De zilveren Vlietloop was top natuurlijk. Van Paul Roomer, die een ‘wereldrecord’ loopt op de Historische Mijl tot en met de Amsterdammer Arjan Hulsebosch, die als laatste rond half vijf binnenloopt. Prachtwinnaars met beetje Gastelaar Frank Wouters en Liset van Oosterhout, die al weer haar 5e Vlietloopwinst boekt. En een absoluut recordaantal van 79 (!) Gastelaren op een totaal van driehonderd. Niet gering dus. In een paar afleveringen, die Gastelaren op een rijtje. Wie niet kan wachten, bezoekt de website www.tveerke.nl alvast.

 

Natuurlijk was het een onwerkelijke dag door de gebeurtenissen in Apeldoorn, maar het was moeilijk om daar op te anticiperen.  Vorige week was een verkeerde aflevering geplaatst in De Bode, daarom nog even terug naar voor de Vlietloop. Adrie van Bavel deed mee aan de Oranjeloop Halsteren en werd 8e op de 5 kilometer in 22.32. Hard en veel op de pedalen stond Anouk Rockx. Ze deed mee aan de zware Ronde van Borsele. In de eerste etappe over 42 km werd ze 56e, in de 2e over 48 km 39e. Daarna de tijdrit van 11,6 km. in 17.43 minuten en 43e. In de 4e lange rit van 72 km. tenslotte een 58e plaats. Al die regelmaat leverde Anouk ene 36e plaats op in de eindrangschikking. Jeugdrenner Tim Bierkens zakte af naar het diepe Limburg voor een klimkoers in Eijsden. Het ging Tim goed af: hij werd vijfde. Misschien de opmerkelijkste wielerprestatie kwam van Corné Hagenaars, die in het voorprogramma van de Profronde van Made een keurige 16e plaats opeiste bij de nieuwelingen. Corné werd vervolgens 22e in Yerseke en 30e in Standdaarbuiten. In die koers werd Anouk weer dertiende.  Wij blikken terug naar tien jaar geleden – het jaar 1999. Het aftellen voor de  25e West-Brabant Triathlon gaat ook maar door. Nog 51 dagen en dan is ook dat sportfeest.

 

Terugblik 25 jaar ’t Veerke

1999: Het derde lustrum, iedere 15e finisher kreeg van ons een sporttas. Benny Ceulemans is dat niet in de Vlietloop.  De krantenbezorger is de eerste Belgische man, die de wedstrijd wint in 52.26.  John van de Wansem komt wel heel dichtbij. Jempy van de Veeken is op een 13e plaats beste Gastelaar in 59.26. Bij de vrouwen wint Liset van Oosterhout drie jaar na haar primeur voor de tweede keer de Vlietloop in 1.08.04. Marjan de Wild wordt vierde in 1.11.57 en beste Gastelse.  De 5 EM wordt overigens gewonnen door de eerder genoemde Wim Nieuwkerk. Het aantal van 232 deelnemers (50 Gastelaren) valt voor een jubileumuitgave wat tegen.

Dat wordt in juni goed gemaakt door een recordaantal van 124 starters op de jeugdtriathlon, inclusief de ouderrace overigens. Op de grote triathlon ontbreekt speaker Wim, die het EK op Madeira tegelijkertijd in zijn agenda heeft staan. Hij ziet dus niet Rob Schilder voor het eerst en Jenette van Dalen voor de derde keer winnen. Een sterk veld, want de latere drievoudig nationaal kampioen Bas Diederen wordt achtste. Jurgen Lazaroms is onze beste man op de kwart.  Patrick van Doormaal en – verrassend – Marga de Rooij de beste plaatsgenoten op de sprint. Totaal 512 deelnemers, waaronder precies 100 individuele Gastelaren. Niet gek.

Als iemand zich Pekkercross-koning mag noemen, is het Huub Maas wel. Hij wint het evenement voor de vijfde keer. Een unicum. Liset van Oosterhout scoort de altijd bijzondere dubbel Vlietloop-Pekkercross.  De cross zit weer in de lift: 88 deelnemers, waaronder 20 Gastelaren. Bernard Heshof en José de Vugt zijn van die twintig de besten.

Bekende atleten in 1999: NTB-coach Peter Scheres, topzwemtalent Bas Diederen, triatlonkampioenen Christine de Wit en Casper Meijll, Kanovaarder/multi-atleet Hans Weeber. atlete Lesley van Miert, oud-wielrenster Ingrid Trommelen-Zijlmans, XTerra wereldkampioen Leo Meeuwisse en Hans Rietveld uit de architectenfamilie waar de academie naar vernoemd is.