Nooit te oud om te gaan hardlopen, zo leerde een artikel in de krant vorige week. Een 101-jarige Brit gaat binnenkort de marathon lopen. Wij hebben onze eigen Geert van Dijk natuurlijk, die vast en zeker het wereldrecord verspringen voor 100-jarigen over een jaar over twintig gaat verbeteren.

Intussen zit het cross-seizoen er op. Voor West-Brabant is traditioneel de Achilles bosloop bij de Kogelvanger de hekkensluiter voor de mannen en vrouwen in de blubber. Het was een miezerig natte aangelegenheid, maar dat kan een crosser niet deren. Roel van Nes maakte andermaal indruk. Hij laat steeds meer concurrenten de hielen zien. In Etten-Leur keerde hij als vierde M35 terug in 43.01 over de 10,6 km. In de leeftijdsgroep daarboven deed Cor Koetsenruyter weer van zich spreken. Hij sloot het cross-seizoen af met een vijfde plaats in 41.02, afstand 9,5 km. Zijn neefjes Tom en Daan waren ook weer klasbakjes bij de junioren. José de Vugt bleef superieur in haar categorie hoewel het verschil met een Zundertse atlete nu niet zo groot was. José klokte 24.13 en de klassementswinst is daarmee ook op zak. En voor Jannie van Merrienboer kwam in Etten-Leur ook een mooi slot aan het crossseizoen. Ze won de race over 1650 meter in een tijd van 7.18 minuten. Het was bovendien haar laatste wedstrijd als C-juniore, een prima afsluiting dus en op naar de B-juniores. Daar komt Anne van Alphen reeds in uit. Ze sloot het crossen af met een tweede plaats in 17.02 (3,6 km.) De eindstanden van de Westbrabantse crosscompetitie vermelden we volgende week.

Steeds meer wegwedstrijden dus, zowel met de benenwagen als op de fiets. In het Middenbrabantse Drunen bijvoorbeeld. Daar deden liefst 1300 lopers mee aan de Fresenius Halve Marathon. De langere afstanden zijn dus wel degelijk nog in tel. Onder hen Frank Wouters, die als negende senior terugkeerde in 1.22.52. Frank woont niet meer in Gastel. Dat doet Naima Bosman echter wel. Na haar winst in Kruisland twee weken terug, was deze ‘relatieve nieuwkomer’ nu een flink stuk sneller. De Gastelse met Amerikaanse roots won zelfs de halve marathon in Drunen bij de V35 in een tijd van 1.29.43. Binnen de anderhalf uur, dat is een tijd die tot dusverre door de Gastelse vrouwen nog maar weinig gelopen is. Over-all waren er maar twee vrouwen sterker, waaronder een Kenyaanse. Naima is dus een atlete om rekening mee te houden. In volgende afleveringen meer over haar.

Naar de kust trok – net als vorig jaar – Jurgen Danen. De AVO-er, die vanaf aanstaand weekend de standen bij gaat houden in het Runnersworld-loopcircuit, was zaterdag in Burgh Haamstede voor de 36e Pannekoekloop. Net als in Egmond gaan de deelnemers over het strand en dat betekent per definitie een zware 15 kilometer. Jurgen was iets minder snel dan vorig jaar, maar de omstandigheden waren ook lang zo mild niet. Hij klokte in het badplaatsje een tijd van 1.05.09 en was daarmee vierde senior en 16e in totaal.

De Dorpenomloop door de kernen van Rucphen was zondag een wielerklassieker dichtbij huis. Van coureurs uit onze voormalige gemeente, scoorde Tim Bierkens uit Stampersgat in de afwachtingskoers voor jeugdrenners een uitstekende tweede plaats in zijn categorie 2. De appel valt in deze niet ver van de boom, vader Peter was jaren geleden een niet onverdienstelijke wegrenner.

Van de vergadertafel valt te melden dat we als bestuur vorige week weer bijeen geweest zijn. Na Jurgen Danen, Paul Roomer gaat nu ook Corné Kriesels bij de Werkgroep Sport ’t Veerke mee proefdraaien. Zo zijn we voor de toekomst verzekerd van voldoende mankracht. Ondanks de internationale vrouwendag van afgelopen zaterdag hebben wij nog steeds geen vrouwelijke bestuursleden. Op de vergadering is gekeken naar de parkoersen voor komend seizoen, gaan we de sponsors warm maken voor de komende jaren en is een flyer en poster gemaakt voor de aanstaande Vlietloop. Verder lopen de inschrijvingen al goed en is zelfs voor de 1/3e triatlon van volgend jaar al de inschrijving van pionier Jan Kemps binnen.

Aanstaand weekend dan: op loopgebied de City-Pier-Cityloop in Den Haag en vooral de Halderbergeloop in Oudenbosch, het begin van het Runnersworld-loopcircuit. In het Paasweekend dan zowel de Kidneyrun als de zwemloop in Roosendaal.