect voor een goede marathon. Zo dachten 40.000 mensen erover met de altijd goedlachse Afrikaan voorop. Hij kroop nipt onder de 2.04 uur. Richard was toen natuurlijk nog niet zo ver. Zijn halve marathon legde ‘Mister Arvo Foodconsultancy’ af in 2.17 uur. In de tweede helft kon onze Gastelaar zijn tempo goed vasthouden om uiteindelijk na 4.36.22 uur Unter den Linden terug te zijn. Richard werd er 23102e mee in totaal, bij de mannen 40 was hij de 5155e atleet. Voorwaar niet gek als je bedenkt dat er nog duizenden achter hem kwamen met eindtijden tot wel zeven uur. Een mooi marathondebuut en een onvergetelijke ervaring voor een van onze hoofdsponsors, die op de uitslagenlijsten als Odoricus Wierikx staat vermeld. Maar de woonplaats Oud-Gastel daarachter laat aan bewijsmateriaal niets te wensen over. Richard had aanvankelijk New York willen doen, maar nu stond hij in een veel historischer race aan het vertrek.

De triatleten mogen dan zo’n beetje klaar zijn met het wegseizoen 2008, duatleten en wielrenners zijn dat nog niet. Afgelopen weekend waren zelfs de wereldkampioenschappen met Wim Nieuwkerk (eerste huis links voorbij de witte brug) op een 27e plaats in het mondiale geweld. In het hoge noorden ging Erik-Simon Strijk van start op een sprint duatlon. Hij kwam in deze Groningse studentenduatlon als derde over de meet in 59.19 minuten, nog net voor zijn broer Sven.

Aan wielrennen wordt dus ook nog gedaan. De koers in Wernhout was jarenlang de slotkoers van het seizoen. Zondag stond het grensplaatsje weer bol van de coureurs. Henny Rovers pikte er zijn premies en een einduitslag mee: 21e. De beste wielerprestaties kwamen op naam van Anouk Rockx, die aan het eind van een pittig seizoen vol multisporten nog energie over had om in Dongen het podium op te stappen. Voor het eerst in de criteria werd Anouk derde. Het parcours in Dongen – waar oud-wethouder Halderberge, thans Dongens burgemeester Simone Dirven het startschot mocht lossen – bevat een zware kasseienstrook. Anouk kwam los met nog negen andere coureurs. In de eindsprint snelde ze naar het ‘brons’. Een week eerder deed de Gastelse atlete een dubbel. Op zaterdag was de Zuidwolde-klassieker, waarin ze zeventiende werd. In de massasprint kon ze ternauwernood een grote valpartij omzeilen. De dag erop was ze in het criterium van Uden goed voor een elfde plaats. In het Oostbrabantse was ook Rick Blok van de partij. In zijn categorie 7 kwam de Stampersgatse renner tot een 20e plaats. Aastaand weekeinde is Anouk op het Nederlands kampioenschap ploegentijdrit in Hoogezand-Sappemeer met haar Dura Vermeerploeg.

De massalopen waren afgelopen weekend de Fortis 10 kilometer in Utrecht en de Posbankloop in Velp, waar eenmalig speaker van de Gastelse triatlon Bert Pessink ook altijd bij betrokken is. In de race liep één Gastelaar mee: Piet Luuks (of is het Luyks?) deed mee aan de 6 kilometer. Bij de veteranen 45 was Piet goed voor een 32e plaats in een tijd van 32 minuten precies. Dan was afgelopen vrijdag de traditionele vaantjesavond van de Polderloop. Wie daar een uitslag heeft mee gekregen, gelieve contact op te nemen met deze rubriek op wim-broek@home.nl Tot dusverre ontbreekt ons nog de resultatenlijst van het Hoevense loopevenement. En ook de complete uitslagen van de Kapelloop ontbraken tot dusverre nog in GAO. Hier zijn ze alsnog: 3.Roel van Nes 35.28, 7.Jempy van de Veeken 38.59, 9.Mark van Merrienboer 39.08, 11.Jan van Sprundel 39.32, 14.Tim Egelmeers 40.55, 23.Pieter Egelmeers 43.36, 28.Piet Danen 44.34, 30.Michel van der Weegen 44.49, 32.Toine Damen 45.01. Dames: 3.Wendy Deijkers 43.43, 7.Marjan de Wild 47.57. 6 kilometer: 3.Stefan Bartels 27.29, 4.Adrie van Bavel 27.36.

Het komend weekeinde gaat een deel van het bestuur het nieuwe parcours van de Pekkercross uitmeten en aansluitend de receptie van de 75-jarige voetbalclub SC Gastel bijwonen. Alvast onze felicitaties aan de jubilerende club, waar wij elk jaar weer op kunnen rekenen bij de Vlietloop. Hulde aan zo’n rijke sporttraditie, wij zitten pas op 1/3e van die leeftijd! Eén bestuurslid ontbreekt. Hij (Jurgen Danen) loopt die dag de Kustmarathon van Zeeland. En op zondag zullen veel atleten naar Breda trekken voor de jaarlijkse Singelloop. Duatleten zijn bijeen in Oss voor het Nederlands kampioenschap. En wij? Wij tellen af. Naar de 25e West-Brabant triatlon en naar de Veerke-reünie. Het is nog maar 272 dagen. Geen wonder dat er deze week opnieuw drie triatleten hebben ingeschreven.