Gastelse atleten onderweg (85)

Vorig jaar viel hij nog buiten de medailles en dat op zijn specialiteit. Henny Rovers ging daarom anderhalve week geleden terug naar het Tiroolse Sankt Johann, waar traditiegetrouw de wereldkampioenschappen Masters worden gehouden. De complete mondaine wielerelite van weleer komt daar samen. Henny kwam, zag en overwon. Hij reed de 20 kilometer lange tijdrit over geaccidenteerd terrein in de verbluffende tijd van 26.05,23 minuten en was daarmee dertien tellen sneller dan een Sloveen en een Deen. We hebben er dus weer een echte wereldkampioen bij in Gastel! Ontspannen reed Henny daarna ook nog de wegwedstrijd, waarin hij in de massasprint van het achtervolgende peleton als 53e over de meet kwam in een tijd van 1.48.13 uur.

Nog een belangrijke tijdrit, maar dan veel dichterbij huis. In Oudenbosch had de wielerstichting haar zaakjes weer prima voor elkaar, hetgeen beloont werd met een zonovergoten wielerdag. Grote winnaars in de vele startgroepen. Anouk Rockx spoelde in de Koepelstad haar teleurstelling van het Nederlands kampioenschap triatlon weg. De vierde plaats kon haar niet zo bekoren, want ze vond dat er minimaal een podiumplaats had moeten volgen. Dat lukte niet. Over het NK tijdrijden daarentegen was Anouk wel erg tevreden. Ze reed over de 16,5 kilometer 25.56 minuten met een gemiddelde van 38,1 kilometer per uur. Dat was na afloop goed voor een twaalfde plaats, maar bedenk dat de concurrentie bij het fietsen vele malen groter is.

Bij Diomedon hebben ze gedacht: wat de KPJ Hoeven kan, kunnen wij ook. Dus was er precies een week later – ook op een dinsdagavond – de 10 kilometer van Groot Steenbergen. De Hoevense aantallen worden nog niet gehaald, het rondje is wel mooi. Kees Jonkers was er bij en legde de 10.000 meter af in 47.28 minuten, waarmee Kees 17e werd.

Bij de Bels Lijntje Loop in Baarle Nassau één Stampersgatter aan de start. Will van Sundert van AVO liep de tien kilometer in 48.43 minuten en werd daarmee 26e H45. Een ook in Burgh Haamstede één atleet, die onder deze rubriek valt: Adrie van Bavel ploeterde zich door strand en duin op de 11 kilometer en klokte een tijd van 1.06.21. Goed voor een twaalfde plaats bij de trimmers.

{MosImage}

Dan Almere. Grootser als nooit tevoren met bijna 2000 triatleten en een mega-organisatie van 700 medewerkers. Wim van den Broek is er daar als speaker één van. Het was de twintigste keer voor Wim, maar ook voor hem de zwaarste omdat er behalve op vrijdag bij de opening, zaterdag van half acht tot half elf voor de hele, ook nog eens zondag het WK lange afstand volgde van half negen tot kwart voor zeven. Daarna volgde in de gigantische Omni World Sporthal nog de prijsuitreiking. Daar was Erik-Simon Strijk toen al lang niet meer bij. Erik-Simon had zich net als vele triatleten een beetje verkeken op het zwemparcours, dat ook wel enigszins langer leek dan normaal. Het achterhoedegevecht leverde Erik-Simon op de fiets niet veel op. Na zestig kilometer zette hij een kruisje achter zijn aspiraties. Veerke-voorzitter Frank Hopstaken keek twee dagen zijn ogen uit en legde gelukkig veel op foto vast. Die zijn te zien op picasaweb.google.nl/tveerke84/UPCHollandTriatlon.

De door Lance Armstrong opgezette Ride for the Roses trok dit jaar door Zeeland. Onder de duizenden fietsers, die meededen waren ook de Gastelaren Eva Koedoot, Wil Mathijssen, Jack Reuvers, Ad Rijsdijk, Danker en Reiny Smallegange. Hier gold dat de prestatie duidelijk ondergeschikt was aan het goede doel: KWF Kankerbestrijding. Er werd een recordbedrag opgehaald en alle fietsers werden op pad gestuurd door Olympisch zwemkampioen Maarten van der Weijden, die zelf een paar jaar terug herstelde van leukemie. Complimenten aan iedereen, die deze rit meerijdt en daarmee ook het kankerfonds ondersteunt. Een speciaal evenement vormt ook het NK Toerrijden, gehouden in Rucphen. In het winnende team van de Wouwse Molenrijders met Jac van Meer ook oud-triatlete Marleen Roks, die meermaals op het Gastels podium stond en vanwege een oogaandoening alleen nog maar fietst.

Tenslotte wandelden Jeannette en Kees Akkermans de 110 kilometer lange Omloop van Goeree, een groot wandelevenement niet ver hier vandaan.

Aanstaand weekend is zaterdag de sfeervolle triatlon van Zoutelande. Lopen kan in de Zwaluwse Zonzeelloop en de Tilburg Ten Miles. Wie nog plannen heeft voor een najaarsmarathon kan dat bij de site van ’t Veerke aangeven. Verder is het nog 298 dagen tot de 25e West-Brabant triatlon annex Veerke-reünie.