Gastelse Atleten Onderweg 57

Wie vorig weekend wilde hardlopen, kon dat in allerlei variaties. Er waren crossen, er waren stratenlopen en er waren indoor baanwedstrijden. En wie wilde kon in Heijnenoord zelfs in een tunnel rennen. De crossers moeten op scherp staan, want over anderhalve week is het NK cross in Gilze-Rijen. Dichtbij huis dus, een mooie gelegenheid om deze discipline te aanschouwen of misschien toch mee te doen aan een van de vele startseries.

Het NK indoor atletiek wordt al jaren in Gent verlopen. Nederland heeft immers na de Houtrusthallen geen geschikte binnenaccommodatie meer. In het veld of op deze baan lieten onze Gastelaren zich echter niet zien. Wel op de weg in de Kievitloop van AV Spado in Bergen op Zoom. Deze trainingswedstrijd staat in de wintermaanden vier keer op het programma en trekt toch altijd zo’n honderd deelnemers. En omdat Gebert van den Biggelaar weer terug is uit Zuid-Afrika, zich helemaal fit voelt en thuis bij zijn ouders in Gastel was, besloot Gerbert dit wedstrijdje – waar niks op het spel stond – te lopen. Het hoefde allemaal niet in een supertijd, maar de winst was er wel. Gerbert klokte op zijn eerste tien kilometer van het seizoen 37.18. Natuurlijk moet dat in de triatlons allemaal nog veel harder, maar dat komt vanaf mei wel. Dan doet hij zijn eerste wedstrijd in Brno.

De maand februari is behalve carnavalsmaand ook altijd de tijd om de sportprestaties van vorig jaar nog eens voor het voetlicht te halen. De sportverkiezingen dus, of – meer sjiek – sportgala’s. Het doet ons als Werkgroep Sport ’t Veerke dat het initiatief zoals dat ooit ontstond in Gastel inmiddels na drie jaar Oudenbosch, nu ook in Hoeven wordt gehouden. Ook daar met de bedoeling voor drie jaar, waarna wij het in Gastel weer drie maal oppakken. Zo houden we de traditie in ere en maken we het evenement populair in heel Halderberge. Jammer blijft dat veel atleten zelf te bescheiden zijn om zich kandidaat  te stellen. Tegelijkertijd hebben wij er als eerste organisatie altijd op gewezen dat jury en andere betrokkenen ook de prestaties zelf in de media in de gaten blijven houden. Nu is het toch jammer dat een wereldkampioen kustvissen (Jan Hennekam) en een wereldkampioen tijdrijden (Henny Rovers) en de eredivisionist tafeltennis (Vice Versa) buiten de prijzen vallen. Gelukkig heeft Gastel wel vertegenwoordigers bij de sportman met autocrosser Ronald Akkermans en sportvrouw met duatlete Annet de Bot. Zij is de nationaal kampioene. Verder uit onze dorpen de immer succesvolle meisjes van majorettenkorps Les Fleurs en zaalvoetbalteam Hart van Gastel. Maar los van dit puntje van kritiek, hopen we dat veel mensen die avond naar het Kompas in Hoeven komen. De sporters verdienen een volle zaal. Het sportgala op vrijdag 29 februari – ook een tamelijk unieke datum – begint om 19.00 uur.

Dan is vorige week duidelijk geworden dat het West Brabant Loop Circuit door omstandigheden dit jaar niet door gaat. Ger van Bodegraven, de grote initiator van het WBLC moet het op doktersadvies rustig aan doen. Namens de atletiekfamilie sterkte met het herstel, Ger. Uitermate jammer echter voor de atleten, die zich lieten inspireren door deze pakweg tien wedstrijden in de regio. De Werkgroep Sport ’t Veerke wil graag met de andere organisaties op korte termijn rond de tafel of er in afgeslankte vorm toch geen doorstart gemaakt kan worden. Ger heeft al wel aangegeven in 2009 graag weer een circuit van de grond te krijgen, maar misschien valt dit jaar nog te overbruggen.

We gaan naar de wielrenners, want hun seizoen staat op het punt van beginnen. Nu zijn het nog de trainingsritten. Op de Borchwerf liet Henny Rovers zich voor het eerst dit jaar zien. Hij werd 26e bij de vrije renners. Een prominente rol wederom voor Anouk Rockx, nu tweede achter de Hoofddorpse Karin Markus. De BWF-coureurs waren samen in Breda-Oosteind. Bij de 50-plussers leverde dat een zevende plaats op voor Dré Klep en een 17e voor Marinus Lockefeer.

Felicitaties deze week aan onze medewerker Karel Paantjens, 25 jaar in de echt verbonden met zijn Willy. Proficiat ook Rob Musters, die is ingeloot voor een eventuele volgende Elfstedentocht. Aanstaand weekend kan er worden gelopen dichtbij huis. Onze goede vrienden van de Toerclub Kruisland – die nog altijd medewerkers leveren voor de triatlon – hebben de klassieke Wildenhoekloop zondag. Ook de Rotterdamse Bruggenloop is aanstaand weekend. Een week later dan weer de zwemloop in Kapelle evenals het NK cross. In de startblokken dus!