Gastelse atleten onderweg (104)

De bedoeling was om in deze aflevering ook het jaaroverzicht van de Gastelse atleten op te nemen, maar dat moet nog even wachten tot de dooi zich in zet. Niet dat er van het ijs veel uitslagen te halen zijn, maar vrijwel iedereen staat nu op de gladde ijzers inclusief de samensteller van deze rubriek. Van Biesboschtocht op vrijdag naar Binnenschelde op zaterdag en uiteindelijk ook de Vliet en Mark. Overal was het even prachtig. Dank aan de ijsmeesters, en organisatoren voor alle sportieve en recreatieve ijspret. Even leefde bij de Werkgroep Sport ’t Veerke het idee om ook een toertocht, schaatswedstrijd, wintertriatlon of curlingwedstrijd uit te schrijven. Maar omdat we allemaal zelf liefhebber zijn en er genoeg te doen is, hebben we dat plan laten varen. Intussen scheurt Oranjeloop-deelnemer 1990 Michael van Gastel op zijn Quad in de Dakar-race in Zuid-Amerika en zit Oranjeloop-deelnemer 1991 Arjan Christianen bij RBC nog even in de lappenmand. Bij het ophalen van uitslagen uit ’t Veerke-archief kom je leuke dingen tegen.

Goed, de actualiteit. Uit de Pagnevaartcross alleen nog de klassering van Mark van Merrienboer te goed. Hij kwam als 18e M45 binnen in 35.24 op de 8 kilometer. Op de recreatiecross overigens nog veel meer plaatsgenoten, maar die liepen voor de prestatie niet het resultaat. Tussen alle schaatsbewegingen door was het wel de halve marathon van Egmond zondag, de klassieker waar Kamiel Maasse afscheid nam. Bernard Heshof en Paul Musters liepen mee en kregen op het strand de koude wind zeven kilometer op kop. Veel groepen bleven daardoor lang samen, op kop lopen was moordend. In de duinen met de wind in de rug, schoof Bernard nog een aantal plaatsen op. De eerste tien kilometer waren nipt onder de 40 minuten. Een snelle race kon het niet meer worden. Aan de streep op de frisse, maar toch weer bomvolle Boulevard liep Bernard als 82e in totaal binnen en 13e M35 in een tijd van 1.20.00 precies (netto gingen daar nog twee tellen af). Paul Musters – winterman in hart en nieren – werkte de zware halve marathon af in 1.28.39. Hij was daarmee 95e senior en 248e in totaal. Frank Wouters staakte de strijd al voor het strand vanwege een kuitblessure.

IJs of geen ijs, het veldrijden blijft deze maand in West-Brabant de belangrijkste sport. Drie weken voor het WK in Hoogerheide, was het NK in Huijbergen. Met voor het eerst in lange tijd Gastelse deelname. Anouk Rockx kwam nu weer uit bij haar juniores-categorie en dat leverde een fraaie tiende plaats op. Anouk legde het zware rondje met klimmetjes als de Nootjesberg, Tiestenberg en de Zandbaan van Gastel (jawel) af in 44.58 minuten, een kleine acht minuten na de nieuwe kampioene Tessa van Nieuwpoort. De veldrit ging over een afstand van 13,1 kilometer. Het was al weer het vierde nationaal kampioenschap voor Anouk binnen een jaar.