Gastelse atleten onderweg (61)

 

Vorige week hadden we het over op hoge leeftijd sporten. Toen wisten we nog niet dat De Bode haar Halderbergse editie opende met het relaas van de 90-jarige To Jacobs uit ons dorp, verwoed zwemster. Eens te meer het bewijs dat bewegen tot op hoge leeftijd goed is voor het lichaam.

Het Westbrabantse wegseizoen is definitief ingezet met de 7e Halderbergeloop. De loop is de opvolger van de Oudenbossche centrumloop. Plaats van handeling is het AVO-complex, waar de club de komende jaren het nodige aan gaat verbouwen. De opkomst was weer bemoedigend. Bijna 300 lopers op de verschillende afstanden. We kunnen dus weer een goed WBLC verwachten, waarin de Gastelaren zeker een woordje gaan meespreken. Ze behaalden weliswaar geen overwinningen, maar hier en daar waren er snelle tijden. Cor, Dirk en André bijvoorbeeld liepen sneller dan hun seizoenstijden van vorig jaar. En Bernard zag zijn eerste ‘terugkeerdoel’ verwezenlijkt: onder de 35 minuten. De omstandigheden waren er ook naar. Het had net geregend en de wind was gaan liggen. Het kon dus rap gaan. Zo scoorde ex-Gastelaar Frank Wouters al 33.52 en was Hans Raaymakers goed voor een 39.33. Marjolijn Linders werd vierde vrouw in 45.35. Bovendien was er een verdienstelijk debutant: Rafael Verhoeven. Maar de enige podiumplaats op de 10 kilometer ging naar José als tweede veterane in haar groep, die dit jaar voor het eerst in het WBLC een eigen klassement en prijzenschema krijgen.

En dan het rijtje huidige Gastelaren: 8.Bernard Heshof 34.26 (4e M35), 17.Johan van Opstal 36.18 (9e M35), 24.Cor Koetsenruyter 36.50 (4e M45), 41.Dirk Danen 40.12 (11e), 45.Mark van Merrienboer 40.18 (8e M45), 67.André Mol 42.49 (18e M45), 78.Toine Damen 44.22 (10e M55), 92.Rafael Verhoeven 44.58 (16e), 93.Piet Danen 44.59 (30e M45), 97.Pieter Egelmeers 45.22 (31e M35), 104.Kees Jonkers 46.11 (33e M35), 135.José de Vugt 48.29 (2e V55), 144.Adrie Takx 49.55 (48e M35), 159.Laurens Verhulst 53.06 (49e M35).

Van de prestatieloop 6,4 kilometer weten we dat de winst naar C-junior Tom Koetsenruyter ging en dat Jempy van der Veeken met een tweede plaats een prima come-back maakte. Jempy zette zijn loopactiviteiten na de 10 van Roosendaal vorig jaar op een lager pitje vanwege zijn eigen tuinontwerpstudio. Het bloed kruipt uiteraard waar het niet gaan kan. AVO plaatst de uitslagen van de korte afstanden de komende dagen op haar site. Volgende week dus meer resultaten van deze openingsrace, die meteen gevolgd wordt door de Kidney Run. De uitslagen van de 20 kilometer van Alphen waren een week eerder ook nog niet compleet. In de businessloop bijvoorbeeld, gewonnen door Erik-Simon Strijk in een tijd van 1.09.32. Daarmee zou hij in de wedstrijd – met tal van Afrikanen – op een sterke 20e plaats geëindigd zijn.

Adrie van Bavel probeerde het na zijn blessure weer op de maandelijkse Kievitloop in Bergen op Zoom. Hij liep er voorzichtig de 5 kilometer in 26,45 minuten.

Vorige week hadden we het al over de dubbele winst van Naima Bosman in Kruisland en Drunen. In de kranten stond dat Naïma zich opmaakt voor de marathon van Boston, maar naar verluid verkiest ze de klassieke afstand in Rotterdam. De wieg van de Gastelse stond overigens in Marokko waar ze als Naïma Houssam met name uitblonk op de zevenkamp en technische nummers. Als baanatlete was ze zelfs diverse malen Marokkaans kampioene zevenkamp en hoogspringen. Daarna woonde ze eerst een tijdje in Oud Gastel waarna ze met haar gezin voor twee jaar naar Virginia Beach verhuisde. In haar ‘Amerikaanse’ tijd liep ze drie marathons: een in Boston en twee in Shamrock Virginia. Vorig jaar realiseerde ze haar beste tijd al in 3.21.00 uur. Gezien haar tijden dit jaar kan dat in Rotterdam aanmerkelijk sneller worden. We zullen zien. Naïma streeft naar een tijd van 3.12 uur. Daarna wil de goedlachse atlete zich op 30 april voor eigen publiek laten zien op de Vlietloop.

In de wielerkoers was Anouk Rockx een week eerder nog te vinden in de laatste trainingsrit van Breda-Oosteind. Ze had meer concurrentie en werd vierde. De BWF-coureurs waren zondag in Rijsbergen-Oekel, waar Wil Buurstee 15e finishte.

En Gebert van de Biggelaar is al met triatlons bezig. Vorige week moest hij zich ten overstaan van de NTB-keurcommissie in Sittard laten zien hoe hard hij kon zwemmen en lopen. Een belangrijk moment, want rechtstreekse kwalificatie voor het wereldkampioenschap later dit jaar in Vancouver hing er vanaf. Het zwemmen ging goed: de 1500 meter in 18.14 minuten. Het lopen had in 33.40 gemoeten, maar Gerbert strandde door de harde wind en het saaie baantje op 37 seconden van de limiettijd. Volgende week beslist de NTB of hij toch mee mag, want niemand haalde de looplimiet. En afgelopen zaterdag deed Gerbert mee aan een Indoor triatlon in Le Coque Arena in het Luxemburgse Kirchberg. Daar werd 200 meter gezwommen in een binnenbad, 2 kilometer op de piste en 1 kilometer gelopen. In de series won Gerbert deze mini-mini afstand in 11.18,7 minuten. In de halve finale ging het nog sneller (11.07,7), maar de rest ging nog harder. Gerbert werd vierde in deze halve finale en dat was te weinig om met de beste zes de finale in te gaan. Een leuke ervaring rijker.

Aanstaand weekend heeft Roosendaal zowel de THOR Kidney-run als de zwemloop van Hieronymus. Beetje jammer dat beide evenementen samenvallen. Verder is er de marathon van Utrecht. En deze week is schrijver dezes door een Eindhovense wethouder uitgenodigd om te komen kijken naar het EK zwemmen in Eindhoven. Nu nog zonder Gastelaren in het prachtige Tongelreep wedstrijdbad.