Voor de Werkgroep Sport ’t Veerke was vorige week wandelen de belangrijkste beweging. De – pak hem beet – veertigste aflevering van de Avondwandelvierdaagse van Oud Gastel was een voltreffer. Hadden we vorig jaar nog maar 135 wandelaars over, nu stonden er zo maar 255 aan het vertrek op maandagavond. Vier mooie wandelavonden verder kregen alle volhouders de mooie medaille en was er speciale aandacht voor de drie jongste wandelaars van vier jaar en voor Wijnand Traets met zijn 78 lentes de nestor van het wandelpeloton. Natuurlijk zat het weer mee, hadden de scholen een relatief rustige week en dan heeft iedereen plots weer wandelzin. Complimenten aan de scholen, die actief betrokken blijven. Als volgend jaar iedereen weer een wandelvriend mee neemt, gaan we weer naar deelnemersrecords. Zou mooi zijn in ons jubileumjaar 2009.

Dan nog even terug naar de Nationale Lenteloop van Papendrecht. Daar deed namens zijn werkgever (Gebroeders van Kessel) Adrie Takx mee aan de bedrijvenloop. Adrie eindigde niet onverdienstelijk als 39e (van de bijna 300 deelnemers). Over de 7,5 kilometer liep hij 35.29 minuten. Veel deelnemers daar, veel toeschouwers met name in Hoogstraten vorige week woensdagavond waar op de Belgische processiedag tegenwoordig een loop wordt gehouden met honderden atleten toegejuicht door 7000 (!) toeschouwers. Een aanrader!

Veel bekender is onder de hardlopers natuurlijk de 15 kilometer van Standdaarbuiten. Zij hadden de moed om hun wedstrijd uit de Dorpsweek te halen, omdat het anders daags na de Vlietloop zou zijn. Nu in een tamelijk rustig weekend op zondag. Zelfde parcours en – ondanks het ontbreken van de feesttent – toch wel een soortgelijke ambiance op de Markt. Op de vijftien kilometer hadden Bernard Heshof en Frank Wouters het Sara-feestje van Franks moeder de dag ervoor nog wat in de benen. Bovendien leken de omstandigheden gunstig, maar het was in de eerste wedstrijdhelft broeierig weer. De bui kwam eigenlijk voor snelle tijden te laat. Toch haalde Roel van Nes liefst zeven minuten van zijn p.r. af en ging ook Michel van der Weegen een minuut sneller. Ereplaatsen waren er voor Wendy Deijkers en Rob Musters, allebei derde. Verder presteerde Anne van Alphen weer prima voor eigen club en was Tim Egelmeers vlot terug van zijn 5 kilometer.

De uitslagen van de wedstrijd van AVS’90 op een rijtje. De 15 kilometer. Senioren: 7.Dirk Danen 1.03.42, M35: 5.Bernard Heshof 53.46, 6.Roel van Nes 55.35, 25.Pieter Egelmeers 1.10.10, M45: 9.Mark van Merrienboer 1.00.58, 17.Paul Knook 1.07.24, 20.Piet Danen 1.08.05, 21.Michel van der Weegen 1.08.24, M55: 12.Toine Damen 1.09.08, Vrouwen: 3.Wendy Deijkers 1.07.18. De 10 kilometer: 16.Kees Jonkers 44.56. De 5 kilometer: 3.Rob Musters 17.22, 9.Tim Egelmeers 19.31, 14.Mitchel Jonkers 22.06, 15.Adrie van Bavel 22.43, Vrouwen: 5.Anne van Alphen 22.26, 8.Annette de Bot 23.54, 10.Esther Perez 26.51.

In Ter Aar boekte Gerbert van de Biggelaar zijn eerste seizoenswinst. In de ouderwetse kwart triatlon – dus met 1 kilometer zwemmen – kende de Gastelaar geen enkele concurrentie. Bij het zwemmen al los van de tegenstand, kon Gerbert aan een lange solorace op de fiets en benenwagen beginnen. Het avontuur eindigde in 1.45.24 uur. Daarna moest publiek en organisatie in het Zuid-Hollandse plaatsje ruim vijf minuten vooraleer nummer twee binnen kwam. Gerbert deed de wedstrijd omdat zijn teamcaptain van de ploeg Jan van der Marel (net als Gerbert oud-winnaar triatlon Oud Gastel) in Ter Aar woont.

Geert van Dijk stond, zoals reeds aangekondigd, met zijn Veteranen Nederlandploeg in Gendringen (Achterhoek) voor een Masters-wedstrijd. De 100 meter gingen bij Geert in 15,55 seconden. Bij het verspringen landden zijn voeten op 3.94 meter van de afzetbalk. Ook voor de 300 meter estafette werd Geert in gezet. Het eindresultaat was voor de veteranen niet zo belangrijk, omdat ze zich moeten meten met veel jongere teams.

Tim Bierkens en Rick Blok reisden helemaal naar het hoge noorden voor de grote JSW jeugdronde van Drachten. De jonge Stampersgatse coureurs klasseerden zich respectievelijk als vierde en 47e in hun leeftijdsgroepen. Het dorp is hard op weg om een opvolger voor Leo Embregts en Ad Huysmans te vinden. Aanstaand weekend kunnen ze trouwens in Stampersgat wielrennen kijken, want dan is de 50e Wielerkoers van het suikerdorp. Met alle categorieën op zondag 1 juni vanaf 11 uur. En op zaterdag uiteraard de 12e Cheltenham-run. Het is een absurd druk loopweekend in de regio, maar wij bevelen toch de gezellige avondloop in Stampersgat aan. De jeugd vanaf 18 uur, om 18.30 uur de vijf kilometer en tenslotte de wedstrijd/trimloop van 10 kilometer om 19.00 uur. Hopelijk weer met veel Gastelse en Stampersgatse deelname al zitten enkele lopers even in de lappenmand. Een goed gevuld sportweekend in het kleine buurdorp is echter gegarandeerd. Erik-Simon Strijk gaat in Nieuwkoop een gooi doen naar de Nederlandse titel op de halve triatlon.