Gastelse atleten onderweg (82)

 

 

André Klep mag zich sinds vorige week de nummer 14 van de wereld noemen op de fiets. Dichtbij huis, op het wereldkampioenschap voor de vrije renners werd de 63-jarige Gastelaar tweede in de sprint van het achtervolgende peleton. Klep had maar één jongere voor zich. In dezelfde groep werd schrijver Tim Krabbé 27e. In totaal kwamen er 75 leeftijdsgenoten van Klep – schoonvader van Koos Moerenhout – over de finish afkomstig uit acht verschillende landen. Toch wel een teken dat je er hard voor moet trappen. Volgend jaar is het WK weer veel verder van huis. Het Achtmaalse comité met oud-triatleet en veelvuldig Gasteldeelnemer Ad van Broekhoven in de gelederen. Als we het toch over organiseren hebben. Toine Tak, oud-Veerkemedewerker, haalde in de jaren tachtig de wandelvierdaagse weer terug in Gastel. En nu is Toine penningmeester van het organisatiecomité van de profwielerronde in Zevenbergen, zijn woonplaats. Zo timmeren de meeste Veerke-mensen op allerlei gebied nog steeds aan de weg.

Terug naar de actieve sporters, die we deze dagen zo veelvuldig in beeld zien op de Spelen. Goed, dat niveau hebben onze Gastelse atleten nog niet bereikt maar dat hoeft ook helemaal niet. Christian van Caam bijvoorbeeld is goed bezig. Hij deed mee aan de halve triatlon van Antwerpen, een echte Half Ironman middenin de Sinjorenstad. Christian kwam op een veld van 1200 (!) deelnemers als 80e uit het water, de terugval kwam op de andere onderdelen maar in zo’n massaveld met zeer veel Hawaii-gangers (en winnaars zoals Luc van Lierde) keerde onze Gastelaar als 283e in 4.49.16 uur terug op die magistrale Grote Markt van Antwerpen. Na 15 kilometer lopen was het kaarsje bij Christian eigenlijk op, maar met kippenvel op de armen liep hij het laatste stuk gedragen door het publiek. Een prachtrace, zo dichtbij huis. Een aanrader voor de mannen en vrouwen van de lange adem. En bij Christian smaakt het naar meer langere triatlons.

Nog een triatlon, nu die van afgelopen zaterdagavond in Kamperland. De Schotsman triatlon heeft een lange traditie. Ooit (in 1986) was hier zelfs het allereerste NK kwart triatlon. Maar de organisatie is niet altijd even vlekkeloos. In Zeeland wil het nog wel eens misgaan met de juiste richting aangeven voor de deelnemers. Dat gebeurde ook nu weer, vrijwel iedereen reed 3 kilometer te veel. Afijn, de uitslag wordt er niet anders door. De afstanden zijn een beetje raar: 1 km. zwemmen, 40 km. fietsen en ‘slechts’ 5 km. lopen. Jan Moerings was onze beste man in Kamperland. Hij klokte 1.48.56 en werd vierde veteraan (18e totaal). Rien Buurstee was terug in 1.59.20 uur en daarmee 16e veteraan. Dan de 1/8e afstand met Jurgen Lazaroms als 40e in 1.13.58 uur (17e senior). Dirk van Alewijk groeit in de triatlonsport. Hij werd 15e veteraan (50e totaal) in 1.17.12 uur. Hans Berkhout kwam als volgende Gastelaar over de streep bij de camping Schotsman. Hij werd 76e in 1.22.38 uur. Richard Wierikx krijgt de triatlonsmaak ook te pakken. Hij klokte 1.33.26 en was daarmee als 31e veteraan binnen en 114e over-all. Let wel: er deden in totaal 238 deelnemers mee, dat is voor Zeeuwse begrippen ongekend veel.

De ereprijzen kwamen uiteindelijk in handen van de jonge deelnemers op de mini-afstand. Niels de Bruin bijvoorbeeld was de beste jeugd vanaf 12 in een tijd van 36.24 minuten. Alleen een Domburgs meisje bleek nog sneller. Knappe prestatie van Niels, die eerder dit jaar overtuigend de jeugdtriatlon van Gastel won. In de jeugd vanaf 10 was Joey de Liefde de winnaar iun een tijd van 48.52 minuten en zijn jongere broertje Benny klokte 55.12 en mocht zich daarmee als beste jeugd vanaf 8 laten lauweren. Prima stimulans die bekers voor deze jonge helden.

Dan deden we een tijdje geleden een oproepje voor de wandelaars in Nijmegen. Want die leveren beslist ook fantastische prestaties. Elly den Ouden reageerde en verzamelde het lijstje met Gastelse stappers die de Via Gladiola bereikten. Daar zitten een aantal routiniers bij trouwens. Zoals Elly zelf, die voor de 9e keer de vierdaagse uitliep. Mieke Deijkers en Kees van der Straten wandelden al weer voor de zesde keer binnen. Kees’ vrouw Jeanne en zoon Koen kregen hun vierde kruisje. Het echtpaar Kees en Jeannette Akkermans heeft Nijmegen al vijf keer volbracht. Marja Jongenelen ook al vier keer. Carien de Jong – niet alleen atlete ook wandelaarster – zit op drie evenals Wim Suykerbuyk. En Leo van Est, die Nijmegen voor de tweede keer uitliep, maakt dit sterke Gastels elftal wandelaars compleet. Elly vertelt er nog bij dat het mooi is dat van de elf er acht in de Vierschaarstraat wonen tussen de nummers 3 en 18. Bij thuiskomst is daar altijd de eigen Via Gladiola. Binnenkort meer wandelnieuws in deze rubriek.

Wim Nieuwkerk van net over de witte brug is afgelopen weekend tiende geworden op het WK duatlon in het Belgische Geel. Proficiat Wim, mooi resultaat. Diezelfde zondag gleden veel Gastelaren weer zo sierlijk mogelijk van de hoge schans bij Glij ‘m in de Vliet een samenwerking tussen KPJ en ’t Gastels Veerke.

De Veerkefamilie stond vorige week echter ook stil bij het plotselinge overlijden van toenmalig medewerker Richard van Aalst. Heel veel sterkte aan zijn familie toegewenst.

Op de loopagenda uiteraard veel wielrennen, atletiek, zwemmen en triatlon op de Spelen. En op dinsdagavond 19 augustus zijn veel lopers bijeen op de hervatting van het seizoen: de Polderloop in Hoeven. Nog 319 dagen en de 25e West-Brabant triatlon en de reünie van ’t Veerke.