Gastelse atleten onderweg (84)

Zet een bekertje ranja en een appeltje klaar bij de finish, veeg wat polderwegen schoon, zet een speaker hoog in een appelkist weg die vooral de gezelligheid benadrukt en niet het wedstrijdelement en je hebt 631 deelnemers aan de start. Zie hier een deel van het geheim van de Hoevense Polderloop. Vorige week dinsdag werd de nieuwe organisatie (de KPJ Hoeven heeft het stokje over gegeven aan de Stichting Hoevense Polderloop) opnieuw overspoeld met lopers uit de wijde regio. Honderden atleten komen per fiets naar de Brede Balrouw, voor anderen is er voldoende parkeergelegenheid. Het blijft een uniek fenomeen. Met uiteraard Gastelse inbreng. Zoals bekend zijn de uitslagen nooit direct beschikbaar, maar pas op de zogeheten ‘vaantjesavond’ in september, ook weer zo’n fraaie Doevese traditie.

Vorig jaar lukte het helaas niet om een goede uitslag op te maken, maar dit keer is de organisatie daar zeker van. Zekerheid hebben wij in ieder geval al over vier Gastelse podiumplaatsen. Anne van Alphen was de snelste van alle meisjes/vrouwen op de 4 kilometer. Op diezelfde afstand eindigde Tim Egelmeers als tweede. Op de 15 kilometer waren Roel van Nes en Wendy Deijkers uitermate snel en allebei goed voor een ‘bronzen’ plak. Deze prijzen kregen de atleten na afloop uitgereikt. Voor Anne is dat de speciale wisseltrofee vervaardigd door een kunstenaar. Van de eindtijden hebben we nog geen goed beeld al hebben Rob Musters en Mark van Merrienboer tijden onder de 40 minuten op de tien en kwam Adrie Takx exact gelijktijdig met Richard van Oosterhout binnen. Toegegeven Adrie was klaar met de tien en Willebrordse Richard won op dat moment de vijftien, de finishfoto is vast een leuk plaatje voor later. Hoevense Polderloop: wordt vervolgd met de juiste uitslagen.

Door de drukte op dinsdag was de belangstelling voor de Brabantse kampioenschappen op de 10 kilometer in Alphen afgelopen zaterdag vanuit het Gastelse nihil.

Dan het Nederlands kampioenschap triatlon voor junioren in Aalsmeer. Een wedstrijd, die eigenlijk al een paar keer in Gastel gehouden zou moeten worden, ware het niet dat er nu ook echte jeugdgroepen bij gekomen zijn, die veel kortere afstanden moeten afleggen. Als organisatie vonden we dat op het bestaande parcours veel te complex, waarna we het NK bij de NTB hebben ingeleverd. Een NK voor de hogere groepen blijft altijd een optie. De aspiranten en jeugd kunnen we geen rondje over de juiste afstand aanbieden. Helaas.

Anouk Rockx vindt dat ook niet leuk, want ze had maar wat graag nog voor eigen publiek een NK gedaan. Nu dus in de veilingstad en ook weer in een categorie hoger. Vorig jaar eindigde Anouk op dit parcours nog als tweede bij de meisjes 14. Nu kwam ze als vierde uit het water, fietste zich naar de derde plaats samen met een meisje uit Almere, maar moest bij het lopen het brons alsnog aan deze concurrente uit handen geven. Anouk finishte in 1.13.35 uur op zeven minuten van de nieuwe kampioene de Limburgse Neiske Becks. Volgend jaar komt Anouk nog uit in deze groep en dat geldt niet voor alle meisjes die vóór haar eindigden.

Triatlonnieuws ook van Gerbert van den Biggelaar die na bijna een jaar gewoond te hebben in Sittard op het Nationaal Triathlon Centrum de knoop heeft doorgehakt. Hij laat zijn Olympische droom (op Londen 2012) vooralsnog varen en gaat weer een studie oppakken. Dat betekent ook dat Gerbert het NTC verlaat en wellicht weer terugkeert in Oud Gastel. Zijn terugtreden heeft vooral te maken met zelfkennis en niet met de professionele opzet van het NTC. Hij kan het niet langer opbrengen om alleen maar met triatlon bezig te zijn, mentaal niet en ook qua niveau niet. Gerbert gaat een studie zoeken en richt zich komend jaar op de langere afstanden te beginnen in Antwerpen waar de 70.3 Ironmanrace erg populair is. De verwachting dat Gerbert – van oudsher een minder snelle zwemmer – ver kan komen op de lange afstanden is gerechtvaardigd.

Het besluit is zeker verstandig als je kijkt naar de Olympische Spelen waar onze beste pionnen het internationaal ruimschoots af moeten leggen tegen de mondiale elite.

Er werd trouwens weer veel gefietst de afgelopen weken en niet alleen in Beijing. Criteria, de Enecotour en ook gewone kermiskoersen. Zo kon het gebeuren dat je zaterdagmiddag op de brug bij Kruisland eerst de EnecoTour voorbij ziet komen en een paar uur later in tegenovergestelde richting de Westbrabantse Pijl. De BWF-renners waren weer eens in Moleneind bijeen en opnieuw werd Dré Klep 14e. Bij de amateurs behaalde René de Peinder een 27e plaats. En er was de Jeugdronde van de Gedempte Haven in Bergen op Zoom, waarmee we ook de Stampersgatse tandem weer in beweging zetten. Tim Bierkens sprintte naar een vierde plaats in zijn groep, Rick Blok verbeterde zich opnieuw naar nu een 14e plaats.

Aanstaand weekend staat voor bijna 2000 (!) triatleten in het teken van het Wereldkampioenschap over de lange afstand in Almere. Vanaf vrijdagmorgen tot zondagavond is onze secretaris Wim van den Broek in de Flevopolder om én de openingsceremonie, én de jeugdraces op vrijdagavond, én de hele op zaterdag én het WK lang op zondag en tenslotte de sluitingsceremonie met prijsuitreiking van commentaar te voorzien. Onder de deelnemers bij de elite trouwens ook Erik-Simon Strijk. Maar dichterbij huis is natuurlijk ook het NK tijdrijden in Oudenbosch met bij de nieuwelingen-meisjes opnieuw Anouk Rockx in actie. Stratenlopen zijn er in Baarle-Nassau en Teteringen. En daarna is het nog 305 dagen tot de 25e West-Brabant triatlon en de Veerke-reünie!