Gastelse atleten onderweg 86

We hebben er weer een Nederlands kampioene bij. Meldden we vorige week nog de wereldtitel van Henny Rovers, afgelopen zaterdag was het de beurt aan zijn partner Annette de Bot om het rood-wit-blauw aan te trekken. Op een door windkracht 6 geteisterd Texel moesten de tijdrijders onder de vrije renners van start voor een rit tegen het uurwerk van 28,5 kilometer. Annette kwam als snelste van de acht dames 35+ binnen in een tijd van 52.38 minuten. Het gemiddelde van 33,06 kilometer per uur gaf aan hoe zwaar de race was. Vorig jaar ging Annette met dik 35 per uur over het eiland, maar toch werd ze toen zesde. De echte krachtmensen kwamen zaterdag op het Waddeneiland boven. Over Waddeneilanden gesproken. Aanstaand weekend is op Ameland het Europees kampioenschap offroad triatlon. Wellicht mag Wim als speaker een paar plaatsgenoten binnenpraten. De Gastelse triatlonorganisatie gaat er in elk geval weer kijken en plakt er een weekendje ‘Wadwaaien’ aan vast.

We blijven nog even bij wielrennen. In de Ronde van Spinveld, het industrieterrein van Breda, wist René de Peinder weer eens een prijsje mee te pakken. Hij kwam uit in de groep -50 jaar en drukte zijn wiel als achttiende over de meet. De masters, die terug waren van het WK in Sankt Johann konden direct door naar het hoge noorden. Waren de NK tijdrijden voor de meeste groepen dus in Oudenbosch, de masters moesten naar Groningen. André Klep werd er vijfde van Nederland bij de masters 60+ in een tijd van 35.07 minuten oftewel een moyenne van 39,8 km per uur. Jan Palings werd 22e bij de veteranen 40 in een koers in Hansweert. En in de wielerronde van Nieuwdorp – ook Zeeland – kwamen vooral de jonge talenten aan de start. Nieuwelingen en alles wat daaronder zit. Dus ook de jeugd met een steeds verder opschuivende Rick Blok uit Stampersgat. Nu kwam hij reeds als tiende binnen. Tim Bierkens richt zich in zijn groep op top vijfplaatsen. In Nieuwdorp finishte Tim als vierde.

 

En toen kwam het weekeinde daarop de Ronde van Calfven. In dat vlekje onder Ossendrecht – woonplaats van zanger Jan Rot – kwam Tim Bierkens voor de tweede keer dit seizoen als winnaar over de streep. De jonge renner uit Stampersgat zegevierde in zijn Categorie 2. Ook maatje Rick Blok deed weer beter en was na 30 kilometer goed voor een zesde plaats. In Breda werd ook nog de GP Cor Vlemmix verreden. Bij de junioren reed Corné Hagenaars zich ook weer eens in de kijker door als zestiende af te sprinten. En ook Anouk Rockx sprong weer op de fiets voor een pittige koers in het Belgische Erpe Mere over liefst 70 kilometer. Het klimmen ging Anouk goed af, ze werd zevende nieuwelinge en kreeg honger naar meer bergen.

Nog meer jeugdsport, want de Bernardusschool haalde goud en zilver op de Halderbergse schoolzwemkampioenschappen. In het winnende team zaten Anouk, Anne, Ilse, Ivan, Sjoerd en David. Op de individuele 50 meter vrije slag ook veel Gastelse winnaars, die we overigens ook regelmatig in de jeugdtriatlon zien meedoen. Het goud ging naar Jurre en Elian Compagne en naar Féline Traets. Complimenten voor de ploeg en voor Ilse Knook die zoveel schoolgenootjes meetrok naar de titelstrijd in zwembad Splesj! waar Daphnia voor de organisatie tekende.

De altijd vlakke baanatletiek dan met Geert van Dijk. De veteraan toog afgelopen zomer naar Veldhoven voor een wedstrijd in het Thor-team. Hij liep er de 100 meter in 15,24 seconden, sprong 3,71 meter ver en in de Zweedse estafette had zijn formatie een tijd van 2.53,0 minuten. Daarna was Geert ook bij Passaat in Papendrecht actief. Hij liep er de 400 meter in 76,93. Dat is op de nationale ranglijst bij de M70 goed voor een derde plaats.

Christian van Caam deed te midden van 900 (!) triatleten mee aan de grensoverschrijdende Zwintriatlon. En dat nota bene op een doordeweekse woensdag, want in het weekend kan zoiets niet aan de Vlaamse kust. Zwemstart ligt in de fraaie zwaaikom van Sluis, fietsend gaan de honderden deelnemers de Belgische grens over om lopend over de boulevard te eindigen in Knokke-Heist. Het neusje van de zalm uit de Belgische triatlonsport doet er mee inclusief Hawaii-winnaar Luc van Lierde. Na tientallen Belgen kwam Christian wel als tweede Nederlander binnen. In totaal was hij 133e en 80e senior in een tijd van 2.14.44 uur. De triatlon van Zoutelande ging overigens niet door. Aanstaand weekend behalve Triambla op Ameland ook de politietriatlon van Spijkenisse. En op loopgebied natuurlijk de Kapelloop op de Zegge. En dan is het nog 291 dagen tot de 25e West-Brabant triatlon annex Veerke-reünie. De voorbereidingen daarop zijn deze week met een eerste bestuursvergadering gestart.